Opruimen geeft rust

Kijk eens om je heen… kun je de chaos overzien? Opruimen, van wie moet dat eigenlijk? Is een opgeruimd huis iets dat jij je later herinnert? Of zijn dat de leuke momenten, de feestjes, en mooie vakanties? Om te kunnen genieten van alle dagelijkse dingen, kan een opgeruimd huis bijdragen aan een opgeruimd hoofd. Opruimen geeft rust. Hoe prettig is het om na een verjaardag bij jou thuis ’s ochtends beneden te komen in een frisse keuken? En hoe fijn kan het zijn dat die zolder eindelijk is opgeruimd en je je weer vrij kunt bewegen in plaats van hink-stap-sprong.

Een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd hebben iets met elkaar te maken. Want opruimen geeft rust. En hoe fijn ook om iets terug te kunnen vinden wat je anders altijd kwijt bent? Sleutels bijvoorbeeld…

Opruimen geeft rust

Wij hebben een paar inzichten verzameld, die altijd zijn meegenomen. Of je nu de hele dag aan het opruimen bent, of juist degene die alles laat slingeren.

 • Tussendoor
  Van opruimen hoef je helemaal geen mega-project te maken. Het kan ook tussendoor. Kleine klusjes geven voldoening en geven op termijn veel werk. Zoals de dingen die op de trap liggen meenemen als je naar boven loopt. Rekeningen meteen opbergen in een ordner als je ze hebt betaald. Lege flessen weggooien als je boodschappen gaat doen. De was gelijk opvouwen als je het uit de droger hebt gehaald. Zo maar een paar voorbeelden.
 • Acceptatie
  Je huis hoeft geen toonzaal te zijn. Er wordt in geleefd, dus ja, als je net hebt opgeruimd, stampt er weer een huisgenoot binnen met vieze voeten en verschillende dingen vind je op de tafel of in de gang terug. Huishouden betekent altijd achterlopen en per definitie een beetje tekortschieten. Dus wat geeft het als het een gezellige chaos is. Opruimen is ook een oefening in accepteren. Het is geen doel op zich.
 • Emotionele lijm
  Heb jij ze ook; een paar dozen die sinds de vorige verhuizing niet meer open zijn geweest? Waarom is weggooien toch zo moeilijk? Dat komt omdat er ‘emotionele lijm’ aan spullen kan kleven. De spullen hebben een verhaal; ze doen je aan een bepaalde periode uit je leven denken. Maar je leven ontwikkelt zich, je komt in nieuwe fases en je krijgt andere interesses. Daar hoort afscheid nemen van spullen ook bij. Te veel spullen uit het verleden houden je uit het hier en nu. Je blijft met je aandacht hangen in wie je was. En dat kan persoonlijke groei belemmeren.
 • Eenvoudig leven
  De basis van eenvoudig leven is altijd hetzelfde: vertragen, leven met minder en focussen op wat belangrijk voor je is. Een leuk filmpje om erachter te komen wat belangrijk voor je is, gaat over de metafoor van jouw leven. Door goed zicht te hebben wat belangrijk voor jou is, ga je ook meer tijd reserveren voor die belangrijke dingen en kun je los komen van al die onbelangrijke dingen. ‘Own less, live more’! De strijd tussen verstand en gevoel loopt waarschijnlijk nergens zo hoog op als in de klerenkast van een vrouw. je verstand zegt: dit kan weg. Je gevoel zegt: maar ik ben er zo aan gehecht. Overweeg eens aan de slag te gaan met project 333: 3 maanden met 33 kledingstukken. Ga eens aan de slag met het minimalisme! Dit kan jou helpen om bewuster en gelukkiger in het leven te staan.
 • Opruimen = weggooien
  Opruimen betekent eigenlijk: weggooien. In deze circulaire economie kan weggooien inhouden dat je het naar het Leger des Heils of de kringloop brengt. Alles waarvan je denkt dat het ‘ooit’ nog wel eens gebruikt zal worden, doe je weg. Spullen die écht emotionele waarde hebben, bewaar je. Ook daarin kun je wel opruimen: bewaar niet álle kindertekeningen die je in de loop van de tijd verzameld hebt, maar maak er foto’s van en bewaar er een paar.
 • Onderhoud
  Als je goed hebt opgeruimd, is het ook fijn om dat zo te houden. Bedenk hoe je dat wilt doen. Een goed startpunt kan zijn om iedere dag 10 minuten te reserveren voor ‘een rondje door je huis’. Leg rondslingerende spullen terug op hun plek en verzamel alle spullen die je de volgende dag nodig hebt. Vraag jezelf tegelijk af of er iets is dat je steeds uitstelt of ontloopt. En pak juist dát aan!

Rust in je hoofd

Zou het niet heerlijk zijn: rust in je hoofd? En daardoor minder stress en ruimte om maximaal te genieten van het leven?
Deze online training gaat aan de slag met de kracht van jouw gedachten en vaardigheden. En dat zal – als het goed is – gaan leiden tot rust in je hoofd. Want rust in je hoofd is goed te ontwikkelen, stap voor stap.

Meer weten?

René van Rijnsoever – [email protected] – 06-21170910
Esther van Rijnsoever – Ockeloen – [email protected] – 06-46183348

www.vitality2improve.nl