Vitaliteit verhogen door apps of door aandacht?!

Een paar jaar geleden hebben wij hier al eens een bericht over gepost, en hoe actueel is deze stelling nog steeds: Vitaliteit verhogen door apps of door aandacht?! Wij hebben ons licht opnieuw over deze stelling laten schijnen…

Wij zijn verrast, verbaasd en toch ook weer niet… Het is natuurlijk wel echt ‘2021’ om overal een app voor te gebruiken. Om je boodschappen te doen. Of om te bankieren. Natuurlijk ook om op social media te delen hoe leuk jouw leven is. Of waar je juist van baalt. Muziek luisteren, eten bestellen, navigeren, een meditatie te volgen, berichtjes sturen…. En ook om te kunnen meten hoe het is gesteld met jouw vitaliteit. En eerlijk is eerlijk… ook wij – René & Esther – gebruiken eigenlijk dagelijks wel verschillende apps. Onder andere een app om bij te houden hoe fysiek bezig wij zijn geweest: “Kom dagelijks in beweging en word beloond. Met a.s.r. Vitality blijf je in beweging. Via de app verdien je namelijk punten door stappen te zetten, je hartslag te verhogen. En die punten kun je inwisselen voor de leukste week-, maand- en jaarbeloningen!”. Wij hebben zelf ondervonden dat beloning heel goed werkt! Spreekt jou dit ook aan?

Apps of aandacht?

Wij geloven echter dat één ding nog veel belangrijker is dan die app: aandacht. Echte en oprechte aandacht… en dat begint hij jezelf! Een paar ‘zijwieltjes’ kan in bepaalde situaties prettig zijn. Om je verder helpen of overeind te houden. Of iemand die jou helpt om jouw fundament aan te leggen of te verstevigen, zodat jij daarop verder kunt bouwen aan jouw huis van geluk en succes.

Een combinatie van apps én aandacht is wat ons betreft de ideale combinatie om te kunnen monitoren en écht aan de slag te gaan. Aandacht is gerichte belangstelling of interesse in iets of iemand. Bijvoorbeeld in jezelf. En begin dan met het uitgangspunt dat het verhogen en behouden van vitaliteit een actief proces is. En daarbij speelt bewustzijn (of: bewust zijn) een belangrijke rol. Ben jij je bewust van de invloeden van interne en externe factoren die sturing geven aan jouw vitaliteit en daarmee jouw leven?

Vitaliteit

Hoe merk je nu of jouw vitaliteit onder de maat is of verslechterd? Wij hebben inmiddels wel ervaren dat iedereen daar zijn of haar eigen graadmeter is in. En toch

Vaak zijn stress gerelateerde klachten een eerste signaal, waaruit blijkt jouw vitaliteit aan het afnemen is. Je bent sneller prikkelbaar, moe, lusteloos, hebt geen zin meer om dingen te ondernemen, je voelt je somber, je ervaart nek-schouder- en rugklachten en ook onzekerheid kan een signaal zijn. Op vele verschillende manieren geeft ons lichaam aan wanneer stress ongezond gaat worden.

Tip! Probeer nu eens voor jezelf te checken welke van deze stress gerelateerde klachten je de afgelopen periode ervaart.

Als jouw vitaliteit afneemt, zul je dat niet alleen thuis, na een lange werkdag of in het weekend merken, maar ook op het werk. Je communiceert minder of kortaf, je voelt een continue druk en verantwoordelijkheid, je begint het grotere plaatje uit het oog te verliezen, je wordt minder productief  en ervaart steeds minder werkplezier.

Tip! Probeer nu eens voor jezelf te checken welke van deze stress gerelateerde klachten je de afgelopen periode op het werk ervaart.

Stress gerelateerde klachten: en nu?

Eerder in dit bericht gaven wij al aan er verschillende interne en externe factoren van invloed kunnen zijn op het ervaren van vitaliteit. Op de externe factoren kunnen je doorgaans weinig invloed uitoefenen. Op de interne factoren des te meer! Denk aan factoren als perfectionisme, werkdruk, communicatie, beïnvloeding, rust, … Door met aandacht aan jezelf te werken, en jouw fundament te versterken, zul je mogelijk al snel resultaat merken in jouw vitaliteitsbeleving. Dan heb je de apps voor je gevoel misschien minder hard nodig. Al blijven ze natuurlijk ook leuk te gebruiken ;-).

 

Vitaliteit verhogen door apps of door aandacht?! Wij stellen niet of, maar én!

Meer weten?

René van Rijnsoever – [email protected] – 06-21170910
Esther van Rijnsoever – Ockeloen – [email protected] – 06-46183348

www.vitality2improve.nl

#vitaliteit #persoonlijkeontwikkeling #rust #leiderschap #vitaliteit