Van storm in je lijf naar rust in je hoofd!

Heb je het gevoel dat je wordt geleefd, op het werk en ook thuis? Sleep jij je voort van weekend naar weekend? En wil je weer genieten van wat je doet en tegelijkertijd meer balans en focus ervaren? Wil jij van storm in je lijf naar rust in je hoofd?

Lees dan verder!

spanning

Rust in je hoofd!

“Veel mensen leven vanuit hun hoofd om geen emoties te hoeven voelen”. Laat deze zin maar even tot je doordringen…

Uit je hoofd leven doe je niet bewust, maar is een overlevingsmind die je over langere periode voor jezelf hebt ontwikkeld. Het onderbewuste doet namelijk iets ingenieus op het moment dat ervaringen te groot of te heftig zijn om te kunnen bevatten en doorvoelen. Op dat moment zorgt het onderbewuste voor een overlevingsmind, waardoor je het contact verliest met je lichaam en niet voelt, maar als wandelend hoofd door het leven gaat. Jouw onderbewust gaat zich gedragen als een bewaker. Jouw brein staat continue op scherp (chronische alertheid), en op het moment dat er een situatie voordoet, gaat het brein over op een van de 3 basisreacties: vechten, vluchten of verstarren. Het contact tussen het emotionele brein het het cognitieve brein is op zo’n moment moeizaam. En er volgen veelal gedragingen die niet altijd bij de situatie passen.

Gevolgen die je hiervan kunt ervaren zijn: slaapproblemen, fysieke klachten, burn-out, opstandig/ onrustig gedrag, overdreven schrikreacties en achteruitgang in het leervermogen, concentratie en focus.

Herkennen, erkennen, doorvoelen en accepteren leidt tot innerlijke rust

De weg van storm in je lijf naar rust in je hoofd gaat via voelen. De storm in je lijf ontstaat daar waar jij je emoties en gevoelens wegduwt of ontkent. Omdat ze op dat moment niet goed uitkomen. En ook daar waar onbewuste sabotage meespeelt, zoals een oude pijn die niet volledig verwerkt is. Dat zijn de triggers voor storm in je lijf in het hier en nu. En op dat moment, gaat je hoofd, de overlevingsmind, het allemaal overnemen. Jouw hoofd gaat speculeren, wil verklaren en wil begrijpen. Jouw hoofd vertelt je verhalen over jezelf, anderen of de situatie. Maar dat is allemaal ruis, je verdwaalt in je eigen mist. Het haalt je weg bij waar het echt om gaat. Jouw gevoel of jouw emotie!

Als je lang in een storm verkeert, kan dat uiteindelijk uitmonden in een burn-out. En je zal niet de enige zijn: ongeveer 1 miljoen mensen worden jaarlijks geconfronteerd met de gevolgen van een burn-out. De afgelopen anderhalf jaar is dat aantal helaas flink gestegen… Hoe dat pad naar een burn-out eruit ziet, is voor iedereen anders. En toch zijn er ook wel een drietal belangrijke ingrediënten aan te wijzen:

  1. werkomstandigheden
  2. hoge eisen stellen (aan jezelf of door anderen)
  3. persoonlijke kenmerken

 

Hoe breng je verandering aan in jouw situatie? Dat begint met inschatten van hoe jij er voor staat en hoe ver jij verwijderd bent van een burn-out. En dat is niet eenvoudig. Want ongewone dingen, worden na verloop van tijd normaal: concentratieproblemen, buikpijn, slapeloosheid, nek- of rugklachten, … En ook de uiteindelijke oplossing is voor iedereen anders. Al begint het voor iedereen hetzelfde. Bepaal eerst wat belangrijk voor jou is!

Een jaar of 10 geleden vertelde iemand mij het volgende verhaal, een mooie metafoor over het leven:

Stel je even een lege glazen pot voor, met daarnaast een aantal grote keien, kiezeltjes, zand en water: hoe ga je dan de pot vullen, zodat er maximaal van deze ingrediënten in kunnen?

Het is antwoord is natuurlijk: eerst de keien, dan de kiezels, dan het zand en dan het water. De fijne ingrediënten vinden wel een weg tussen de grote, omgekeerd lukt dit niet.

