Heeft je verstand oog voor je gevoel?

Volg altijd je gevoel, wanneer je tussen twijfels zweeft. Want met je hart zie je dingen, waar je verstand geen oog voor heeft. Een mooie quote van de scheurkalander van #martingijzemijter www.martingijzemijter.nl.

Probeer deze vraag eens voor jezelf te beantwoorden: Heeft je verstand oog voor je gevoel?
Toen ik mezelf een paar jaar geleden deze vraag stelde, moest ik deze vraag negatief beantwoorden. Nee… Nu, een aantal jaren verder, zou ik deze vraag met JA beantwoorden. En dat gun ik jou ook. Want het is het mooiste als je gevoel en je verstand op een lijn zitten. Maar het kan gebeuren dat je gevoel en je verstand met elkaar in strijd zijn. Hoe ontstaat zo’n strijd? En hoe weet je of je teveel in je hoofd zit of dat juist je gevoel de overhand neemt?

Hoe ontstaat een strijd tussen gevoel en verstand?

Je gevoel kan in strijd raken met je verstand wanneer je gevoel of je intuïtie je een bepaalde richting instuurt, maar er in je hoofd twijfel en onzekerheid opspeelt. In je hoofd probeer je de situatie te analyseren en springen vragen op: Wat nu als dit of dat gebeurt? Het kan ook zijn dat je gedachten je iets vertellen wat niet overeenkomt met wat je diep van binnen voelt. Je weet verstandelijk dat het de beste keuze is, maar het gaat in tegen je gevoel. De vraag is: Wie heeft gelijk? Je verstand of je gevoel?

Hoe weet je of je in je hoofd of in je gevoel zit?

Je zit in je hoofd wanneer je situaties of beslissingen zo rationeel mogelijk bekijkt. Zodra je zorgen hebt en teveel in je hoofd zit, kun je krampachtig na blijven denken. Je brein moet en zal een oplossing brengen. Ben jij zo’n piekeraar? Merk je weleens dat je hoofd begint te tollen? Dan leef je veel in je hoofd. Je zit in je gevoel wanneer je je voornamelijk door je gevoelens en emoties laat leiden. Als je voor een keuze staat, ga je voor wat je hart je ingeeft. Misschien sta je zelfs bekend als een echt gevoelsmens. Het is aan de ene kant heel mooi dat je je bewust bent van je gevoelens. Toch kan het in bepaalde situaties ook overweldigend zijn als gevoelens de overhand nemen.

Waarom ga je in je hoofd zitten?

Onze hoofd leidend laten zijn boven ons gevoel, is iets dat we (helaas) in de huidige maatschappij met de paplepel krijgen ingegoten. Alles moet altijd feitelijk beredeneerd worden. Zo heb je misschien van kinds af aan geleerd om dingen met je hoofd op te lossen. Vanaf het moment dat je naar school ging, heb je geleerd dat kennis belangrijk is en dat je daar altijd op terug kunt vallen. Wanneer je wel naar je gevoel wil luisteren, kun je door anderen irrationeel gevonden worden.

Bovendien moeten we steeds meer kunnen in minder tijd. Deze druk die de maatschappij op ons legt, zorgt niet alleen voor veel stress maar zorgt er ook voor dat we steeds meer in ons hoofd leven. In je hoofd zitten is een soort overlevingsstrategie geworden. Voor gevoelens is geen ruimte meer. Terwijl je juist ruimte zou kunnen creëren in je gedachten door je bewust te worden van je gevoelens

Wat als gevoel de overhand neemt?

Anderzijds roepen velen dat je je hart moet volgen. Je kiest wellicht vaker voor je gevoel omdat je verwacht dat je hart je niet in de steek laat. Voert bij jou je gevoel de boventoon? Wat is jouw ervaring met je hart volgen? Heeft het goede resultaten opgeleverd? Ook al klinkt de uitspraak ‘volg je hart’ heel mooi, het pakt helaas niet altijd zo uit al we verwachten. Wat je voelt is namelijk niet altijd waar en zo kan je hart je eigenlijk voor de gek houden.

Samenwerking gevoel en verstand

Wat je voelt is niet altijd waar en wat je denkt is ook niet altijd waar. Is het dan überhaupt mogelijk de strijd tussen gevoel en verstand op te lossen? De strijd is ontstaan doordat een van de twee het probeert te winnen van de ander. Je probeert of je gevoel te onderdrukken en alles verstandelijk te beredeneren. Of je gaat zo op in je gevoel dat je onverstandige keuzes maakt. De oplossing is daarom je gevoel en je verstand meer te laten samenwerken in plaats van ze met elkaar te laten strijden.

De strijd tussen gevoel en verstand oplossen is belangrijk om goede keuzes te maken. Een disbalans ontstaat wanneer je teveel doorslaat in een van de twee. En deze disbalans kun je oplossen door meer aandacht aan de tegenovergestelde te besteden. Je gevoel kan veel invloed hebben op je verstand en je verstand op je gevoel. Om beiden goed te laten samenwerken, kunnen de tips in ons volgende bericht je misschien helpen. Stay tuned!

Meer weten?

www.vitality2improve.nl of https://www.instagram.com/vitality2improve/ of https://www.facebook.com/vitality2improve