Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voel jij je vandaag?

Een vraag die vaak beantwoord wordt met ‘Goed!’ of ‘Prima hoor’. Herken je dat? Aan de ene kant fijn om te horen. En tegelijkertijd vragen wij ons af hoe goed iemand voelt hoe het gaat. In onze trainingen gebruiken wij graag metaforen of visualisatie. Bijvoorbeeld een Blob Tree.

 

Wat is de Blob Tree?

De Blob Tree is een hulpmiddel, dat kan worden gebruikt om mensen te helpen hun gevoelens te verwoorden en hun ontwikkeling te vergemakkelijken. Een Blob Tree bestaat uit vele blobfiguren op of rond een boom. De boom vertegenwoordigt een omgeving, zoals het gezin, het werk of de maatschappij. De blobfiguren vertegenwoordigen verschillende gevoelens en emoties, die duidelijk te zien zijn. Elk blobfiguur zit op een bepaalde plek in een boom; boven in de top of onderaan bengelend, alleen of naast een partner, kijkend naar de anderen van op het gras onder de boom of druk bezig ….

Hoe kun je de Blob Tree toepassen?

Wij hebben ervaren dat de Blob Tree zowel individueel als in een groep kan worden toegepast. Nodig bijvoorbeeld aan het begin van een 1-op-1 training of een groepstraining of vergadering iedereen uit om zich te identificeren met één van de blobbers, door te vragen “kies een blobfiguur uit die past bij je huidige toestand”. Vraag vervolgens aan iedereen om zijn keuze kenbaar te maken en kort toe te lichten. Het visualiseren van de huidige toestand kan helpen om snel de vinger op de zere plek te leggen en aan te geven wat iemand zou willen: “Kies een blobfiguur uit zoals je je zou willen voelen”.

Kortom, de Blob Tree is een mooi model als hulpmiddel voor (zelf)reflectie, door iemand de blobfiguren in de boom te laten observeren en te selecteren welke uitdrukt hoe ze zich momenteel voelen: ‘Hoe voel jij je vandaag?’

 

In welke Blob herken jij je vandaag?

Wij vinden dit een geweldige manier om communicatie, begrip en empathie te bevorderen. Waarom? Doordat er echt over gevoelens en emoties kan worden gepraat, op een laagdrempelige manier. Wil je het zelf eens proberen? Kies een blobfiguur uit onderstaand plaatje voordat je leest !!

Met welk blobfiguur of welke blobfiguren – het mogen er namelijk ook meer zijn – resoneer jij?

