Wachten doe je zo!

In een eerder artikel zijn we uitgebreid ingegaan op ‘Als je wacht, gebeurt er ook iets’. Even niksen, tijd voor reflectie en nieuwe inzichten opdoen.  Je tijd bewust benutten!

Maar… hoe doe je dat dan niksen of wachten? Wij hebben een paar tips voor je verzameld. Wachten doe je zo!

5 tips om te wachten

 • Aandacht voor het nu
  Herken je dit? Je bent druk met iets bezig en ook al voel je de behoefte om even te stoppen, je gaat toch door. In jouw gedachten plopt er steeds een zinnetje op ‘eerst nog even dit’ en ‘eerst nog even dat’. Bedenk voor jezelf of het echt nodig is om dat eerst te doen. Waarom niet nu even een momentje rust? Een lees misschien ook een ander artikel: Moet ik dit nu doen?
 • Mindful wachten
  Dagelijks kunnen er dingen gebeuren waar je geen grip op hebt. De trein die vertraging heeft. Een vriendin of collega die te laat is. Grrrr… wachten kan frustrerend zijn, maar je kunt het ook anders bekijken! Zulke momenten zijn ideaal voor kleine mindfulness meditaties. Hoe? Bijvoorbeeld door je aandacht naar je ademhaling te brengen. Focus op hoe de lucht je longen in en uit gaat en laat alles verder voor wat het is.
 • Verdeel en knip-op
  Soms moet je iets doen dat heel overweldigend lijkt. Maar vaak is iets op papier een stuk overzichtelijker. Deel een grotere taak daarom op in kleine concrete stappen en maak daar een lijst van. Dat maakt het wachten tot het achter de rug is een stuk prettiger en minder stressvol. En ook het afstrepen van taken kan heel helpend zijn bij het verminderen van een vol hoofd! Zowel voor taken op het werk als thuis.
 • Laat je fantasie gaan
  Fantaseren is ook een goede manier om die op het eerste gezicht zinloze tijd mee door te komen. Door bijvoorbeeld in de rij van de supermarkt de inhoud van het karretje voor je te bestuderen, en erbij te bedenken wat voor leven die persoon heeft. Of in de file bij een bestelbusje te dagdromen dat daar jouw spullen in zitten, omdat je gaat verhuizen naar het buitenland. Zo laat je negatieve gedachten niet overheersen en prikkel je ook nog eens je creativiteit!
 • Stop & stap
  Gedurende de dag kleine pauzes nemen voorkomt dat je je gaat voelen als opgejaagd wild. Een pauze nemen betekent niet dat je niets doet: het zorgt ervoor dat je je bewust bent van je tijd, in plaats van dat je op de automatische piloot alsmaar doorrent. Zo kom je effectiever én prettiger de dag door!

Tot slot een quote om mee af te sluiten

“De kostbaarste waarden moeten niet worden gezocht, maar afgewacht.”

Simone Weil (Franse filosoof, 1909-1943)

Veel plezier met wachten!

 

Meer weten of een stok achter de deur meer te ‘wachten’?

Neem dan contact op met René of Esther.