Pleaser of leader?

Pleaser of leader? Het vertellen en luisteren naar verhalen is iets van alle tijden en van alle culturen. Het is iets dat heel inspirerend kan werken. Ik noem het ’food for thought’: stof tot nadenken! In dit artikel doe ik dat aan de hand van een verhaal van Steve Jobs, in de geest van de titel van dit artikel, Pleaser of leader?  Een verhaal dat hoort bij de quote:

“Als je iedereen gelukkig wilt maken, wees dan geen leider , maar verkoop ijs!”
Steve Jobs

 

Als je iedereen gelukkig wilt maken, wees dan geen leider, maar verkoop ijs!

Laat deze zin van Steve Jobs eerst maar eens op je inwerken. En bedenk dan voor jezelf: ben jij een ijsverkoper of niet?

Waarom inspireert Steve Jobs mij?  Want als je de media er op naslaat: het was een persoon die niet altijd geliefd was en die in de film over zijn leven niet werd afgeschilderd als een erg ‘aardig’ persoon… Steve Jobs inspireert mij omdat hij moed had en een echte leider. Een leider die zicht geen zorgen maakte of mensen hem aardig vonden of niet (…). Hij stond bekend om zijn toewijding aan uitmuntendheid, passie en hoge normen voor zichzelf en iedereen om hem heen. Hieronder staan ​​​​enkele van zijn beroemdste quotes. Ken je ze?

  • “Je tijd is beperkt, dus verspil het niet door het leven van iemand anders te leven.”
  • “Mensen denken dat focus betekent ja zeggen tegen datgene waarop je je moet concentreren. Het betekent nee zeggen tegen de honderd andere goede ideeën die er zijn. Je moet zorgvuldig kiezen.”
  • ‘We zijn hier om een ​​deuk in het universum te slaan. Waarom zou je anders hier zijn?
  • “Laat het geluid van de mening van anderen je eigen innerlijke stem niet overstemmen.”
  • “Je kunt de punten niet verbinden als je vooruit kijkt; je kunt ze alleen achterwaarts verbinden. Je moet er dus op vertrouwen dat de punten in je toekomst op de een of andere manier bij elkaar komen.”
  • “Wees een maatstaf voor kwaliteit. Sommige mensen zijn niet gewend aan een omgeving waar uitmuntendheid wordt verwacht.”
  • “Blijf hongerig. Blijf dwaas.”
  • “Ik ben ervan overtuigd dat ongeveer de helft van wat de succesvolle ondernemers van de niet-succesvolle ondernemers onderscheidt, puur doorzettingsvermogen is.”

Hoe kun jij een (persoonlijk) leider worden?

Veel mensen – net als ik – lezen graag inspirerende quotes en stellen zich voor dat ze in hun leiderschapspotentieel stappen en krachtig zijn. Maar dat waarmaken is niet altijd gemakkelijk. Je zult  niet de eerste zijn bij die de dromen pure fantasieën blijven die in je hoofd blijft zitten… Hoe kun jij net zo’n leider worden, op welk gebied dan ook, als Steve Jobs?

Realiseer je dat je als leider je nek boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteekt. Bijvoorbeeld door een creatief en briljant idee te delen, waar niet iedereen het mee eens zal zijn. Omdat ze dit nog nooit eerder hebben gezien! Of je bent duidelijk en trekt grenzen. Of je hebt een managementstijl, waar niet iedereen zich ik kan vinden. Er zijn natuurlijk verschillende vormen van leiderschap. Wellicht heb jij de effecten van jouw (persoonlijk) leiderschap al eens ervaren… Het kan ongemakkelijk, eng en eenzaam voelen als mensen niet blij zijn vanwege iets dat jij doet. Een ‘logische’ reactie kan zijn dat je je gaat verstoppen of dat je stopt met wat je doet. Omdat jouw innerlijke stem zegt: “Laten we iedereen gelukkig maken en aardig gevonden worden!!” Dit gebeurt bij vrijwel iedereen. Onbewust! Omdat dit een veilige situatie lijkt te zijn. Vooral niet opvallen, en mensen tegen je in het harnas jagen. Maar… door jouw passie en dromen niet te volgen, kun je je uiteindelijk ontevreden voelen. Over jezelf en over het werk. En blijf je ijsjes verkopen en vind iedereen jou leuk en aardig!

