Kleurende kleren

Het idee om een blog te schrijven over kleuren en kleren heb ik al langer. En na een zeer geslaagde kledingruilparty afgelopen weekend, met volgehangen wasrekken en ook het bankstel dat vol lag met rokjes, broeken, truitjes, jurken en nog veel meer leuke dingen, is het niet moeilijk om mijn gedachten en inspiratie op papier te zetten en met jullie te delen! 

Na een heerlijke wintersportvakantie had ik op zaterdagavond de keuze tussen óf lekker thuis blijven óf een etentje bij een heerlijk sushi-restaurant óf een gezellige meidenavond bij een vriendin, dat in het teken stond van kleding. Een kledingruilparty, wel te verstaan. Mét hapjes en drankjes!

Uhm juist…een kledingruilparty? Daar had ik wel het meeste zin in, maar ik heb niet echt veel meer te ruilen. Ik ga regelmatig door mijn klerenkast heen en geef de kledingstukken die ik niet meer wil dan aan m’n zusje of een vriendin. Zij hebben het afgelopen jaar al regelmatig een tas of zelfs tassenvol met kledingstukken van me gekregen. Kledingstukken die ik al tijdenlang niet heb gedragen (in ieder geval langer dan een jaar). Kledingstukken die te groot of te klein zijn geworden. Kledingstukken waar ik ‘gewoon’ op ben uitgekeken. Kledingstukken die ik bij nader inzien in een opwelling heb gekocht en toch niet echt mijn ding blijken te zijn. Kledingstukken die nog goed en soms zelfs nog (zo goed als) nieuw zijn. En dat is niet zo moeilijk in zo’n grote klerenkast die ik heb….

Het was best een klus om zo’n anderhalf jaar geleden mijn kleding en ook vele schoenen en laarzen te verhuizen toen ik ging samenwonen. En wat ik tegelijk ook heel mooi vond op dat moment: ik kan en durf best te zeggen dat ik een leuke en gevarieerde garderobe bij elkaar heb geshopt in de afgelopen jaren. En… ik zie regelmatig wel weer iets wat toch weer zo leuk is, dat ik het erbij wil hebben… Herkenbaar ;-)!? Af en toe voel ik me net als de hoofdrolspeler uit de boekenserie van Shopaholic…

Kleurende kleren

 

Mijn klerenkast is grotendeels bij elkaar geshopt bij Ezri Fashion in Soest. Nu ik niet meer in Soest woon, kom ik er een stuk minder (…), maar nog steeds ben ik elke dag wel trots op de vele mooie kledingstukken die ik daar heb gekocht. Die ik soms zelf NOOIT zou hebben uitgekozen… niet mijn kleur… te kort… niet mijn stijl… of welke excuus ik ook maar dacht te hebben. Het waren regelmatig kledingstukken die ik gewoon ‘móest’ passen van Raymond, en WOW… vaak was ik best wel onder de indruk wat dat kledingstuk met mij deed!  Ben IK dat echt, die vrouw die ik in de spiegel zie? Een mooie powervrouw, gedurfd, stijlvol of juist heel vrouwelijk, sexy of stoer… Keer op keer werd ik verrast wat een bepaald kledingstuk een of kleur met me kon doen. Petrolblauw bijvoorbeeld. Dat past toch niet bij mijn groene ogen!? Ja, juist wél! En rood… Dat maakt me toch bleek!? Nee, helemaal niet! Het geeft me een hele krachtige en sterke uitstraling. Geel? Niet mijn kleur… Maar inmiddels wel een mooi mosterdgeel leren jasje in mijn kast hangen, dat ik met een paar rokjes waar een accent geel in voorkomt heel goed valt te combineren. En dan is het ook nog belangrijk om de juiste vorm te accentueren of juist te verbloemen. Kokerrok truttig? Helemaal niet! Stijlvol juist. Skinny jeans bij mijn dikke bovenbenen? Wow, wat voel ik me in de juiste skinny toch sexy en slank. En zo kan ik nog wel even doorgaan met de verschillende kleren die ik zelf nooit zou hebben uitgekozen. Kleren die – na ze te hebben gepast – gewoon voor MIJ gemaakt leken. Ik ben de afgelopen jaren echt een stuk zelfverzekerder geworden! Kleren maken de man (of vrouw)! Écht! Met dank aan onder andere Raymond.

Ik kocht voor mijn ‘Ezri-tijd’ regelmatig kleren bij grote warenhuizen of keten, getriggerd door reclamefolders of via commercials op tv. Vooral in zwart, wit, beige,… Je leest het al: weinig tot geen kleur. En veel dingen waren eigenlijk niet echt voor mijn lichaamsvorm of lichaamsbouw geschikt. En tóch kopen… Vaak tegen beter weten in. Verkeerde kleur (als ik toch eens probeerde wat meer kleur in de saaie garderobe te brengen). Te groot. Verkeerde vorm. Of wat dan ook. En me er dus uiteindelijk echt niet zelfverzekerd en gelukkig in voelen. En het dus ook niet gaan dragen. Zonde!

