Verlangen naar verandering?!

Veel mensen en organisaties zijn volop in beweging. In ontwikkeling. In verandering. Soms is de ene verandering nog niet geheel geïmplementeerd, en wordt de volgende verandering al weer ingezet… Dat vraagt veel van de mensen. Dat vraagt veel van een team of hele afdeling. En dat brengt ook onzekerheden met zich mee. Voor het individu, maar ook voor een heel team of een hele afdeling. Wat blijft nog hetzelfde? Blijft er überhaupt iets hetzelfde? Heb ik straks nog wel een baan? Vind ik mijn werk nog leuk? Wat gaan we doen? Waarom gaan we het eigenlijk anders doen? Allemaal legitieme vragen, die regelmatig onbeantwoord blijven.

Als er níets veranderd, als er niets wordt verbeterd of ontwikkeld, brengt het regelmatig een ander gevoel dan onzekerheid met zich mee. Dan is het saai. Of een sleur. Dan is er geen uitdaging. Frustratie, omdat dingen gaan zoals ze gaan… Dan toch maar de verandering?

Verandering

Bijna niemand houdt van veranderingen…
Hoe zit dat met jou?

Ik hou is sommige gevallen ook niet van veranderingen. Al vind ik het vaak wél leuk en interessant en sta ik er zeker voor open. En noem ik het voor mezelf liever een ontwikkeling. Een verbetering. Of een beweging. Dat klinkt minder bedreigend. Minder groots. En ik zou ik niet zijn, als ik er niet verder over nadenk. En vooruit in plaats van achteruit kijk. Ik maak mijzelf los van het oude en ga het nieuwe ontdekken. Ontdekken wat dit me kan gaan brengen. Veranderingen? Leuk!
Heb jij een verlangen naar verandering? Een verandering in werk? Of in privé? Of verandering van je routines? Of in je woonsituatie? Misschien zit jij as we speak wel midden in een verandering… Wat doet dat met jou? Heb je het er wel eens met iemand over? Wordt je er onrustig van? Of juist enthousiast?

Veranderingen worden niet altijd een succes. En dat is misschien wel een understatement
Een verandering zal en kan pas succesvol en duurzaam zijn als er een visie en strategie is. En ook een passende structuur,  aandacht voor de cultuur en onderlinge relaties, aandacht voor de mensen, voldoende middelen en natuurlijk: realistische doelen. Helaas gebeurt het regelmatig dat er één of meerdere aspecten niet óf onvoldoende worden ingevuld. En dat kan bijvoorbeeld weer leiden tot verwarring in plaats van duidelijkheid. Of tot chaos in plaats van focus en koersvastheid. Of tot weerstand in plaats van acceptatie. Of tot ongerustheid/ angst in plaats van vertrouwen. Of  frustratie in plaats van enthousiasme. En… dit geldt niet alleen in organisaties, maar ook voor jou als persoon. In je eigen verander- of ontwikkelproces. Herkenbaar?

Wanneer kan een verandering (wel) een succes worden?
Bij iedere verandering kun je jezelf afvragen: wat gebeurd er als ik of als wij de verandering NIET doormaken? Wat is de noodzaak? En wat is het lonkend perspectief? Maak er een beeld van, visualiseer en maak het helder. Iedereen moet het kunnen begrijpen. In ieder geval jij! Laat vooral iedereen die het kan raken er ook zelf over nadenken.
En: succes doet geloven; kleine successen zijn óók successen en deel deze dan ook. Sfeer geeft energie. Hoe breng je de juiste energie er in? Je wilt een verandering niet opleggen, maar wél dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Eigenlijk wil je dus verleiden. Samen ontdekken wat er leuk is aan de verandering. En in dat geval weet je al dat het een duurzame en succesvolle verandering gaat worden. Wat wil je nog meer!

Veranderingen zorgen regelmatig voor weerstand…
Hoe ga jij om met weerstand?

