Loslaten

Loslaten

Wat mag jij loslaten? Wat mag jij achter je laten? Iedereen maakt in zijn of haar leven wel eens een aangrijpende gebeurtenis mee. Het verlies van een ouder, het verbreken van een relatie of het verlies van een baan. Of het krijgen van een ziekte of beperking. Het is eenvoudig om te zeggen: dat hoort nu eenmaal bij het leven. Heb jij dat wel eens gezegd? Of is dit wel eens tegen jou gezegd? En ook al is dat strikt genomen zo, toch kan het best lastig zijn om een gebeurtenis of ervaring die impact heeft gehad, los te laten. Niet los kunnen laten, is begrijpelijk. En tegelijkertijd… uit onderzoek blijkt dat loslaten leidt tot minder stress, dus veel mensen willen graag hun gevoelens graag een plek geven, door te accepteren, verwerken en door te gaan.

Loslaten in makkelijker gezegd dan gedaan

Niet iedereen kan loslaten, en – hoe gek het wellicht ook klinkt – niet iedereen wíl loslaten. Soms heeft een heftige en emotionele gebeurtenis zo’n grote invloed gehad, dat het iemand wezenlijk heeft veranderd. Zeker wanneer er door een gebeurtenis of ervaring iets moois is ontnomen. Dan blijft iemand vasthouden aan en leven in het verleden. En dat kan weer voor fysieke en mentale problemen zorgen. Dus ons devies is: loslaten, al weten wij ook dat dat makkelijker is gezegd dan gedaan. Loslaten kan leiden tot minder stress. En loslaten houdt niet in dat je situaties of personen moet vergeten. Het is natuurlijk wél oké om herinneringen te blijven koesteren. Door een aangrijpende gebeurtenis los te laten, wis je niet je herinneringen hieraan. Het betekent evenmin dat zaken als verdriet, boosheid of angst helemaal verdwijnen. Je laat je hierdoor alleen niet langer beperken. De herinnering is er nog, maar de schil aan gevoelens er omheen is verdwenen.

Waarom loslaten leidt tot minder stress

Loslaten betekent niet dat je vergeet of negeert. Het betekent dat je stopt met vechten of je druk te maken om dingen die je niet meer kunt veranderen. Zodat jij je weer kunt richten op de toekomst. Op groei en ontwikkeling. Daar ontstaat ruimte voor, op het moment dat andere dingen je minder of in het geheel niet meer bezighouden.

Loslaten leidt tot minder stress omdat je afscheid neemt van dingen die je tegen kunnen houden. Vaak wordt onderschat dat als je vasthoudt aan een bepaalde gebeurtenis of ervaring, dat ook betekent dat je vasthoudt aan alles daar omheen. Wanneer je leert loslaten, zul je ervaren dat er een hoop zorgen en factoren die stress veroorzaken (stressoren) wegvallen, terwijl er absoluut ruimte overblijft om herinneringen te koesteren. Je zult jezelf in staat stellen om verder te gaan en vrijer te leven.

Wanneer je een hoop bagage met je mee blijft nemen, zet jij jezelf continu onder druk. Verdriet of woede om het verlies van een dierbare zal wellicht nooit helemaal verdwijnen. Wat echter belangrijk is, is dat je deze gevoelens een goede plek geeft. Elke dag boos of gefrustreerd zijn, helpt je op geen enkele wijze. Door het verleden op deze manier het heden te laten beïnvloeden, is de kans groot dat je ongelukkig blijft. Loslaten leidt tot minder stress, maar hoe zorg je hier nu voor?

Niet loslaten kan tot verschillende (stress)klachten leiden…

Hoe uit stress zich bij jou? Stress is voor iedereen verschillend. En hoe het zich uit, is afhankelijk van de persoon. Sommige mensen krijgen vooral mentaal last van stress. Je kunt daarbij denken aan zaken als moeite met concentreren, helder denken, vergeetachtig zijn, snel emotioneel worden of last krijgen van een opgejaagd gevoel en het gevoel in een ratrace te zitten. Andere mensen krijgen voornamelijk fysieke klachten, zoals hartkloppingen, hoofdpijn, een hoge bloeddruk, hyperventilatie (vooral wanneer er iets angstaanjagends is gebeurd) of duizeligheid.

Deze klachten zijn vervelend en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Rond blijven lopen met stress kan er uiteindelijk voor zorgen dat je overspannen raakt of een burn-out krijgt. Loslaten leidt tot minder stress en dus tot minder risico’s. Wanneer je leert loslaten, zul je merken dat veel van je klachten – zo niet alle – ook zullen verdwijnen.

Hulp bij loslaten

Loslaten is helaas geen knopje dat je kunt indrukken. Het is leren (beter) om te gaan met een situatie. En in de meeste gevallen ook de bron van de stress aanpakken. Loslaten kan dus een emotioneel en confronterend proces zijn. Waarbij wij jou helpen de meerwaarde te zien van het proces dat je gaat doorlopen. 

Wij hebben al zeer veel mensen geholpen met loslaten van gebeurtenissen en negatieve ervaringen. Loslaten leidt tot minder stress, maar dat niet alleen: het zorgt er ook weer voor dat jij je kunt focussen op het hier en nu, en op de toekomst. Wanneer je samen met ons aan de slag gaat, ga je eerst naar de kern van het probleem. Wat is het dat je niet los kunt laten? En waarom lukt dit niet? Stap voor stap krijg je inzicht en antwoorden. Daarna zul je met behulp van onze trainingen leren om stukje bij beetje los te laten. We helpen jou een blokkade weg te nemen, en tegelijkertijd tools aan te reiken. Je zult merken dat stressklachten af gaan nemen. Je komt weer lekkerder in je vel!

Meer weten?

Wil jij aan de slag met loslaten of een ander vraagstuk? Of ken jij iemand voor wie dit helpend kan zijn? Wij staan voor jou klaar!

www.vitality2improve.nl of https://www.instagram.com/vitality2improve/ of https://www.facebook.com/vitality2improve

 

 

#vitality2improve #balans #nietdenkenmaarvoelen #vitaliteit #loslaten #welbevinden #geluk