En echt, niet alles hoeft heel duur te zijn. Ook ik heb kledingstukken van H&M, Hema, Vera Moda en V&D in mijn klerenkast hangen.  Voornamelijk basics. Die ik dan weer combineer met een goede broek of rok. Of jasje. Mijn conclusie? Een paar echt goede stukken in je klerenkast die goed te combineren zijn, en de rest kan je aanvullen met wat je maar wilt. En vergeet je accessoires ook niet! Ik ben zelf erg blij met een ketting die ik van de week nog kocht! Een blaadje, dat mijn grijze wollen jurk een mooi accent geeft.

 

Kleurende kleding

Ik heb onlangs ergens gelezen dat 88% van de vrouwen niet de mode volgt, maar haar eigen stijl volgt. En dat ben ik dus ook gaan doen. Maar dan moet je wel eerst zien uit te vogelen wat je eigen stijl is… Een tip: vraag iemand mee met winkelen die echt eerlijk is of naar een zaak waar je goed advies krijgt (in plaats van de standaard opmerkingen dat ‘het je beeeeeeeeldig staat’). Dat heeft mij echt geholpen. En voorkomt je mogelijk ook flink wat miskopen… Want de cijfers liegen er niet om: 85% van de vrouwen heeft wel eens een flinke modemiskoop gedaan. Krijg jij ook al zo’n lach op je gezicht als je er aan terugdenkt?! Wat was jouw grootste miskoop?!?! Die van mij?! Een stoere workersbroek, in een donkere effen jeanstint… Terwijl een workersbroek mijn (toen nog) brede heupen extra accentueerde, en een jeans met ‘vale vlekken op de bovenbenen’  je benen een mooiere en slankere vorm lijken te geven. Model en kleur waren dus niet echt voor mij geschikt op dat moment, zeg maar… Maar ja, ik wilde ook wel eens wat anders dan voornamelijk zwart of natuurtinten dragen… Ik kan je vertellen: die broek heb ik nooit gedragen (…).

En nu is het voorjaar aan het worden! Bij mij begint het al weer te kriebelen… binnenkort verschillende leuke jurkjes en rokjes weer dragen, en die leuke topjes. En wat helemaal leuk is: zaterdagavond ook nog eens veel leuke kledingstukken kunnen scoren op de kledingruilparty!! Ik had eigenlijk vooral willen brengen en wat lucht in mijn klerenkasten te creëren, maarre… ik kwam met 3 jurkjes, 5 rokjes, een mooi truitje en een broek thuis. Zo’n zin om die binnenkort aan te trekken!!! Veel kleur en printjes. Mooie pasvorm. Leuk leuk leuk!

Op verschillende websites (www.indemode.nu, www.style.com,www.ilovefashionnews.nl, …) en in verschillende glossy’s en tijdschriften (Vrouw, Jan, Vriendin, …) lees je de afgelopen weken regelmatig over DÉ (?!) modetrends voor 2015. En ik moet je zeggen: ik vind de modetrends die worden genoemd leuk! Al zal ik vooral toch ook mijn eigen stijl blijven vasthouden… gewoon dragen wat IK leuk en prettig vind op dat moment!. Lekker combineren met kleuren en prints, en vooral ook: de goede schoenen erbij aantrekken! Die maken je outfit echt af.
De modetrends voor 2015:
Ik zal toch nog een tipje van de sluier oplichten over wat de modetrends voor 2015 zijn volgens de verschillende media… En dan vooral degene die mij erg aanspreken en die volgens mij voor iedereen wel ‘kunnen’. Al zullen sommige outfits echt wel even wennen zijn als je het niet bent gewend. En uit ervaring kan ik vertellen: dat wennen kan best snel! De modetrends voor 2015:

  • Jeans
  • Prints (bloemen, stippen, blokjes, …)
  • Hippie/ Ibiza-stijl (70’s)

Jeans zijn (leef)tijdloos. Je kunt jeans combineren met een makkelijke trui en laarzen of sneakers, of met een mooie top, jasje en pumps. Mijn tip: zorg voor een jeans waarin je een ‘goede kont’  krijgt. En afhankelijk van de vorm van je benen wel of niet gebleekt op de bovenbenen. En… jeans met een beetje stretch erin zitten lekker comfortabel.

Prints kun je goed combineren met een effen kledingstuk, en zorgt voor balans in je totale outfit. Een fleurige bloemenprint of de polkadots… Mijn tip: laat je inspireren door trends in plaats van ze klakkeloos te volgen. En koop vooral dingen die bij jou passen! Ik kijk al helemaal uit naar stoere gebloemde pumps! Die ik al een paar jaar wil kopen… Nu echt maar eens doen!

Hippie/ Ibiza-stijl: de jaren 70 zijn terug! Dat houdt in dat je verschillende dessins kunt combineren en verbinden door de kleuren terug te laten komen in andere kledingstukken of accessoires. En ook ruimvallende jurken en franjes. Mijn tip: wees creatief, en combineer oude en nieuwe kledingstukken voor een geheel eigen stijl. Jouw stijl!

 

Bronvermelding:
– Vrouw (Telegraaf)