De overgang als synoniem voor verandering!

Ben jij al in de overgang?!

Bij overgang denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de menopauze (oftewel: de periode in je leven waarin je lichaam de vruchtbare periode achter zich laat. De hormoonhuishouding verandert en je lichaam moet op zoek naar een nieuwe balans). Dit artikel is geschreven vanuit een andere betekenis van overgang, namelijk verandering.

verandering (zn) (definitie volgens synoniemen.net)

aanpassingaccommodatieadaptatieafwisselingalteratiealternantiealternatiealternering,
assimilatiebewegingbewerkingbijstellingchangementcorrectiegedaantewisselinghervorming,
keerkenteringmetamorfosemodificatiemutatieommekeerommezwaaiomslag, omvorming,
omwentelingomzettingovergangtransformatietransmutatievariatieverbeteringverdraaiing, 
verplaatsingvervormingverwisselingwendingwijzigingwisselwisseling, ...

 

Positieve Gezondheid als basis voor verandering?

Modellen kunnen een complexe situatie inzichtelijk maken. Zo ook het model dat wij in onze praktijk gebruiken: Positieve Gezondheid. Dit model – of liever gezegd: een gezondheidsvisie en een methode – wordt door veel mensen, zowel binnen zorg, welzijn als het bedrijfsleven enthousiast ontvangen. Waarom? Ik denk persoonlijk door de manier van kijken naar gezondheid.

Laten we beginnen wij een definitie van (positieve) gezondheid:

“Het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van sociale, mentale en fysieke uitdagingen van het leven”. Een woord kan deze definitie goed samenvatten: veerkracht. En dat is ook wat mij het meest aanspreekt: dat het de kracht van de mensen aanspreekt, in plaats van hun zwakte. Denken in mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. En denken aan dat wat het leven betekenisvol maakt.

Wil jij meer energie? Begin met het invullen van het spinnenweb!

Heb jij ook het idee dat veel van jouw energie verloren gaat? Waaraan? Dat weten we vaak niet. Simpelweg omdat we het overzicht niet hebben, omdat we onszelf te weinig kennen en niet weten wat te moeten of willen veranderen. Durf jij jezelf onder een vergrootglas te leggen en uit te zoeken hoe je zelf de regie weer kunt pakken over jouw eigen leven, jouw eigen gezondheid? Dat is waar jouw verandering mee zal beginnen…

Door het spinnenweb van Positieve Gezondheid in te vullen, krijg je inzicht in waar voor jou energie te halen is, door middel van een overzichtelijk spinnenwebdiagram dat laat zien hoe jij je eigen gezondheid en welzijn op elke dimensie* ervaart. Hiermee kun je voor jezelf – eventueel samen met een coach – bepalen waar je verbetering kunt halen en wat voor jou echt belangrijk is. De belangrijkste vraag na het invullen van het spinnenweb is: Wat is jouw veranderwens?!

Wij gaan graag met jou aan de slag om te kijken hoe jij meer energie kunt ervaren!

Vitality2improve werkt met het concept van positieve gezondheid, wat inhoudt dat wij uitgaan dat alle aspecten van jouw leven met elkaar samenhangen. En die samenhang bepaald hoe gezond en energiek jij je voelt. Deze brede kijk op gezondheid leidt regelmatig tot verrassende inzichten! En die verrassende inzichten kunnen variëren van een inzicht dat het overall toch eigenlijk allemaal wel meevalt, en door kleine stapjes al veel winst te behalen is. Of een inzicht dat het aan iets heel anders ligt, dan je eigenlijk zelf had bedacht.4

 

NB. dit artikel is ook geplaatst in het Maximaal Gezond Magazine van april 2021.

 

 

*Positieve gezondheid kijkt naar zes hoofddimensies:
  • Lichaamsfuncties
  • Mentaal welbevinden
  • Zingeving
  • Kwaliteit van leven
  • Meedoen
  • Dagelijks functioneren