Kom in beweging!

Lichaamsfuncties. Dat is een van de 6 thema’s van Positieve Gezondheid.

Dit artikel gaat over onze lichaamsfuncties. Maar… waar hebben we het eigenlijk over als we het over lichaamsfuncties hebben?

Lichaamsfuncties hebben te maken met hoe jij functioneert. Met hoe jouw lichaam functioneert. Hoe fijn is het als jouw lichaam fit aanvoelt en gewoon doet wat je wilt? En wat als dat ineens niet zo is en je te maken krijgt met klachten zoals chronische vermoeidheid, fysieke beperkingen en pijn? Hoe kan je goed voor jezelf zorgen? Hoe kun je een waardevol leven leiden met fysieke klachten of beperkingen die niet over gaan?

Vroeger werd je gezond verklaard wanneer je vrij was van ziektes, maar tegenwoordig wordt daar heel anders over gedacht. Er wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met hoe je je mentaal voelt en of je waardevolle relaties hebt, zoals vrienden en familie. En natuurlijk blijft het belangrijk dat je niet ziek bent en geen mentale of fysieke ongemakken ervaart. Daarom draait de eerste pijler van positieve gezondheid voornamelijk om je fysieke gezondheid: lichaamsfuncties. Volgens deze pijler is het belangrijk dat je voldoende slaapt, voldoende beweegt, dat je vers en gevarieerd eet en voldoende water drinkt. Appeltje eitje?

Welke aspecten spelen een rol bij lichaamsfuncties?

De 7 aspecten die onder lichaamsfuncties worden genoemd in het gedachtegoed van Positieve Gezondheid zijn:

 • Je gezond voelen
 • Fitheid
 • Klachten en pijn
 • Slapen
 • Eten
 • Conditie
 • Bewegen

Lichaamsfuncties -> Bewegen

René en Esther van Vitality2improve zijn dagelijks bezig op basis van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Bewegen is een van de belangrijkste elementen in de aanpak van Vitality2improve. Onlangs stond er een artikel in het Algemeen Dagblad, dat uitgebreid ingaat op bewegen in relatie tot het kunnen verlengen van jouw levensduur:

https://www.ad.nl/wetenschap/het-belang-van-bewegen-van-4000-naar-8000-stappen-per-dag-halveert-de-kans-op-overlijden~af7a85d1/

En hoe actueel is bewegen ook in relatie tot de huidige omstandigheden?! Erik Scherder stelt: “Als je afweer vermindert door gebrek aan lichamelijke activiteit, ben je gevoeliger voor corona”. Hoe krom dat juist veel sportfaciliteiten niet beschikbaar zijn, juist in deze periode…

Er zijn voldoende mogelijkheden om meer te bewegen. Ga iedere dag een stuk wandelen. Ga op de fiets naar de winkels in plaats van met de auto. Of schuif de bank aan de kant en volg een fitness- of yogales online. Voor iedereen is wel iets te verzinnen dat bijdraagt aan het meer bewegen. Toch doen de meeste mensen dat niet. Of in ieder geval niet routinematig. Gemiste kans, niet alleen nu, maar in het algemeen. Want bewegen heeft ook nog eens een positief effect in relatie tot het (minder snel) ontwikkelen van hartklachten en dementie, en in positieve zin ook op het algemeen gevoel van welbevinden. Van bewegen wordt je gelukkig!

Kom in beweging!

Wij gaan jou niet overtuigen om meer in beweging te komen. Maar probeer jou wel te prikkelen het zelf te gaan ervaren, tijdens onze trainingen en workshops. We gaan jouw bewustwording en bewustzijn aanspreken. Wat kan meer of anders bewegen voor jou betekenen? Of om überhaupt in beweging komen? Letterlijk of figuurlijk… en vooral dat laatste, figuurlijk in beweging komen, daar gaan René en Esther graag mee aan de slag!

Gaat het leven niet altijd hoe jij wilt? Ervaar je een gevoel van verveling of onrust? Zijn er dingen die je wilt veranderen? Je kan sporten of bewegen als uitlaatklep gebruiken, maar… begin eens met het invullen van het spinnenweb van Positieve Gezondheid. Je kunt een spinnenweb invullen op www.mijnpositievegezondheid.nl.

Kijk na het invullen eens goed naar het spinnenweb, en beantwoord dan in alle rust de volgende vragen:

 • Kun jij 2 aspecten (dus een van de 42 bullits onder de 6 dimensies in het spinnenweb) onderstrepen die belangrijk voor jou zijn?
 • Waarom zijn die belangrijk voor je?
 • Schrijf vervolgens jouw veranderwens op. Wat wil jij graag veranderen?
 • Wat is een eerste kleine stap die je zou kunnen zetten om jouw veranderwens te realiseren? Denk niet te groot, begin echt klein.
 • Wat kan ervoor zorgen dat je niet in beweging komt?
 • Wie of wat kan jou erbij helpen om wél in beweging te komen? Wie of wat is jouw stok achter de deur?

Hoe kom jij in beweging?

Het kan prettig zijn om je te laten begeleiden bij de verandering of veranderingen die jij wilt aangaan. Niet iedereen is in staat tot zelfreflectie en het herkennen en erkennen van gedrag en patronen. Hoe gaaf is het om een verandering inzetten te combineren met bewegen? Zodat je letterlijk en figuurlijk in beweging komt?! Bewegen is namelijk een middel om je als mens de gewenste kant op te ontwikkelen. En dat heeft te maken met het ontwikkelen van vaardigheden en executieve functies. Door te bewegen worden de executieve functies en hersenactiviteit gestimuleerd. Bewegen activeert ook het limbisch systeem, het controleren van impulsen en het vermogen tot zelfreflectie.

Vitality2improve combineert coaching met personalisatie, motivatie en bewegen (voornamelijk boksen). Wij lezen jouw lichaamstaal en expressies, en koppelen deze informatie in vragende vorm terug. Klopt het wat wij zien? Dit kan een confrontatie met jouw huidige gedrag zijn. Gedrag dat je ooit als succeservaring hebt opgeslagen. En wat gewoon voor jou is geworden. Een patroon. En het feit dat wij met jou aan de slag gaan, kan betekenen dat dit huidige gedrag niet (meer) bij jou past. Tijdens onze oefeningen wordt onbewust gedrag bewust gemaakt, en bouwen wij onze oefeningen zo op, dat jouw brein optimaal in staat is om nieuwe informatie, nieuwe (succes)ervaringen op te slaan. Je begrijpt het niet alleen. Je voelt het ook!

Aan de slag met en via Positieve Gezondheid. Kom in beweging. Succes gegarandeerd! Wij vertellen je er graag meer over!

 

 

NB. Dit artikel is ook gepubliceerd in het Maximaal Gezond Magazine (maart 2021)