Samenwerking gevoel en verstand

In een ander bericht hebben we het gehad over of je verstand oog heeft voor je gevoel. Weet je het nog? Lees anders dat artikel nog even terug. De essentie van het bericht? Samenwerking gevoel en verstand!

Samenwerking gevoel en verstand

Wat je voelt is niet altijd waar en wat je denkt is ook niet altijd waar. Is het dan überhaupt mogelijk de strijd tussen gevoel en verstand op te lossen? De strijd is ontstaan doordat een van de twee het probeert te winnen van de ander. Je probeert of je gevoel te onderdrukken en alles verstandelijk te beredeneren. Of je gaat zo op in je gevoel dat je onverstandige keuzes maakt. De oplossing is daarom je gevoel en je verstand meer te laten samenwerken in plaats van ze met elkaar te laten strijden.

De strijd tussen gevoel en verstand oplossen is belangrijk om goede keuzes te maken. Een disbalans ontstaat wanneer je teveel doorslaat in een van de twee. En deze disbalans kun je oplossen door meer aandacht aan de tegenovergestelde te besteden. Je gevoel kan veel invloed hebben op je verstand en je verstand op je gevoel. Om beiden goed te laten samenwerken, kunnen de tips hieronder je misschien helpen.

  1. Stel je kernwaarden vast
    Je kunt je gevoel en verstand laten samenwerken door stil te staan bij je kernwaarden. Zowel je gevoel als je verstand kunnen je concessies laten doen en dat veroorzaakt uiteindelijk een conflict tussen je gevoel en je verstand. Je kunt bijvoorbeeld een heel goed gevoel hebben bij een relatie, maar als je niet dezelfde kernwaarden als je partner hebt, zal het waarschijnlijk op den duur gaan wringen met je verstand. Of een bepaalde baan kan verstandelijk de beste optie lijken qua salaris en het soort werk. Maar ook hier kan een conflict ontstaan met je gevoel als de bedrijfsfilosofie niet past bij jouw waarden.
  2. Word meer bewust van je gevoelens
    Als je heel rationeel ingesteld bent en het moeilijk vindt om bij je gevoel te komen, is het belangrijk je meer bewust te worden van je gevoelens. Je kunt dat doen door meer uit je hoofd te komen. Maar hoe doe je dat?
  3. Schrijf je langetermijndoelen op
    Om te voorkomen dat je een impulsieve keuze maakt, is het goed je lange termijn-doelen voor ogen te houden. Je emoties willen je vaak een richting opsturen naar wat goed voelt op een bepaald moment. Maar door toe te geven aan zo’n impuls kunnen je lange termijn-doelen in gevaar komen.

Conclusie?

Je kunt uit je hoofd komen door je meer bewust worden van al je zintuigen. Hoe? Sta vaker stil bij de geluiden die je hoort, de wind die je voelt, het eten dat je proeft. Daarnaast is het goed al je gedachten op te schrijven om uit het gepieker te komen. Daar zijn verschillende manieren voor, bijv. een journal. Zelf gebruik ik het “6 minuten dagboek”. Iedere dag een stuk reflectie. Bovendien is het belangrijk om voor voldoende bewegen te zorgen. Pak vaker de fiets of ga lekker wandelen in de natuur.

Door je kernwaarden vast te stellen, je lang termijndoelen voor ogen te houden en je bewust te blijven van je gevoelens, zul je een verbinding krijgen tussen je gevoel en je verstand. Je zult keuzes maken die zowel voor je verstand als je gevoel kloppen. En daarmee voorkom je veel stress en onnodige zorgen!

Meer weten? Of wil je hierbij begeleid worden?

www.vitality2improve.nl of https://www.instagram.com/vitality2improve/ of https://www.facebook.com/vitality2improve