Focussen doe je zo

Focussen op één ding heeft echt zin. Je bent één met wat je doet en er is veel minder ruimte in je hoofd voor zorgen, problemen of gedoe. En je kunt het oefenen! Door vaker iets te doen wat echt je volledige aandacht vraagt. Iets met de hand schrijven, bijvoorbeeld, in plaats van typen op de computer. Een ingewikkeld danspasje leren of een muziekstuk op de gitaar componeren.

Focussen doe je zo

Er zijn verschillende tips om beter te kunnen focussen. Die tips lichten we hieronder toe. Bekijk voor jezelf wat voor jou dé gouden tip kan zijn!

 • Moet ik dit nu doen?
  Stel jezelf bij iedere onderbreking de vraag: moet ik dit nu doen? Moet of wil ik hier nu aandacht aan besteden? Daarmee beslis je of het überhaupt iets is dat aandacht vereist, of iemand anders dat misschien voor je kan doen en of het later ook kan. Eerder hebben wij hier al een heel artikel aan gewijd.
 • Zet een timer
  Om te voorkomen dat je van alles door elkaar doet, kun je een timer of wekker zetten. Zet de timer bijvoorbeeld op 20 minuten en probeer die 20 minuten geconcentreerd iets te doen zonder je te laten afleiden. Dan even een korte break en weer verder.
 • Ga prioriteren
  Bepaal de volgorde van de dingen waaraan je wilt gaan werken. Dingen die onder aan de to do-list staan, hebben geen haast. Dus streep ze weg of zet ze op een kan-later-ook-lijstje, dat je ergens weglegt, uit het zicht! Hierdoor zul je je minder opgejaagd voelen.
 • Even helemaal niets!
  Plan momenten in waarop je he-le-maal niets doet! Ga op een bankje zitten en laat de tijd door je vingers glippen. Ik noem dat lummeltijd. Regelmatig even lummelen is belangrijk, en zo kun je je gevoel van tijd (en vooral ook: tijd voor jezelf) vergroten.
 • Offline
  Maak eens een wandeling en laat je telefoon thuis. Zet tijdens je werk het geluid (en de notificaties) van de email uit. En nog beter: creëer mailvrije zones op een dag; spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld 3 keer per dag op vaste tijdstippen de mail checkt. Dat helpt om je te concentreren. En ga iedere dag een bepaalde periode even helemaal offline. En daarmee bedoelen wij natuurlijk niet als je gaat slapen! Blok een moment, bijvoorbeeld een half uur, zonder apparaten: geen mobiel, geen iPad, geen tv. Niets. Geen afleiding dus.

Meer weten?

René van Rijnsoever – [email protected] – 06-21170910
Esther van Rijnsoever – Ockeloen – [email protected] – 06-46183348

www.vitality2improve.nl