Een ding tegelijk, alstublieft!

In deze drukke tijdsgeest een artikel over multitasken. Of liever gezegd, de oproep om een ding tegelijk te gaan doen. Want drie of vier dingen tegelijk doen, daar zijn we heel goed in. ’s Morgens bijvoorbeeld ontbijten, tegelijkertijd de lunchtrommels klaarmaken, nieuws op tv kijken en de mail checken. Of, in deze tijden, thuiswerken met een kind op schoot. Dat kunnen we allemaal tegelijk. Maar ook de afwasmachine uitruimen terwijl je aan het telefoneren bent. Of cadeautjes of boodschappen online bestellen terwijl je tv kijkt. En toch dit artikel… een ding tegelijk, alstublieft!

Een ding tegelijk, alstublieft!

Maar, hoe leuk is het eigenlijk dat we dit allemaal tegelijk kunnen? Dit multitasken is moeilijk te rijmen met het genieten van een verse pot thee, het aandachtig lezen van een boek en écht naar iemand luisteren. En daarbij is uit verschillende onderzoeken ook nog een gebleken dat we veel rustiger worden van één ding tegelijk doen. En het werkt ook nog eens heel bevredigend. Daarom de oproep: een ding tegelijk, alstublieft!

Multitasken

Multitasken is volgens wikipedia het uitvoeren van meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment. Multitasken wordt vaak geassocieerd met het snelle bedrijfsleven. De term is afkomstig uit de computerwereld, waar met multitasking wordt bedoeld dat verschillende computerprogramma’s tegelijkertijd actief zijn, gebruikmakend van dezelfde processor.

Een voorbeeld van multitasken is het tegelijkertijd lezen van e-mail, het eten van een maaltijd en het voeren van een telefoongesprek.

Inefficiënt
Kun je nou beter wel of niet multitasken? Volgens sommigen is het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd inefficiënt en kost het uiteindelijk meer tijd. Dit komt ten eerste doordat constant de concentratie verlegd moet worden. Ten tweede krijgt het brein last van het Stroop-effect, waarbij deze automatisch de gemakkelijke handelingen als eerste uitvoert, en de meer gecompliceerde handelingen op een tweede plan zet. Beter is: een ding tegelijk, alstublieft!

Switchtasken
Hoewel het als multitasken wordt beschouwd, zijn vele van de ‘beoefenaars’ feitelijk bezig met snel switchtasken. Omdat het menselijk brein niet in staat is om meerdere enigszins complexe handelingen tegelijkertijd uit te voeren. Om die reden wisselen mensen die veel dingen tegelijk doen steeds, en soms enkele keren per seconde, van handeling. Exemplarisch is het handheldtelefoneren als bestuurder in een rijdende auto, waarbij constant de concentratie wordt afgewisseld tussen het verkeer en het telefoongesprek.

 

Drie inzichten over wat het oplevert als je niet drie dingen tegelijk doet, maar gewoon lekker één!

  • Focussen geeft rust
    Een gevoel van drukte heeft vaak niet eens zozeer te maken met een volle agenda, maar meer met het feit of je je goed kunt concentreren. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen die zich chronisch opgejaagd voelden, vaker aan andere dingen dachten terwijl ze bezig waren. Dus in plaats van te focussen op hun taken, dwaalden hun gedachten steeds af naar bijvoorbeeld wat ze vanavond zouden eten, of er nog boodschappen nodig waren, of de oppas voor komend weekend al geregeld is of werden ze afgeleid door een mail of opmerking van een collega. Dat zorgt ervoor dat je continu achter de feiten blijft aanhollen, en je aan het einde van de dag met een opgejaagd gevoel achter blijft. De kernboodschap: less is more. Als je praat, praat dan. En als je autorijdt, rijd dan auto. Wanneer je luistert, luister dan.
  • Even flierefluiten
    Neem regelmatig eens een halve dag vrij (of beter nog; ga 4 uur per week minder werken?!). En wees dan ook echt vrij! Het zal wat discipline vergen, want op de momenten dat je niets te doen hebt, ga je wellicht nog even snel een was draaien, die ene kamer schilderen of in de tuin aan de slag. Als je een halve dag per week écht vrij bent, zul je er achter komen dat er niets misgaat en ook hoe heerlijk het kan zijn om even te flierefluiten, een kop koffie op een bankje in de zon te drinken of rustig de krant van voren tot achteren te lezen. Niets is heerlijker dan geheel opgaan in wat je aan het doen bent. Of je nu aan het lezen bent, aan het tuineren, naar muziek luisteren of koken.
  • Is multitasken efficiënt? Schijn bedriegt!
    Het lijkt zo makkelijk en efficiënt , van alles tegelijk doen. Maar schijn bedriegt. Want multitasken bestaat eigenlijk niet. Uit neurologisch onderzoek blijkt dat je niet echt twee dingen tegelijk kunt doen. Als je wordt afgeleid, bijvoorbeeld door een email, dan duurt het ongeveer 15 minuten om weer volledig geconcentreerd te zijn op dat waar je eigenlijk mee bezig was. Als je meerdere dingen tegelijk doet, duren je klussen langer en ben je minder productief. Dus: in plaats van alles tegelijk en maar half half te doen, is alles achter elkaar doen veel plezieriger en ook nog eens efficiënter! Bij drukte helpt niets beter dan een prioriteitenlijst te maken en dat op volgorde af te werken. Met volle aandacht, zonder bij alles te denken aan de andere dingen die je ook nog moet doen.
    Dus: een ding tegelijk, alstublieft!

Wil jij ook meer rust in je hoofd, en kan het loslasten van multitasken een eerste stap zijn?

René en Esther begeleiden jou graag, zodat jij de dingen één voor één voor elkaar kunt boksen. Neem gerust contact met ons op!