 • Als je blobfiguur 2 of 3 hebt gekozen, dan ben je een ambitieus en zelfverzekerd persoon. Je weet dat je altijd zult slagen en dat er altijd handige situaties zullen komen om je te helpen bij je voortgang.
 • Blobfiguur nummer 1 is een zelfverzekerd persoon, tevreden met het leven en optimistisch. Je bent een intelligent persoon.
 • Blobfiguur nummer 21 is een persoon die het probeert, maar niet weet hoe de beste oplossingen voor het leven te vinden. Nummer 21 moet leren om hulp te vragen aan de mensen om hem heen en zijn achterdochtige karakter op te geven.
 • Als je blobfiguur 9, 19 of 4 kiest, wordt je gedefinieerd als een niet-sociaal, achterdochtig en zelfverzekerd persoon.
 • De nummer 19 kan narcistische neigingen hebben en is jaloers op het succes van anderen.
 • Blobfiguur nummer 4 geeft te snel op, vertrouwt zijn of haar buitengewone potentieel niet.
 • Blobfiguur nummer 9 zal er alles aan doen om te bewijzen dat hij of zij ook geweldig is; maar het is gemakkelijker de eenzame kant te behouden.
 • De blobfiguren 7, 11, 12 karakteriseren communicatieve mensen die weten hoe ze hun vrienden kunnen ondersteunen. Deze mensen worden gekenmerkt door een hoge emotionele intelligentie, die hen helpt om succesvol met levenssituaties om te gaan. Deze blobfiguren hebben teamgeest, zien de positieve kant en vinden altijd oplossingen.
 • Blobfiguur nummer 5 is creatief, houdt van het leven, geniet van elk moment. Je houdt van en weet dankbaar te zijn voor al het goede om je heen. Dit helpt om een ​​positieve kijk te behouden en dus vind je altijd open deuren voor het beste!
 • Blobfiguur nummer 6 moet zich geliefd, beschermd en veilig voelen. Je bent het soort persoon dat altijd verliefd wordt op de verkeerde persoon, vanwege de behoefte aan genegenheid en liefde. Deze blobfiguur moet leren zorgvuldiger te zoeken naar degenen die hem of haar kunnen helpen bij zijn of haar evolutie. En niet naar degenen die zijn kwetsbaarheid niet begrijpen…
 • Blobfiguur nummer 13 is vervuld van wanhoop en het verlies van hoop. Je moet je best doen om jezelf opnieuw te kalibreren aan de boom des levens. Je kan gemakkelijk weer vertrouwen in jezelf (terug) krijgen en de steun zoeken van jouw dierbaren!
 • De blobfiguren 16, 17 en 18 zijn optimistisch, levenslustig, met teamgeest, presteren op elk gebied en kijken met afstandelijkheid naar de uitdagingen.
 • De blobfiguur nummer 18 voelt zich graag geliefd en gewaardeerd. En als je dat voelt, wordt jij iemands beste vriend!
 • Blobfiguur nummer 14 is een ziel, een filantroop, die alles zal doen om anderen te helpen. Je wordt gekenmerkt door veel empathie en een ′grote ziel’. Deze blobfiguur moet leren voor zichzelf te zorgen, niet alleen voor anderen!
 • De blobfiguren 10, 15 en 20 mannen zijn winnaars. Je houd van de smaak van succes, ook al heeft iedereen verschillende manieren om dat te bereiken.
 • De nummer 20 is ambitieus, zelfverzekerd en levenslustig, is een innovator en durft risico’s te nemen. Onthechting en passie brengen hem veel prestaties en voldoening.
 • Blobfiguur nummer 10 is ambitieus, maar ook erg voorzichtig. Je bent hardwerkend en vastberaden, daarom ben je succesvol. Jouw ideeën vallen altijd op en je wordt in elke omgeving gewaardeerd.
 • De nummer 15 wordt gemotiveerd door de schoonheid van de weg naar succes in plaats van het succes zelf. Je bent nieuwsgierig om nieuwe dingen te weten, nieuwe ervaringen op te doen, mensen te ontmoeten en van iedereen iets te leren.
 • Blobfiguur nummer 8 is een dromer en romantisch. Je hebt graag wat momenten voor jezelf. Dit is hoe jij jouw energie en de stemming voor het leven en socialisatie terugkrijgt. Het is goed voor de dierbaren om hun behoefte aan isolatie te begrijpen en het niet verkeerd te interpreteren, het te begrijpen en de ruimte te laten die het nodig heeft.

Vertel eens: was dit leuk om te doen? Herken je jezelf?

 

De Blob Tree

Pip Willson is een psycholoog en trainer die wereldwijd bekend staat om de zeer eenvoudige methode waarmee hij mensen helpt hun maximale potentieel en balans in het leven te vinden. Pip Wilson vond ook de Blob Tree-methode uit, samen met Ian Long. De blobs zijn geslachtsloze personages die internationaal worden gebruikt om mensen te helpen hun gevoelens te bespreken. Ze gebruiken gezichts- en lichaamstaal om emoties uit te drukken, waardoor iedereen de betekenis ervan kan begrijpen.

Veel mensen moeten de Blob Tree-materialen nog ontdekken. Geldt dat voor jou ook? Er is veel informatie te vinden op bijvoorbeeld Pinterest. Of bestel het boek via een van de bekende online boekensites of in de lokale boekenwinkel.

 

Wil je hier over doorpraten?

Neem dan contact op met

René van Rijnsoever – [email protected] – 06-21170910

of
Esther van Rijnsoever – Ockeloen – [email protected] – 06-46183348

www.vitality2improve.nl