Van schrik hield ik mijn adem in…

Wij mensen zijn echte denkers. We willen alles snappen en beredeneren. Zo heeft ons brein zich ontwikkeld. Geëvolueerd in de afgelopen honderden, duizenden jaren. Je maakt veel beslissingen bewust, maar het merendeel van je beslissingen maak je nog steeds onbewust. Op basis van gevoel. En intuïtie. Ben jij je er van bewust hoe jouw lichaam (onbewust) reageert?!

“Van schrik hield ik mijn adem in”

Het middenrif is gevoelig voor spanning. Als we schrikken, ademen we in en houden de inademing vast. En we vergeten uit te ademen…
Vandaar dat als de schrik voorbij is dat gezegden als een zucht van verlichting, je hart luchten, wat een opluchting of verademing worden gebruikt. En aangezien het hart en de longen boven het middenrif liggen, je maag, lever en darmen eronder, hebben de volgende spreekwoorden te maken met een gespannen middenrif:

Hart: 

  • ik hield mijn hart vast
  • mijn hart stond even stil
  • van je hart geen moordkuil maken
  • waar het hart vol van is, loopt de mond van over

 

Maag: 

  • iemand iets in de maag splitsen
  • het ligt je zwaar op de maag
  • ergens mee in je maag zitten

 

Lever: 

  • iets op je lever hebben

 

Met de ademhaling kan je dit soort emoties al beter onder controle krijgen. Training en coaching kunnen je daarnaast beter leren omgaan met situaties waarin jij je onprettig voelt. Zodat jij de regie over jouw leven hebt. En je minder van schrik jouw adem hoeft in te houden…

 

#vitality2improve #training #coaching