Vertrouw op je eigen vleugels

Vertrouw op je eigen vleugels. Geloof altijd in jezelf.

In dit artikel gaan we in op een parabel die we regelmatig tegenkomen.

“Een vogel is nooit bang dat de tak breekt, omdat hij niet vertrouwd op de tak, maar op zijn eigen vleugels”.

Ik weet niet waar deze parabel vandaan komt en waar ik die voor het eerst heb gelezen, maar de boodschap is mij altijd bijgebleven. Vertrouw op je eigen vleugels.

Vertrouw op je eigen vleugels

Als mens moet je niet vertrouwen op de omstandigheden, maar op je eigen vermogens en kracht. Zo kun je jezelf de eer toekennen als het goed gaat en hoef je geen ander de schuld te geven als het minder goed gaat. Voor veel mensen is dat best wel een issue, dat zelfvertrouwen. Voor veel mensen is dat iets dat ze niet van zichzelf in zich hebben, maar dat ze zich met moeite moeten toe-eigenen.

Zelfvertrouwen is vaak een issue

Bij veel van de deelnemers aan onze trainingen en workshops speelt vertrouwen een rol. Vertrouwen in zichzelf. En vertrouwen in hun eigen kunnen. Vanuit onze stapsgewijze en positieve benadering, helpen wij onze deelnemers om hun kennis en ervaring optimaal in te zetten.  Zowel op het werk als in privé.

Het hoeft niet altijd perfect te zijn. Wees mild, voor jezelf en voor de ander. Hulp vragen aan anderen is geen teken van zwakte, maar juist een teken van zelfkennis (en daarmee van kracht). Sta open voor feedback, stel jezelf open voor ontwikkeling en… krijg vleugels!

Wortels en vleugels

Zelfvertrouwen –  of het gebrek daaraan – begint bij de wortel.

“Er zijn twee dingen van blijvende waarde die ouders hun kinderen kunnen meegeven: wortels en vleugels”. (Nieuw-Zeelands spreekwoord)

De wortels staan symbool voor de veiligheid die kinderen nodig hebben; de vaste grond onder de voeten van waaruit ze vertrouwen kunnen opbouwen. Die veiligheid vinden kinderen bij hun ouders. De vleugels staan symbool voor het ontdekken van de wereld, je eigen ontwikkeling, het proberen en dus ook fouten durven maken.

Wortels en vleugels heb je allebei nodig om je te kunnen ontwikkelen tot een stabiele volwassene met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Vertrouw op je eigen krachten leer vertrouwen op je eigen inzichten in wat wel en niet goed voor je is.

 

Wil je hierover eens van gedachten wisselen?

Neem dan contact op met René of Esther.

www.vitality2improve.nl of https://www.instagram.com/vitality2improve/ of https://www.facebook.com/vitality2improve