Volgen waar het heen wil gaan

Volgen waar het heen wil gaan

Groei start altijd in jezelf en vindt dan zijn weg naar buiten. Ons advies? Volgen waar het heen wil gaan! De meetlat voor groei leggen we vaak op dat wat we tastbaar in de buitenwereld kunnen waarnemen. Maar het is het juist ook zo waardevol om ons te verbinden met dat wat onder het oppervlak al aan het rijpen, borrelen en ontspruiten is. Groei is een wezenlijke leidraad in het leven. Als we die ten minste niet zelf stagneren… Als we de natuurlijke beweging durven te volgen worden we als het ware geleid naar een steeds ruimer bewustzijn. Een nieuw vertrekpunt van waaruit we kunnen kijken en handelen.

Voor alles is een juiste moment

Sneller willen gaan en groei forceren werkt averechts. Helaas. Elke stap in groei en ontwikkeling kent zijn timing. Voor alles is een juiste moment.

De componist Bach zou zeggen: “Het is niet moeilijk, men hoeft slechts de juiste toetsen op het juiste moment te raken”. Dit is natuurlijk een fantastische uitspraak, maar het kan ook een bepaald gevoel of stemming oproepen. Bijvoorbeeld “Ja tuurlijk, was alles maar zo makkelijk gedaan als gezegd”. En dat is het inderdaad niet. Opmerken dat je echt wel weet hoe het zou moeten én het daadwerkelijk kunnen, daar zit nog wel eens een wereld van verschil tussen. Ben je vaak bezig met iets willen? Lukt het dan altijd? En als het nou niet lukt, wat doet dat dan met je? Merk je direct een teleurstelling op in gedachten of in je stemming. Of gooi je er nog een schepje bovenop en ga je nog meer je best doen?

Als het niet gaat zoals je graag wilt…

Er kunnen vele redenen zijn waarom iets niet zo gaat als dat je graag zou willen. Vaak ontstaat de neiging om externe omstandigheden aan te wijzen als de schuldigen. Maar is dat echt zo? Waarom wil je dit zo graag? Wat zou het je brengen? Wat zou je er voor moeten laten? Waar zou je minder tijd en aandacht aan kunnen geven? En is het dat waard? Waar zit jij je eigen groei in de weg?

Een wijze les: je moet niets forceren in het leven. Het kost bijna iedereen wel een aantal spreekwoordelijke stenen waar je je aan gaat stoten, voordat je je meer kan openstellen. En dat is met ‘weten hoe iets moet’ en ‘het daadwerkelijk kunnen’ net zo. Als je de hele dag iets nastreeft, dan mis je veel van wat er nu is. Je bent gefocust in gedachten, je blikveld, je houding gericht op het doel. Wat er verder om je heen gebeurd en misschien ook je aandacht vraagt, dat zie je minder goed of handel je op de automatische piloot af. En wanneer je hier meer bewust van bent, is er dan ruimte om iets minder hard te streven?

Als je merkt dat er terugkerend patroon is van dingen die je wil maar wat niet lukt, is het belangrijk om vertrouwen te hebben in dat je het juiste doet voor dat moment. Loslaten, noemen we dat ook wel eens ;-).

Wij wensen jou een ongedwongen week toe!

Is er een onderwerp of situatie waarover jij met een van ons van gedachten wilt wisselen?

Neem dan contact op met René of Esther.

www.vitality2improve.nl of https://www.instagram.com/vitality2improve/ of https://www.facebook.com/vitality2improve