Als je wacht gebeurt er ook iets!

Wachten. Een woord wat je volgens Van Dale op 3 manieren uit kunt leggen:

wach·ten (wachtte, heeft gewacht)

  • blijven op een plaats tot iemand of iets komt/ op iemand wachten;
    daar zit ik niet op te wachten dat hoeft voor mij nietdaar kun je op wachten dat zal zeker een keer gebeurenwat staat ons nog te wachten? wat voor onheil kunnen we nog meer verwachten?
  • (als bedreiging) zich in acht nemen;
    wacht maar, vuile verrader!
  • zich wachtenop zijn hoede zijn;
    wacht u voor zakkenrollers

Wat is jouw definitie van wachten?

Als ik het woord wachten voor mijzelf vertaal dan is dat toch wel heel erg gelijk aan niksen. En dus erg zonde van je tijd.

Nu weten we wel beter! Want als je wacht, gebeurt er ook iets. Soms omdat je iets moois bedenkt. Even bij kunt komen of nieuwe inzichten opdoet. En soms omdat het je tijd geeft voor wat reflectie. Een beetje afstand nemen, en je ziet alles weer heel anders. En zo wordt wachten ineens luxe! Cadeautjes in de vorm van tijd. Hoe fijn is dat!

Stilstaan is vooruitgaan

Graag delen we een paar bruikbare inzichten over wat wachten jou op kan leveren. Misschien kun jij er iets mee. Of weet jij iemand die iets aan deze tips heeft. Spread the word!

Wachten is groeien

Als je noodgedwongen thuis zit, omdat je je baan kwijt bent geraakt of omdat je ziek bent, kun je inzichten over jezelf opdoen die je daarvoor misschien niet had. Voorwaarde is wel dat je er voor openstaat. In de wachtstand kun je het idee hebben dat er niets gebeurd, of dat je zelfs achteruit gaat. Maar niets is vaak minder waar: doordat je wacht, kun je afstand nemen van datgene waar je mee bezig was en kun je innerlijk groeien. Als je je overgeeft aan het wachten, dan kunnen er ineens antwoorden en inzichten komen die de kern van het leven raken. Misschien wel onverwachte inzichten. In plaats van een groot huis met alle luxe om je heen, verlang je misschien wel naar een klein huisje en geen onbevredigende baan meer. Dat kan flink opluchten!

Pluk het moment

Als je het te druk hebt, ben je geneigd de dingen die jou inspiratie en energie geven vaak als eerste op te geven. Deze dingen schuif je vaak naar later: mensen uitnodigen om te borrelen, iets leuks doen met vriendinnen, naar de yogales, een boek lezen, … Misschien is het wel herkenbaar dat als je de dingen die jou inspiratie en energie geven niet of minder doet, je in een negatieve spiraal terecht komt. Eigenlijk ben je gewoon je leven aan het uitstellen. Terwijl vandaag de toekomst is die jij jezelf vorige maand beloofd had. Dit is het , dit is het leven, en het is nu. Doe dus de dingen die je nu leuk vindt om te doen. Maak daarbij keuzes op basis van de dingen die jij belangrijk vindt in jouw leven.

Wil je hierbij geholpen worden? Volg dan de (online) training Rust in je hoofd!

Neem de tijd

Mensen met het vermogen om te wachten – oftewel, mensen met geduld – zijn uiteindelijk het meest succesvol. Dat geldt in de sport – bijvoorbeeld hét moment afwachten om een bal op de goal te schieten of met boksen een rechtse uit te delen – maar ook als je voor grote keuzes staat. Uit Amerikaans onderzoek door professor Frank Partnoy is gebleken dat mensen die alle beschikbare tijd benutten, de beste beslissingen nemen.

Heb jij hulp nodig om wat vaker stil te staan?

Neem dan contact op met René of Esther. Wij helpen jou om dit voor elkaar te boksen!