3 tips om van storm in je lijf naar rust in je hoofd te komen

In ons vorige bericht zijn wij uitgebreid ingegaan op mogelijke aanleiding en oorzaken van storm in je lijf. En hoe kom jij vervolgens van de storm in je lijf naar rust in je hoofd? In dit bericht tref je al 3 belangrijke tips aan om van storm in je lijf naar rust in je hoofd te komen!

3 tips om van storm in je lijf naar rust in je hoofd te komen

Er zijn veel manieren en tips om van storm in je lijf naar rust in je hoofd te komen. Je kunt je er in laten begeleiden door een trainer/ coach, er zijn verschillende zelfhulpmethodieken, je kunt een (online) training volgen (bijvoorbeeld https://www.vitality2improve.nl/2021/10/12/aan-de-slag-van-storm-in-je-lijf-naar-rust-in-je-hoofd/), maar laten we beginnen met een paar tips. Er zijn vele tips om rust in je hoofd te ontwikkelen, waarvan wij hieronder 3 belangrijke handvaten met je zullen delen.

 1. Waarnemen & bewustworden
  Rust in je hoofd ontwikkelen begint met het waarnemen van jouw gedachten en gevoelens. Hoe bewust ben jij je van jouw gedachten en gevoelens? Gedachten en gevoelens mogen er zijn, maar laat je er niet klakkeloos door meevoeren. De eerste stap op het moment dat het zo druk is in je hoofd, is om te zien dat je gedachtes en gevoelens hebt die onrust creëren. Neem waar wat er is, zonder oordeel, en zonder dat je je er mee identificeert. Als je bekend bent met mindfulness, zal je dit herkennen en misschien zelfs al toepassen. Bewust of onbewust. Als de onrust in jouw hoofd al aardig is opgelopen, kan dit een hele uitdaging zijn. Op  het moment dat je onrustige gedachten of gevoelens waarneemt, kan het helpen om een ademhalingsoefening te doen. Door de ademhalingsoefening kom jij al voor een deel tot rust, zodat je vervolgens jouw gedachten en gevoelens beter kunt observeren.

  Een paar voorbeelden van simpele ademhalingsoefeningen:

  • Ademhalingsoefening 1: “de 4-7-8 ademhaling” is een hele makkelijke oefening om mee te beginnen. Adem 4 seconden rustig en diep via je neus in. Hou die adem 7 seconden lang vast. Adem 8 seconden lang via je mond weer uit. Herhaal dit een paar keer.
  • Ademhalingsoefening 2: ‘Equal breathing’ is een beproefde ademhalingsoefening, waarmee je snel en doeltreffend de onrust uit je hoofd kunt halen. Ga in een rustige ruimte zitten of liggen en adem gedurende vier tellen in door de neus. Adem vervolgens ook weer vier tellen uit door de neus. Houd dit vijf tot tien minuten vol. Na verloop van tijd kun je de tijd van het in- en uitademen verlengen naar zes of acht of tien tellen.
 2. Herkennen & erkennen
  Ga dieper op onderzoek in jezelf, herken en erken wat je tegenkomt. Wat ervaar je fysiek? Welke emoties zijn er? Welke gedachten heb je over jezelf? Herken en erken dat, met liefde voor jezelf. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Ik ervaar in mezelf een gevoel van boosheid’. Dat is heel wat anders dan ‘Ik ben boos’. Voel je het verschil? Je benoemt wat er is, met wat meer afstand. Er is een gevoel van boosheid in jou. En waarschijnlijk is er ook wel een gevoel van verdriet. En van blijheid. Jij bent een grote opslag waarin alle emoties wonen. Herken het. Benoem het. Aanvaard het. Zonder dat je er een oordeel over hebt. En zonder dat het verklaart hoeft te worden. Zonder dat je het misschien zelfs begrijpt. Het is er gewoon. Punt.
  De sleutel van het ontwikkelen van rust in je hoofd zit in acceptatie. Jezelf openen voor wat er is. En jezelf toe te staan dat je gedachten en gevoelens er zijn. Je maakt plaats voor je gedachten en gevoelen en je heet ze welkom. Loop niet voor je gedachten en gevoelens weg. Verspil geen energie door ertegen te vechten, ervoor te vluchten of te verstarren.
 3. Loslaten & ruimte maken
  Begin met nieuwsgierig te zijn naar het verhaal dat je hoofd je vertelt. Want je hoofd creëert verhalen. Verhalen over jezelf, over de ander, over de wereld. Wees eens nieuwsgierig welk oud verhaal jouw hoofd in stand houdt? Want daar ligt de diepere ingang voor innerlijke rust. Hier kom je uit bij jouw overlevingsmechanismes, dat wat in jouw onderbewuste ligt en jouw wereldbeeld bepaalt. Besef dat jouw bezige overlevingsmind je ergens voor beschermd heeft in het verleden.
  Als je vrijer in het leven wilt staan, zal je ruimte moeten maken in je hoofd. Het loslaten van emotionele blokkades en energie heeft dan een hoge prioriteit. Laat de energie vrijkomen die gestokt is. Er zijn krachtige methodes om de blokkades op te heffen, waaronder:

