Zelfvertrouwen-bord

Zelfvertrouwen-bord

Zingeving. Persoonlijke ontwikkeling. Van dromen naar doen. Verschillende coaches gaan met dit onderwerp aan de slag via zogenaamde moodboards of Vision Boards. Helemaal toegespitst op de beweging: Waar wil je naar toe?! Een Vision Board is een manier om je dromen en doelen in kaart te brengen door letterlijk een moodboard te maken van je doel. Je pakt een groot stuk papier, karton of schildersdoek en je gaat er mooie afbeeldingen op plakken die als symbool dienen voor jouw doel. Het is een krachtige aanvulling op andere activiteiten die je kunt doen om je droom te bereiken, zoals het formuleren van je doel, het bespreken van je doel in bijvoorbeeld een mastermindgroep en het nemen van concrete stappen richting jouw doel. Natuurlijk zijn wij ook van werken aan dromen en doelen. Maar minstens zo belangrijk is het om stil te staan bij jouw successen en ontwikkeling. Bijvoorbeeld via een zelfvertrouwen-bord!

Het kan ook anders!

Wij laten je graag op een andere manier kijken. Waarom maak je geen zelfvertrouwen-bord? Een bord waarop je vermeld – in tekst of beeld – wat je allemaal hebt gedaan of bereikt in je leven. Welke stappen heb je gezet, welke ontwikkelingen heb je doorgemaakt? Zowel zakelijk als privé. Wie ben jij? En hoe ben jij?

Door op een andere manier te kijken – nu dus niet vooruit, maar vooral reflecteren, dus achteruit kijken – wordt je je bewust van keuzes die je hebt gemaakt. Of misschien niet hebt gemaakt. Het maken van en vervolgens goed kijken naar het zelfvertrouwen-bord, geeft een beeld vanuit welke plek jij iets doet; vanuit je hoofd of vanuit je hart. En als het goed is kunnen we er ook uithalen wat jij wilt brengen, waar jij voor staat.

Successen vieren

Hoe groot of klein de successen zijn: je successen vieren is super belangrijk! Sta jij wel eens stil bij kleine of grote successen?

Veel mensen zijn bescheiden, té bescheiden. Als er een goed resultaat wordt behaald, in privé-sfeer of op het werk, gaan we meestal gelijk weer door. Op deze manier blijven we continue bezig met het behalen van resultaten, maar staan we niet stil bij wat we eigenlijk allemaal bereiken. Wij zeggen niet voor niets: (hard) werken mag beloond worden!

Ben jij je ervan bewust dat je – door niet stil te staan bij je prestaties en het vieren hiervan – een aantal positieve uitkomsten kan mislopen? Het kan zelfs de basis vormen voor negatieve gevolgen. Daarom in dit artikel een viertal redenen waarom het vieren van successen zo belangrijk is.

4 redenen om successen te vieren

Door kleine of grote successen te vieren krijg je meer plezier in de dingen die je doet. Richt jezelf op wat goed gaat en ben blij met de doelen die je tot nu toe al bereikt hebt. Hierdoor groeit je persoonlijke ontwikkeling. Goede prestaties motiveren en dagen je uit om door te gaan.

 1. Het motiveert
  Het vieren van succes motiveert. In eerste instantie motiveert het, omdat je stil staat bij een goede prestatie. Of je dit nu viert in de vorm van een beloning, een feestje, waardering van anderen of op een andere manier. Dit smaakt vaak naar meer. Je raakt gemotiveerd om dit resultaat nogmaals te behalen of zelfs te verbeteren. Successen zijn mooie momenten in het werkleven en het is prettig om jezelf succesvol te voelen. Succes daagt je uit en motiveert je!
  Om te achterhalen of je iets te vieren hebt zul je je werkzaamheden moeten evalueren. Op deze manier kom je er achter wat goed ging, maar ook wat minder ging. Er achter komen wat minder goed ging is niet altijd even prettig, maar wel ontzettend waardevol. Je leert wat je de volgende keer beter kan doen en het motiveert je de volgende keer wél succesvol te zijn.
 2. Het zorgt voor plezier!
  Een gebrek aan fun, aan plezier, kan zorgen voor stress, slaapproblemen, vermoeidheid en een hoger risico op ziektes. Redenen genoeg om ervoor te zorgen dat je plezier blijft halen uit alles wat je doet. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Veel mensen maken zich bijvoorbeeld zorgen over wat er mis zou kunnen gaan of maken zich druk om de fouten die al gemaakt zijn. Dit kost energie. Als je te veel bezig bent met negatieve gedachten, ben je vaak ontevreden en heb je veel minder plezier in je werk.
  Een belangrijke reden waarom je successen moet vieren is dat het bijdraagt aan je werkplezier.

  ‘The more you praise and celebrate your life, the more there is in life to celebrate!’
  Oprah Winfrey

  Door je aandacht te richten op de positieve prestaties wordt je positiever ingesteld en haal je meer plezier uit de dingen die je doet. Je mag trots zijn op de dingen die je doet, je mag fouten maken en weer opnieuw beginnen. Trots zijn doe je onder andere door het vieren van kleine of grote successen. Daar mag je bij stil staan. En van genieten!

 3. Het draagt bij aan persoonlijke groei
  Het nastreven van doelen is een belangrijk aspect in het leven. Wanneer je een doel bereikt voel je je nuttig, wat op zijn beurt leidt tot tevredenheid over je werk, carrière en leven. Jezelf ontwikkelen en het behalen van je doelen zorgt voor persoonlijk groei. Wanneer jouw ontwikkeling stilstaat, zorgt dit voor desinteresse in de werkzaamheden en een gebrek aan uitdaging. Zorg er dus voor dat je carrière in beweging blijft. Dit doe je onder andere door je behaalde doelen te vieren.

  Wanneer je weet dat je het gaat vieren als je een doel hebt behaald, werk je er naar toe en zorgt dit voor extra positieve energie. Hierdoor kun je gemotiveerd aan je volgende doelen beginnen. Zie ook het 1e punt: het motiveert!

 4. Tot slot: successen vieren is de basis voor nieuwe successen!
  Werkplezier, persoonlijke groei, motivatie en een sterk team: allerlei ingrediënten voor nieuwe successen! Wanneer jijzelf of jouw werkomgeving regelmatig stil staat bij positieve prestaties, zul je merken dat dit de basis vormt voor fantastische persoonlijke- en bedrijfsprestaties.

Wanneer ga jij een zelfvertrouwen-bord maken?

Wordt het voor jou ook tijd om stil te staan bij jouw successen en (persoonlijke) ontwikkeling? Trots te zijn, en te genieten van waar je nu staat, hoe ver je bent gekomen? Maak dan eens een zelfvertrouwen-bord!

Mocht je naar aanleiding van het zelfvertrouwen-bord vragen hebben, of behoefte aan verdieping of coaching, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder.

Meer weten?

Neem dan contact op met René of Esther. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden om jouw persoonlijke of teamdoelstellingen voor elkaar te boksen. Of download de brochure met ons volledige aanbod: Aanbod Vitality2improve 2023_def

www.vitality2improve.nl of https://www.instagram.com/vitality2improve/ of https://www.facebook.com/vitality2improve

#vitaliteit #persoonlijkeontwikkeling #teamontwikkeling #preventie #vitality2improve #workshop #training #boksen