Wat je niet mag weten over jouw gezondheid….

… en je juist wel zou moeten willen weten!! De verschillende (social) media staan er vol van: artikelen over gezondheid. Gisteren las ik een stukje over “voedselverwarring, hebben we last van kennis-obesitas?”. Hoe meer informatie en onderzoeken, hoe verwarrender het wordt. Dat doet denken aan de uitspraak: “Kun je ze niet overtuigen, dan moet je ze verwarren”. Een stelling die heel vaak wordt gebruikt… Weet jij nog wie of je wat je wilt en kunt geloven?

Ik zie het als mijn taak om jou te informeren over mijn visie op gezondheid. Over ontwikkelingen. Over mijn inzichten, eigen ervaringen en testamonials van anderen. Over inzichten die ik het opgedaan door mijn studie orthomoleculaire suppletie. En de studie Voedingstherapeut, die ik nu aan het volgen ben. Ik heb me laten inspireren door een quote van Adelle Davis:

Gezondheid

Deze column plaats ik in de context van wat ik ‘het decennium van de gezondheid’ noem:

Er is een mentaliteitsverandering gaande ten aanzien van gezondheid;
Het belang van persoonlijke beslissingen wordt groter;
Preventie en zelfmanagement zijn meer en meer een thema;
Zorgkostenstijging baart de overheden zorgen;

De cijfers liegen er niet om: slechts 1,8% van de Nederlanders eet echt gezond… 1,8%!!!
Dat zijn er niet veel. En nu denk jij vast – net als ik – dat jij bij die 1,8% hoort… Of niet? Ik durf te stellen dat jij waarschijnlijk tóch niet tot die selecte groep Nederlanders behoort die gezond eet. Gezond volgens de definitie van het onderzoek. Dat is bijna onmogelijk… Eet jij GMO-vrij? Vrij van pesticiden? En weet jij wat er nog in het eten zit dat je eet, aan macronutriënten (eiwitten, vetten, koolhydraten) en aan micronutriënten (vitaminen, mineralen, spoorelementen)? Krijg jij binnen wat je binnen hoort te krijgen om je lichaam in goede conditie te houden? Ik weet inmiddels dat de aanwezigheid in onze voeding van deze belangrijke bouwstoffen voor het lichaam in de afgelopen decennia drastisch is verminderd. Met alle gevolgen van dien… Herken jij de signalen van tekorten in jouw lichaam? Ik geef je een quote om over na te denken…
“Als het lichaam fluistert is dat een hint. Het wil dat je luistert, voordat het schreeuwen begint…”

Ik ben voorstander van preventie. Goed voor jezelf zorgen. Iedere dag opnieuw. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om fris aan de start te verschijnen. In plaats van pas in beweging te komen als je eigenlijk al te ver bent gegaan… Preventie door het nastreven van een goede lifestyle, een goede balans op het gebied van inspanning, ontspannen, voeding én suppletie.
Want: je hoeft niet ziek te zijn, om beter te worden!

Werken aan een goede lifestyle begint met kennis en inzicht. En met zelfinzicht. Bijvoorbeeld door een health check. En dat kan op verschillende manieren. Laat je informeren over hoe jij er fysiek en mentaal voorstaat, aan de hand van een check op een aantal belangrijke sleutelindicatoren voor de gezondheid. Ik beschik over apparatuur om jou van deze inzichten te voorzien. Neem gerust contact op om een afspraak te maken!

Als je weet waar je ‘staat’, kunnen we kijken naar jouw doel. Waar sta je? En waar zou je willen staan? En welke mentale en fysieke beweging zal je kunnen of moeten inzetten om jouw doel te bereiken?
Ik heb inmiddels geleerd dat ik niet 7 dagen per week naar de sportschool hoef te gaan om er een gezondere leefstijl op na te houden. Dat kan bijvoorbeeld al door lopend of met de fiets naar de supermarkt te gaan in plaats van met de auto. Naast het feit dat deze vorm van bewegen al erg goed is voor je dagelijkse fysieke inspanning, is het ook nog eens erg rustgevend. Zo’n frisse neus halen doet echt meer dan je denkt!

En wees je er ondertussen ook bewust van wat je in je mond stopt. Schuif niet zo maar alles klakkeloos naar binnen. Kauw goed. Neem de tijd. Proef wat je eet. En maak ook keuzes in wat en in hoeveel je eet. Varieer. De Gezondheidsraad kwam deze week met nieuwe inzichten (Richtlijnen Gezonde Voeding), op basis waarvan de schijf van vijf zal worden herzien. Mijn advies: gebruik vooral je verstand. Probeer pakjes en zakjes zoveel mogelijk te vermijden. Met verse producten koken hoeft echt niet veel langer te duren dan uit een pakje. Probeer verleidingen te voorkomen. Ik drink nog regelmatig een wijntje en ook chocola of pistachenootjes zijn tussendoortjes die ik niet snel zal afslaan. Ik kies er regelmatig voor om lekker te snacken. En hou er dan de rest van de dag rekening mee. Dan voelt snacken ook niet als iets waar je je schuldig over hoeft te voelen. En onthoudt: wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af!

Je mag gerust weten: ik zie om mij heen regelmatig mensen waar ik me zorgen om maak… Maar ik zal me niet opdringen. Ik herken veel. Ook ik heb langere tijd een ongezonde lifestyle nageleefd. Fysiek. En mentaal. Als mensen aan je gaan trekken, en ongevraagd met goedbedoelde adviezen komen, werkt dat vaak averechts. Hakken in het zand. Ontwijken. Ontkennen. Herken je dat?

Als je meer kennis of inzicht wilt, je wel wilt onderzoeken hoe je er voor staat en je je wilt laten begeleiden, neem dan contact met me op. Ik werk samen met een netwerk van professionals. Wij staan voor je klaar om je te begeleiden naar jouw nieuwe lifestyle!

Lieve groet,
Esther Ockeloen