Heb jij wel eens te maken met weerstand? Weerstand in jezelf? Weerstand bij een bepaalde collega of een groep collega’s? Vast wel. Een veel voorkomend automatisme bij weerstand is: proberen te overtuigen. Terwijl juist proberen te inspireren, te luisteren, te verleiden, te participeren of te verlichten beter zou kunnen helpen. Wat je doet en hoe je het aanpakt, heeft van alles met jouw eigen stijl te maken. Want ieder mens is immers uniek. En dat maakt een verandering doorvoeren soms ook wel verdomd lastig…
Ik heb regelmatig te maken en te maken gehad met weerstand. En inmiddels heb ik voor mezelf een werkwijze gevonden om er mee om te gaan. Een werkwijze die ik ook regelmatig deel, waar ik mensen op coach. De essentie? Vragen stellen. Blijven doorvragen. Om tot de kern te komen. Tot de échte kern te komen. Samenvatten om te toetsen of ik het goed begrijp. Feedback geven op wat ik hoor en wat ik zie. Dus ook bijvoorbeeld benoemen dat ik weerstand voel. En dan natuurlijk wel toetsen of mijn gevoel juist is. Hou het vooral bij jezelf.

Weerstand kun je zeker niet altijd wegnemen. Wel heb ik gemerkt dat het bij mij begrip kan opleveren. Begrip voor de andere persoon. Of een specifieke situatie. En ik vertel je: dat maakt samenwerken in veranderingen een stuk prettiger!

Voor de verandering…

De vakantie staat voor veel mensen voor de deur. Ook voor mij.  En dit is dé uitgelezen periode om even verder te kijken. Ga voor voor de verandering eens op de spreekwoordelijke kei zitten. Evalueer voor jezelf hoe het momenteel loopt. Op het werk. Thuis.

Door afstand te nemen, letterlijk en figuurlijk, kom je tot rust en heb je meer tijd om echt over wezenlijke vraagstukken na te denken en die ook te bespreken met je partner, gezin of vrienden.

Veranderen is geen must. Zeker niet. Ontwikkelen wel. Een paar tips om je te inspireren na te denken over mogelijke veranderingen…

  • Kijk eens op een andere manier naar de mensen om je heen. En de mensen die je leert kennen. Zie iedereen als (uitbreiding van) jouw netwerk. In een netwerk is het gewoon om te brengen en te halen. Wat kunnen deze mensen jou brengen?
  • Als je in een andere omgeving bent, bijvoorbeeld een vakantieadres: wat spreekt je daar in aan, dat het je een gelukkig en vrij gevoel geeft? Zitten er elementen in die je kunt meenemen naar de context van jouw werkomgeving?
  • Ga experimenteren met social media. Laat je inspireren. Ontdek – voor zover je dat nog niet weet – de mogelijkheden. Social media is the future!
  • Maak voor jezelf een moodbord. Schijf je gedachten en dromen over jouw toekomst op. Visualiseer waar je over een jaar, over 5 jaar en over 20 jaar wilt staan. Stel jezelf een paar vragen, zoals: Waar ben ik trots op geweest de afgelopen tijd? Waar ben ik teleurgesteld over? Hoe zou je er volgend jaar op dit tijdstip bij willen zitten? Wat is er dan anders?
  • Probeer je moodbord door te vertalen naar kleine en grote stappen die je zou moeten zetten om verder te komen. Verder in het realiseren van jouw droom.
  • Spreek je droom uit. Bespreek het met je partner. Je gezin. Je vrienden. Maar hen deelgenoot van jouw droom, en probeer ook te bedenken hoe zij jou daarbij kunnen helpen. In ieder geval door naar je te luisteren. Jou te helpen de aanscherping te maken. De eerste stap te zetten. Jou te steunen.

Ben ik een veranderaar of zet ik aan tot verandering?
Dat is iets waar ik natuurlijk goed over na heb gedacht, bij het opstarten van Esther2improve. En ik heb mijn visie daarop gevormd. Of beter gezegd: dat bén ik!
Waar zit mijn kracht? Waar krijg ik energie van? Wat kan ik voor jou of jouw team/ afdeling betekenen?
Ik ben benieuwd hoe jij mij ziet: als veranderaar of als degene die aanzet tot een verandering…

Laat je een reactie onder mijn blog achter?

Nog een leuke quote om deze blog mee af te sluiten…

“Wanneer je geen plan maakt voor je eigen leven, word je onderdeel van andermans plannen.”