De symboliek is de volgende: de keien en de kiezels staan eigenlijk voor de belangrijke dingen in je leven, die je eerst op orde moet krijgen om daarna de andere, minder belangrijke/dringende aspecten aan te pakken. Als je het andersom gaat doen, lukt het niet.

    • De keien stellen je persoonlijk leven, je professioneel leven, je gezin en je maatschappelijk leven voor. Hoeveel tijd wil ik daarin investeren in mijn leven? Wat is voor mij het belangrijkste? In hoeverre zijn ze allemaal belangrijk? (Dit kan veranderen tijdens je leven: je gezin is misschien belangrijker naargelang de kinderen kleiner of groter zijn etc…)
      Als je niet oplet, gaat al je tijd en aandacht naar één domein.
    • De kiezels stellen je concrete doelstellingen voor, die bij deze domeinen horen. Bijvoorbeeld: ik vind mijn gezin het belangrijkste (= 1 van de keien).
      Doelstelling: ik wil er zijn voor hen als ze van school thuiskomen, zolang ze naar de lagere en middelbare school gaan.
    • Het zand en het water, zijn taken en opdrachten die vanzelf op je pad zullen verschijnen, zelfs zonder dat je doelstellingen formuleert (vooral taken die anderen je opleggen of van jou verwachten.) Als je deze de overhand laat nemen, dan zal je al gauw zien, dat er geen tijd of ruimte meer is voor de keien en de kiezels, voor je eigen keuzes dus.

Conclusie

Sta eens stil bij wat jouw keien en kiezels zijn. Geef je die genoeg aandacht, ruimte en tijd op dit moment in je leven? Komen ze allemaal aan bod op de manier waarop jij het zou willen? Zo niet, dan is dat misschien een signaal dat je keuzes moet gaan maken. Pas als deze prioriteiten in orde zijn, kan je echt aan zelfmanagement gaan doen.

 

=> In onderstaand filmpje wordt het ook nog eens mooi uitgebeeld en toegelicht:

https://youtu.be/g8LkhjvuQfM

 

Hoe zit het met jou? 

Ervaar je (werk)stress en heb je stress-gerelateerde mentale of lichamelijke klachten? Heb jij van een kiezel een big rock gemaakt? Of weet je niet wat je big rocks en je kiezels zijn? Wellicht ben je zelfs wel te druk met zand… In alle gevallen gaat er iets niet goed. Door te onderzoeken wat jouw big rocks, je kiezels en het zand is, ben je in staat verandering aan te brengen. Je kan dan betere keuzes maken. Ook wanneer je onverhoopt toch nog een keer in je valkuil stapt.

Wil je er mee aan de slag maar lukt het niet alleen, schroom dan niet om hulp te vragen.

Doorbraakspecialist

Vitality2improve is de doorbraakspecialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap, zowel voor individuele personen als voor teams.
Outside the box! De aanpak van Vitality2improve is gebaseerd op ervaringsgericht leren (en daarbij gebruiken wij voornamelijk boksen!), op basis van herkennen-erkennen-aanpakken-volhouden. Naast het individueel leren (door middel van de fysieke training/ coaching) zijn online leren en ook social learning – van elkaar leren – een steeds belangrijker onderdeel aan het worden van het aanbod van Vitality2improve.

  • Online leren is een vorm waarbij online modules en opdrachten (e-learning), simulatieprogamma’s, groepslessen en groepsprogamma’s kunnen worden gevolgd. En dat wordt al dan niet ondersteund met webinars, whitepapers, YouTube-filmpjes en online kennisbijeenkomsten.
  • Social learning is een vorm van leren die onbewust al vaak plaatsvindt. Social learning houdt in dat mensen leren van andere mensen door middel van observeren, nabootsen en interactieve elkaar. Deze informele vorm van leren is misschien wel de belangrijkste aanjager van het ontwikkelen van praktische vaardigheden, naast de communicatie vaardigheden.

Meer weten?

René van Rijnsoever – [email protected] – 06-21170910
Esther van Rijnsoever – Ockeloen – [email protected] – 06-46183348

www.vitality2improve.nl

#vitaliteit #persoonlijkeontwikkeling #rust #leiderschap