van ontpoppen naar ont-moeten: een oefening

Ontpoppen is voor ons een woord met een knipoog… Daar gaat een van onze eerdere artikelen over. We maken nu de brug van ontpoppen naar ont-moeten.
Bij een van onze werkgevers, en ook tijdens verschillende opleidingen, was het “POP” wat de klok sloeg;  het Persoonlijk Ontwikkel Plan. Alles stond continue in het teken van jezelf ontwikkelen en daar vooral actief mee bezig zijn. Stretchen. Nog meer. Nóg beter. Grenzen opzoeken. En vooral over je eigen grenzen gaan. Want je moet dit en je moet dat…

Ben jij je er van bewust dat je regelmatig het woord moet gebruikt? En wil je daar anders mee om gaan? Wij hebben een leuke oefening voor je, die je helpt bij het ont-moeten!

 

Stap 1: Wat moet jij van jezelf?

Maak deze zin af op 5 manieren: “Ik moet…”

Vraag jezelf vervolgens per zin af:  waarom moet ik dat? En vraag daar vervolgens 4 of 5 keer op door: waarom –  waarom – waarom – waarom? Hierdoor kun je ontdekken waar je zelf vast zit in jouw persoonlijke overtuigingen. En wat je zelf ziet als jouw beperkingen.

ont-moeten

Stap 2: Ont-moeten

Denk nu eens na over het woord moeten… Het is een van de meest hinderende woorden in onze taal: moeten. Elke keer dat we moeten gebruiken, breng je dwang in je leven. Om de ruimte en keuzevrijheid in het leven te vergroten, zou je de dwang kunnen minimaliseren. Door moeten te vervangen door willen, kunnen of mogen, geef je jezelf de vrijheid en de verantwoordelijkheid om te kiezen in plaats van dat er sprake is van dwang.

Neem nu de moet-lijst eens opnieuw voor ogen en vervang het begin eens door:

 • “Ik kies ervoor om…”
 • “Laat ik beginnen met…”
 • “Ik ben op weg om…”
 • “Als ik echt wil, kan ik…”
 • “Ik wil aan de slag met…”

Stap 3: Waarom heb je het nog niet gedaan?

Zojuist heb je de moet-zinnen herschreven, en heb je opgeschreven wat je wilt, kunt of waar je voor kiest.
Vraag je zelf vervolgens per zin af:  “Waarom heb ik het dan nog niet gedaan?

Hoe vaak heb jij antwoorden gegeven als:

 • “Ik wil niet…”
 • “Er is niemand die…”
 • “Ik durf niet…”
 • “Ik ben bang…”
 • “Het lukt me nooit om…”
 • “Ik weet niet hoe…”

moeten

Stap 4: Welk inzicht heb jij opgedaan naar deze oefening?

Even reflecteren… Heb jij jezelf jarenlang verwijten gemaakt, omdat je iets deed wat je eigenlijk helemaal niet wilde doen? Hoe vaak heb jij iets gedaan waarvan iemand anders zei dat het moest, omdat dat goed voor jou zou zijn? Heb jij jezelf te vaak onnodige druk opgelegd door iets te moeten? En… Heb jij misschien ook al de volgende stap in gedachten, waarmee jij kunt gaan doen wat jij echt wilt? Eerst willen wij jou nog inspireren met 2 voorbeelden:

Positieve affirmaties

Als je vanaf nu echt te luisteren naar wat je zegt (of denkt), zul je het als het goed is horen als je negatieve of beperkende woorden gebruikt. Probeer ze dan gelijk te veranderen, en daarmee ook de dwang of negativiteit eruit te halen! De worden geen, niet, nooit, nee mag je vervangen door een positief woord. Positiever affirmaties maken, noemen wij dat. Een voorbeeld? In plaats van “Ik moet naar mijn werk” kun je ook zeggen “Ik kies er nu voor om naar mijn werk te gaan, want dan kan ik de hypotheek betalen”. Ergens voor kiezen stelt je leven in een totaal ander perspectief. En ook al lijkt het in de praktijk zeker niet altijd zo: alles wat je doet wordt hierdoor een keuze!

Luister naar wat andere mensen zeggen

Probeer ook eens anders naar mensen te luisteren. Veel, heel veel mensen leven een leven vol met moeten. Moeten is een woord waar je oren gespitst zal zijn in de komende periode. Alsof er een bel gaat rinkelen, elke keer als je het hoort. Uit onderzoek is gebleken dat tijdens een gesprek tussen mensen er vaak meer dan 10 keer moeten wordt gebruikt. Niet zo gek dat veel mensen hun leven zo star en dwangmatig beleven. En dat ze maar in bepaalde situaties blijven hangen. Veel mensen willen controle over dingen die ze niet onder controle hebben. En deze zelfde mensen keuren regelmatig anderen of zichzelf af. En diezelfde mensen vragen zich af waarom ze geen vrijheid ervaren in hun leven (…).

Hoe begint jouw dag?

Als je ’s morgens wakker wordt, vervloek je dan het feit dat je naar je werk moet? Klaag je over het weer? Mopper je omdat je hoofdpijn hebt? En schreeuw je naar je kinderen dat ze moeten opschieten?

De meeste mensen zeggen iedere morgen min of meer dezelfde dingen. Iedere dag dezelfde patronen en routines. Hoe beïnvloeden deze dingen die je zegt jouw begin van de dag? Zijn het positieve, opgewekte en mooie dingen? Of is het gemopper, geklaag en veroordeling? Als je moppert, klaagt en kreunt, bereid je je voor op zo’n dag (…). Dus ook daar: start positief! Regent het? “Wat fijn dat het regent, dat is goed voor de tuin!” (en met een paraplu kom je ook droog over!). “Zullen we morgen 10 minuten eerder opstaan? Dan hoef ik niet zo te mopperen dat jullie op moeten schieten!”

Tot slot: hoe sluit jij de dag af?

Welke gedachten heb je vlak voor je naar bed gaat? Zit je nog te piekeren en zit je hoofd vol met gedachten van zorgen en armoede, of zijn het krachtige helende woorden of gedachten of dankbaarheid voor wat de dag jou heeft gebracht? Met armoedige gedachten bedoel ik niet alleen gedachten over gebrek aan geld; het kan ook een negatieve manier van denken zijn over je leven. Over een deel dat niet goed gaat. Maak jij je zorgen over morgen?
Wees je er van bewust dat je in jouw slaap een heleboel zaken verwerkt, en dat je je voorbereidt op de volgende dag.

Het helpt enorm om problemen en vragen die je hebt over te geven aan je dromen. Je dromen kunnen je je helpen bij het hanteren van wat er gebeurt in je leven. En probeer iedere dag positief af te sluiten. Met een boek, of het opschrijven waar je afgelopen dag dankbaar voor was. Wat ging er goed? Wat was prettig? Waar werd je blij van? Slaap lekker!

 

Meer weten?

Of misschien aan de slag met ont-moeten? Wij staan voor jou klaar!

www.vitality2improve.nl of https://www.instagram.com/vitality2improve/ of https://www.facebook.com/vitality2improve