* Vitality2improve maakt deel uit van het netwerk van Stichting Maximaal Gezond, in totaal zo’n 60 therapeuten, masseurs, coaches, trainers en meer. Dit zijn allemaal lokale zelfstandige gezondheidsprofessionals, die de bewoners stimuleren om preventief hun gezondheid in eigen hand te nemen en bij klachten niet het symptoom, maar de oorzaak als uitgangspunt te nemen. Je kunt de professionals op een markt of voorlichting sessie tegenkomen. Je kunt ze ook vinden op: maximaal-gezond.nl/professionals.

Doorbraakspecialist

Vitality2improve is de doorbraakspecialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap, zowel voor individuele personen als voor teams.
Outside the box! De aanpak van Vitality2improve is gebaseerd op ervaringsgericht leren (en daarbij gebruiken wij voornamelijk boksen!), op basis van herkennen-erkennen-aanpakken-volhouden. Naast het individueel leren (door middel van de fysieke training/ coaching) zijn online leren en ook social learning – van elkaar leren – een steeds belangrijker onderdeel aan het worden van het aanbod van Vitality2improve.

 • Online leren is een vorm waarbij online modules en opdrachten (e-learning), simulatieprogamma’s, groepslessen en groepsprogamma’s kunnen worden gevolgd. En dat wordt al dan niet ondersteund met webinars, whitepapers, YouTube-filmpjes en online kennisbijeenkomsten.
 • Social learning is een vorm van leren die onbewust al vaak plaatsvindt. Social learning houdt in dat mensen leren van andere mensen door middel van observeren, nabootsen en interactieve elkaar. Deze informele vorm van leren is misschien wel de belangrijkste aanjager van het ontwikkelen van praktische vaardigheden, naast de communicatie vaardigheden.

Nieuw!

Per 1 november 2021 gaat de leerlijn Rust in je hoofd van start! Wij nemen jou in 7 stappen mee om Rust in je hoofd te gaan ontwikkelen. Want dat kan! Deze leerlijn kun je geheel online volgen (met afstemming per telefoon, chat of mail), en wij ondersteunen dat waar nodig met een of meerdere fysieke trainingen, waarbij wij jou door middel van onze fysieke trainingen het geleerde ook laten doorleven. Op basis van een (kosteloos) intakegesprek, bepalen wij samen wat voor jou een goede aanpak zal zijn.

Meer weten?

René van Rijnsoever – [email protected] – 06-21170910
Esther van Rijnsoever – Ockeloen – [email protected] – 06-46183348

www.vitality2improve.nl

#vitaliteit #persoonlijkeontwikkeling #rust #leiderschap