Het kan ook anders!

In drie paar stappen van ijsverkoper naar leider

Als je wilt groeien naar of ontwikkelen als leider, een échte leider, vraagt dat verschillende dingen van jou. Van reflectie en mindset tot actie en doorzettingsvermogen. In een paar stappen van ontevredenheid naar vrijheid!

  • Stap 1. Observeer en herken kwaliteiten in jezelf – zonder oordeel. Merk gewoon op dat deze kwaliteiten bestaan.
  • Stap 2. Neem verantwoordelijkheid. Neem verantwoordelijkheid door te weten dat deze kwaliteiten jou ervan kan weerhouden om beslissingen te nemen als een leider versus een ijsverkoper (of: volger).
  • Stap 3. Onderneem actie om iets te veranderen. En dat begint met een ongemakkelijke beslissing te nemen. Stap uit je patroon waarin je mensen behaagt, jouw comfortzone, en spreek uit voor waar je in gelooft, deel je ideeën. En ga vooral verder! Angst of ongemak is oké. Dat gevoel mag er ook zijn. Als je accepteert dat dit deel uitmaakt van het proces en dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je eigen leiderschap en ontwikkeling, dan zul je een aantal serieuze en prachtige veranderingen in je leven gaan maken!

Is het zo makkelijk?

Nee, deze 3 stappen zijn geen garantie voor succes om (persoonlijk) leider te worden, maar zullen wel het proces in gang zetten. Leiderschap is ook doorzetten. En geloven. Geloven in jouw idee of aanpak.  Het is hard werken, misschien wel regelmatig vallen en nog vaker opstaan. En weer doorgaan. Leiderschap gaat ook over een duidelijk WHY hebben, een purpose, een doel. OWN IT!

Stel je zelf af en toe een paar vragen, of misschien heb je wel een andere ‘leider’ in jouw omgeving, met wie je mooie gesprekken kan voeren. Omring je met die mensen, mensen die net als jij een BELIEF hebben, uit hun comfortzone durven te stappen en leven naar hun inzichten.  Vraag jezelf eens af of er ruimte is voor jouw eigen groei en leren. Ik ben er van overtuigd dat er altijd ruimte is voor groei. Maar niet voor twijfel! Door twijfel ga je stil staan. Dus geloof. Geloof in jezelf, in jouw idee, in jouw aanpak. Weet dat jouw basis sterk is. En stap buiten de comfortzone van ‘aardig’ en ‘geliefd’ zijn… En voel je comfortabel met ongemakkelijk zijn. Deze nieuwe wereld zal ongemakkelijk zijn, maar ik kan je beloven dat je je nooit meer zult vervelen of over het hoofd zult zien!

Als je een echte leider wilt zijn, zul je je op je gemak moeten voelen met mensen die niet altijd gelukkig zijn en moet je ophouden in de pleaser-modus te vervallen. We zijn allemaal op zoek naar waardering en aandacht (de behoeftenpiramide van Maslow), dat is menselijk! Maar door een ander constant te pleasen krijg je dat niet. Je denkt dat je de ander een plezier doet, maar hoe zit het met jouw wensen en verlangens? Je zal jezelf in dat geval in ieder geval geen plezier doen…

Zeg eens eerlijk? Ben jij een leider? Of verkoop je liever ijs en maak je iedereen blij?

Meer weten?

Wil jij aan de slag met (persoonlijk) leiderschap? Wij staan voor jou klaar!

René van Rijnsoever – [email protected] – 06-21170910

of
Esther van Rijnsoever – Ockeloen – [email protected] – 06-46183348

www.vitality2improve.nl of https://www.instagram.com/vitality2improve/ of https://www.facebook.com/vitality2improve

#vitality2improve #persoonlijkeleiderschap #leiderschap #balans #nietdenkenmaarvoelen #vitaliteit