Prioriteren kun je leren!

In ons vorige bericht zijn wij uitgebreid ingegaan op 3 stappen om beter om te kunnen gaan met jouw tijd. Moet ik dit nu doen? was daarin een belangrijke zin. Heb je het al toegepast? Helpt deze zin jou net zo als het mij helpt? Helpt het jou om keuzes te maken, te prioriteren en inzicht te krijgen? Op een van de drie aspecten, prioriteren, wil ik dieper ingaan. Prioriteren kun je leren!

 

Hoe prioriteer je je werk als alles belangrijk is?

Druk, druk, druk. Hoe vaak hoor je dat, als je iemand vraagt het hoe gaat? Druk op het werk, met het gezin en met alle sociale verplichtingen. Helaas staat druk bezig zijn niet per definitie gelijk aan voortgang boeken… Hoe kun jij het beste uit jouw (werk)dag halen? Waarbij je rekening houdt – of juist niet – met de behoeften van anderen of met deadlines die er aan zitten te komen. Hoe voorkom je dat je energie kwijt bent aan ‘druk, druk, druk’-zijn, en je tegelijk disbalans voelt omdat je weinig tijd besteedt aan personen of activiteiten die echt belangrijk zijn.

Effectief prioriteren kan jou helpen weer in regie te komen, en in overeenstemming met toekomstige doelen aan de slag te zijn. Zorg ervoor dat je die dingen doet, die jou het meeste waarde opleveren en voorkom dat je takenlijst volloopt met onbelangrijke zaken…

5 tips om te prioriteren

Hoe haal je nu het beste uit jouw (werk)dag? En hoe haal je het beste uit jouw tijd – en houdt je ook nog energie over – op kantoor en thuis? Door het besef dat je moet gaan prioriteren, kan het maken van een takenlijst ineens heel ingewikkeld lijken en stress opleveren. Als je jouw doel voor ogen houdt, en tegelijkertijd ook in staat bent om het doel in subdoelen op te knippen, kunnen deze 5 tips om te prioriteren jou een hoop rust gaan brengen!

  1. Maak één lijst met alle taken, zowel persoonlijke als zakelijke taken
  2. Bepaal wat belangrijk is; wat zijn jouw doelen en welke taken dragen daar aan bij?
    Tip: knip de doelen op in kleinere doelen: hoe kun je jouw doelen bereiken in jaarlijkse, maandelijkse en wekelijkse prestaties?
  3. Markeer de urgente taken; prioriteer op basis van belang en urgentie
    Tip: zorg dat deadlines helder zijn, en stel eventueel zelf deadlines op als er geen formele deadlines zijn. Voorkom dat taken onnodig lang op de lijst blijven staan, gewoon omdat je ze later nog kunt doen.
    Tip: bepaal bij iedere taak voor jezelf ‘moet ik dit nu doen?’ (zie bericht Moet ik dit nu doen?)
    Tip: gebruik de methode van ‘urgent versus belangrijk’:

    • Urgent en belangrijk: deze taken moeten eerst worden uitgevoerd
    • Belangrijk maar niet urgent: reserveer tijd in je agenda, zodat je deze later zonder onderbreking kunt doen
    • Urgent maar niet belangrijk: delegeer
    • Niet urgent en niet belangrijk: schrap ze uit je takenlijst
  4. Denk aan de vereiste inspanningen
    Blijf gefocust op die ene belangrijke taak waarmee je nu aan de slag wilt. Voorkom tegenstrijdige prioriteiten.
    Tip: ook hier kan de zin ‘moet ik dit nu doen?’ erg helpend bij zijn.
    Tip: neem je besluit door jezelf doelgerichte vragen te stellen: welke taken hebben de grootste impact op het eindresultaat? Wat kan ik vandaag doen om me dichter bij dat doel te brengen?
  5. Herzie je lijst voortdurend en wees realistisch
    Continue reflecteren zorgt ervoor dat je de controle en focus behoudt. Dus zorg ervoor dat je je takenlijst en prioriteiten regelmatig herziet.
    Tip: wees realistisch in het bijstellen van je doelen en het prioriteren van je taken. Anders schep je verkeerde verwachtingen. Voor jezelf en bij andere mensen om je heen.

Het doel van prioriteren

Gebrek aan prioriteit is vaak een bron van frustratie en stress. Herkenbaar? Alles lijkt belangrijk en alles lijkt NU te moeten…

Prioriteren is keuzes maken. Keuzes maken omdat niet alles nu kan. Door te prioriteren kun jij je tijd besteden aan de belangrijke taken, namelijk aan de dingen die op de lange termijn een verschil zullen maken en je in de goede richting brengen. Wanneer goede prioriteiten zijn gesteld, voel je je minder reactief en blijf je meer gefocust en doelgericht. Het doel is om werk af te krijgen dat echte vooruitgang met zich meebrengt. En laat de hele rest en al die ‘drukte’ dan maar op hun beloop.

Waarop baseer jij je keuzes? Wat maakt dat je een knoop doorhakt en A wel doet en B niet? Wanneer trek jij de streep dat iets niet past?

Doorbraakspecialist

Vitality2improve is de doorbraakspecialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap, zowel voor individuele personen als voor teams.
Outside the box! De aanpak van Vitality2improve is gebaseerd op ervaringsgericht leren (en daarbij gebruiken wij voornamelijk boksen!), op basis van herkennen-erkennen-aanpakken-volhouden. Naast het individueel leren (door middel van de fysieke training/ coaching) zijn online leren en ook social learning – van elkaar leren – een steeds belangrijker onderdeel aan het worden van het aanbod van Vitality2improve.

  • Online leren is een vorm waarbij online modules en opdrachten (e-learning), simulatieprogamma’s, groepslessen en groepsprogamma’s kunnen worden gevolgd. En dat wordt al dan niet ondersteund met webinars, whitepapers, YouTube-filmpjes en online kennisbijeenkomsten.
  • Social learning is een vorm van leren die onbewust al vaak plaatsvindt. Social learning houdt in dat mensen leren van andere mensen door middel van observeren, nabootsen en interactieve elkaar. Deze informele vorm van leren is misschien wel de belangrijkste aanjager van het ontwikkelen van praktische vaardigheden, naast de communicatie vaardigheden.

Meer weten?

René van Rijnsoever – [email protected] – 06-21170910
Esther van Rijnsoever – Ockeloen – [email protected] – 06-46183348

www.vitality2improve.nl

#vitaliteit #persoonlijkeontwikkeling #rust #leiderschap #vitaliteit

Vitality2improve maakt onderdeel uit van het netwerk van Stichting Maximaal Gezond.