Ontpoppen

Ontpoppen is een thema dat onze opdrachtgevers en individuele cliënten vaak met ons bespreken.

Wat betekent dat, ontpoppen? Volgens het Van Dale Woordenboek:

zich ont·pop·pen (wederkerend werkwoord; ontpopte zich, heeft zich ontpopt)

1 zich ontwikkelen totdeze schilder heeft zich ontpopt als landschapschilder

 

Ontpoppen of ont-poppen?

Ontpoppen is voor ons een woord met een knipoog… Bij een van onze werkgevers, en ook tijdens verschillende opleidingen, was het “POP” wat de klok sloeg;  het Persoonlijk Ontwikkel Plan. Alles stond continue in het teken van jezelf ontwikkelen en daar vooral actief mee bezig zijn. Stretchen. Nog meer. Nóg beter. Grenzen opzoeken. En vooral over je eigen grenzen gaan. Want je moet dit en je moet dat…

Op het moment dat wij een intake doen met een cliënt, zit er vaak ‘moeten’ in het verhaal;

 • ‘Ik moet me ontwikkelen’
 • ‘Ik moet mijn emoties beter leren beheersen’
 • ‘Ik moet snel weer aan de slag’ (bij mensen die met een burn-out thuis zitten)
 • ‘Ik moet sporten’
 • ‘Ik moet nog eten’
 • ‘Ik moet naar mijn werk’
 • ‘Ik moet …’.

Dit rijtje is natuurlijk niet volledig. Wat moet jij van jezelf?
En je voelt m vast al aankomen: wij praten liever van ont-poppen dan ontpoppen…

 

Van ontpoppen naar ont-moeten!

Ontpoppen gaat bij ons vaak ook over ont-moeten. Want iedereen moet zoveel. ‘Moeten’ is dat wat we denken te moeten doen of wat anderen van ons verwachten. ‘Willen’ is dat waar we van dromen, dat waar ons hart ligt. Wat wil jij?!?!

Via deze link kom je bij een leuke oefening over ont-moeten.

ontpoppen

Positieve Gezondheid

Tijdens onze gesprekken starten wij vaak met het invullen van het gespreksinstrument van Positieve Gezondheid, om er achter te komen hoe het nu gaat. Nadat je Positieve Gezondheid hebt ingevuld, stellen wij bijvoorbeeld de volgende vagen:

 • Wat valt op als je het ingevulde spinnenweb ziet? Hoe vind je dat het met je gaat?
 • Wat is belangrijk voor je? Is er iets dat je – naar aanleiding van het ingevulde spinnenweb – meer aandacht zou willen geven of iets willen veranderen? En zo ja, wat is dat? Wil je dat echt? Daarbij kan het gaan over een (kleine) stap in de richting van je droom. Maar ook over iets wat je dwars zit en wat je zou willen veranderen.
 • Wat kun je doen? Hiermee gaan we op zoek naar de haalbaarheid. En ook een stuk creativiteit.
 • Wat wordt de eerste stap die je gaat zetten? Maak die stap klein en haalbaar! Dat helpt om het vol te houden en doet je vertrouwen groeien in een volgende stap.
 • Wat zou je er van kunnen weerhouden het te doen? Hier gaan we in gesprek over het doorbreken van mogelijke weerstanden – een menselijk eigenschap. Het is belangrijk om je van die weerstand bewust te zijn en om die te benoemen. Dat voorkomt teleurstellingen in het proces.
 • Daarom zijn de volgende vragen belangrijk: wat maakt dat je het tóch niet gaat doen? Hoe vertaalt zich jouw weerstand? Heb je het te druk? Toch geen zin? Of nog iets anders?
 • Wat heb je nodig om het tóch te gaan doen? Die vraag kan ieder alleen voor zichzelf beantwoorden. Het stellen van die vraag helpt inzicht geven wie of wat nodig is bij het zetten van de eerste stap.

Ontpoppen met behulp van Positieve Gezondheid

Met Positieve Gezondheid voer je gesprekken die tot verrassende uitkomsten kunnen leiden. Zo kan blijken dat achter een gezondheidsklacht (bijv. slecht slapen of aanhoudende lage rugpijn) een heel ander probleem schuil gaat. Aan de hand van Positieve Gezondheid voeren wij een gesprek dat zichtbaar maakt wat écht belangrijk is. Wat valt iemand op, na het invullen? Wat wil iemand veranderen? En waarom? Soms heeft iemand na het invullen van Positieve Gezondheid tijdens het intakegesprek het spreekwoordelijke licht gezien, en gaat eerst zelf aan de slag. Want: de oplossing van ontpoppen zit gewoon in jou! En kom je er niet uit? Dan kunnen wij jou helpen het ontpoppen toch voor elkaar te boksen 😉.

 

Meer weten?

www.vitality2improve.nl of https://www.instagram.com/vitality2improve/ of https://www.facebook.com/vitality2improve