Essentiële oliën

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn aromatische verbindingen van een plant. Dit kunnen de wortels zijn, de stengels, de bladeren, bloesems, citrusvruchten, schors of hars. Puur natuur dus! De oliën kunnen verder op verschillende manieren onttrokken worden uit de plant. Dit kan middels stoomdestillatie (eeuwenoud), maar ook via koude expressie waarbij de schil van de vrucht wordt gebruikt. Een olie werkt 50 tot 70 keer krachtiger dan een kruid. Je kunt je dus voorstellen, wat een klein flesje essentiële oliën aan hoge concentratie bestanddelen bevat! Belangrijk is dan ook meteen om te vermelden: less is more!

Essentiële oliën worden ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd. Dit zijn geurstoffen die worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Deze geurende oliën bevatten de essentie, de Chi, de levenskracht van de plant. Deze Chi-energie kan bijdragen aan jouw gezondheid, energie en welzijn. Door het gebruik van essentiële oliën kunt je niet alleen veel mentale en lichamelijke de kwaliteit van de lucht in jouw huis, werkkamer of slaapkamer en zelfs auto sterk verbeteren. Door een ontspannend of activerend bad of massage kunt je ook jouw lichamelijke en/of geestelijke ongemakken verlichten.


Limbisch systeem

Dit deel van de hersenen, het limbisch systeem, is in feite verantwoordelijk voor onze emotionele reactie op onze omgeving. Hier wordt de geur niet alleen waargenomen, maar ook werkelijk beleefd. Vroeger werd dit deel van de hersenen ook wel reukhersenen genoemd. Hiermee voelen we, herinneren we momenten, begeren we en raken we gemotiveerd. Vandaar dat onze reukzintuig de meeste emotionele en intuïtieve zintuig is. Door een slimme combinatie van receptoren ontvangen onze hersenen geursignalen. Wij – mensen – kunnen gemiddeld 10.000 verschillende geuren herkennen en herinneren! Een wereld waarin we dus nooit uitgeleerd raken. De neus kan al deze indrukwekkende activiteiten aan. Het moeilijke zit hem vaak in het kunnen benoemen van wat we precies ruiken en daar de woorden voor vinden. Oefening baart kunst!

Wist u dat! 

Een geur wordt al binnen 2 seconden naar de hersenen gebracht. Binnen 20 seconden zit de geur in je bloedbanen en binnen 20 minuten in al je cellen.

 

Drie manieren om essentiële oliën toe te passen

Hoewel sommige mensen denken dat essentiële oliën een nieuwe trend zijn, is het gebruik van plantenextracten en plantaardige producten diep geworteld in oude tradities. Oude beschavingen gebruikten al planten voor aromatherapie, persoonlijke verzorging, gezondheidszorg, religieuze ceremonies, schoonheidsbehandeling en voedselbereiding. Essentiële oliën zijn dus geen hype, maar juist een lange traditie die eeuwen geleden al is begonnen in beschavingen over de hele wereld. Er zijn drie manier hoe je de oliën kunt inzetten:

  1. Topisch
    Het plaatselijk aanbrengen van de olie op de huid kan bijvoorbeeld door 1-3 druppels olie op de voetzolen, nek, borst of achter de oren te masseren. Bij (lichaams)massages wordt de olie gemengd met een draagolie, zoals gefractioneerde kokosolie of amandelolie. De olie komt binnen 20 seconden in de bloedbaan en heeft zodoende effect op het hele lichaam.
  2. Aromatisch
    Het verstuiven van essentiële oliën in de lucht kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Het kan therapeutisch worden gebruikt worden of om ruimtes te reinigen. De geur kan je ook helpen vrijer te ademen. Dit kan door middel van een diffuser of via je handen; dit heet heet cuppen*. Je kunt ook 1- 3 druppels olie op je kussen aanbrengen en inhaleren. Het reukorgaan in de neus is nauw verbonden met de hersenen en het zenuwstelsel, waardoor dit invloed heeft op jouw emotie en je lichaam.
    * Cuppen: wrijf 1 druppel olie in je handpalmen en maak vervolgens een kommetje van je handen. Sluit je ogen en inhaleer de geur diep.
  3. Intern
    Directe inname van de olie is bij bijna alle oliën van dōTERRA mogelijk. Door bijvoorbeeld 1 druppel onder de tong of opgelost in thee, water of melk in te nemen. Je kunt ook een paar druppels olie met honing mixen. Bij essentiële olie met sterke smaak is inname via een capsule ook mogelijk. Doe 1-10 druppels olie in een lege plantaardige capsule en neem deze in als een pil.

     

Of je de olie nu inzet voor een fijne massage, een geurbeleving tijdens jouw yogales of iedere dag start met een drupje in je water… alles is uitproberen en ervaren, wat voor jou goed doet en fijn voelt. Wat ik persoonlijk lekker vind, kun jij zomaar minder fijn vinden. Elke olie heeft zijn gebruiksaanwijzing en specifieke voordelen voor mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Iedereen kan het op zijn of haar manier inzetten, op elk moment van de dag.

Esther vertelt je er graag meer over!

Hoe gebruik ik de essentiële oliën?

De essentiële oliën kunnen ondersteunend werken voor de fysieke gezondheid en op emotioneel en mentaal vlak. Sommige essentiële oliën kunnen verzachtend werken, reinigend of aardend en andere staan weer bekend om hun energie gevende, verkwikkende, verwarmende en vernieuwende eigenschappen.

Heel vroeger gebruikten mensen essentiële oliën en onderdelen van planten om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Omdat essentiële oliën op verschillende manieren gebruikt kunnen worden, zijn ze al heel lang populair bij mensen die graag wellness in hun leven willen. Essentiële oliën bieden verschillende voordelen en iedereen gebruikt essentiële oliën op zijn of haar eigen manier. Omdat essentiële oliën zo divers zijn, kunnen ze helpen bij het behoud van je welzijn, alternatieve voordelen bieden of aansluiten bij wat je nodig hebt. Essentiële oliën gebruiken om een wellness-levensstijl te ondersteunen wordt steeds populairder omdat gebruikers hun ervaring kunnen afstemmen op hun specifieke behoeftes, in plaats van een algemene oplossing te gebruiken.

Naast de enkelvoudige werking van de essentiële oliën, zijn er ook geweldige combinaties – blends –  of zijn te maken. Esther vertelt je er graag meer over!

Waarom werkt Vitality2improve met doTERRA?

DoTERRA werkt met zuivere, pure oliën van biologische herkomst. Deze essentiële oliën die voorzichtig en zorgvuldig gedistilleerd worden uit planten die op het perfecte moment geduldig geoogst zijn door ervaren kwekers van over de hele wereld voor een ideale samenstelling en werkzaamheid van de extracten. Elke essentiële olie van dōTERRA is zorgvuldig en uitvoerig getest aan de hand van het strikte CPTG Certified Pure Tested Grade™ kwaliteitsprotocol. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, voor zowel mens als natuur. Zo brengt doTERRA’s Healing Hands project hoop in de wereld door communities wereldwijd te voorzien van hulpmiddelen zodat ze zelfvoorzienend kunnen worden. Door middel van projecten met betrekking tot microkredieten, toegang tot gezondheidszorg, educatie, sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater, projecten tegen smokkel van kinderseksslaven worden individuen in hun kracht gezet en levens veranderd. Lees hier meer over de missie van doTERRA.

DoTERRA komt uit het Latijn en betekent ‘Gift of the earth’

Waarom zou jij moeten kiezen voor doTERRA? Kijk maar eens naar dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=jfxNQwPSvm8

Hoe krijg ik de essentiële oliën van doTERRA bij mij thuis?

De oliën van doTERRA kun je niet in de winkel kopen, maar alleen via een ambassadeur van doTERRA bestellen. Vitality2improve is een van de ambassadeurs!

Je kunt ervoor kiezen om de oliën los te bestellen, of door account aanmaken bij doTERRA. Wij adviseren altijd zelf een account aan te maken. Je kunt alle oliën en ook de andere producten dan altijd tegen de inkoopprijs kopen. Dit scheelt je maar liefst 25%! Daarnaast word je automatisch lid van een inspirerende, wereldwijde community, waarin je regelmatig tips ontvangt die helpen om jouw gezonde levensstijl te bevorderen. En nee, er zit geen addertje onder het gras. Je bent niet verplicht om maandelijks voor een bepaald te bedrag te bestellen. Dat is helemaal aan jou! Je besteld wat en wanneer jij iets nodig hebt.

Klik hier om zelf een account aan te maken, waarbij je bijvoorbeeld gelijk de family essentials starterskit kunt bestellen, een mooie basis om met de essentiële oliën in aanraking te komen en met veelt toepassingsmogelijkheden. Maar natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden!

Wil je meer weten over de oliën of heb je nog vragen? Volg dan één van onze (online) workshops of stuur me een berichtje!