Help je lichaam een handje door je leven zo plezierig mogelijk in te richten.

Help je lichaam een handje door je leven zo plezierig mogelijk in te richten.

Dit is niet alleen belangrijk voor een gezonde geest, maar óók voor een gezond lichaam. Emoties regelen je hormonen door middel van biochemische veranderingen in de hersenen. Zo komt bij angst de productie van stoffen op gang, die je in staat stellen om te vechten of te vluchten. Bij plezier komen er juist stoffen vrij die je goed doen voelen.In onze samenleving komt stress helaas vaker voor dan goed is voor ons lichaam. Er worden dan te veel stresshormonen geproduceerd, waardoor we in constante staat van paraatheid zijn. Het is dus heel belangrijk om op tijd te ontspannen en het leven, ook al moet je misschien hard werken, toch zo leuk mogelijk te houden.
Je hebt je plezierhormonen hard nodig, en je gelukshormonen ook. En die kun je sneller activeren dan je misschien denkt…

Ik kan jou helpen jouw leven zo plezierig mogelijk in te richten.

Niet door ellenlange praatsessies, week in – week uit… Maar door het toepassen van onze methode, waardoor na 2 tot 3 sessies al blijvende gedragsverandering kan plaatsvinden. Om dit toe te lichten, begin ik met een korte, algemene uitleg van de werking van het cognitieve en het emotionele brein, en daarna hoe de methode hier effectief op inspeelt. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder…

Het menselijk brein

Onze hersenen bestaan uit drie delen:

 • reptielenbrein
 • zoogdierenbrein
 • neocortex

 

Het onderste deel is het oudst en wordt ook wel het reptielenbrein genoemd. Dit deel regelt onze primaire overlevingsdrang en automatische basisfuncties als waken, slapen, transpireren, ademhaling, hartslag, etc.
Daarboven en deels eromheen liggen de tussenhersenen ook wel het zoogdierenbrein of het limbisch systeem genoemd, waar de gevoelens zetelen. In het limbisch systeem zijn twee gebieden van belang bij de verwerking van onze zintuiglijke indrukken en emotionele gebeurtenissen. Dat zijn de hippocampus en de amygdala, die naast elkaar liggen. Deze laag regelt veel onbewuste processen, zoals onze emoties, onze persoonlijkheid en een deel van ons geheugen.
Daar weer boven bevindt zich, in vouwen en plooien om het limbisch systeem gedrapeerd, de hersenschors of neocortex, het evolutionair jongste deel van onze hersenen. De neocortex is vooral verantwoordelijk voor het bewust verwerken van informatie en stelt ons in staat om rationeel te redeneren en andere hogere mentale activiteiten, zoals abstract denken, logica, diepere betekenis en taal en wordt ook wel ons taalgeheugen genoemd.

 

De werking van het (emotionele) brein

werking brein

 

 

 

 • Via je zintuigen komen prikkels via de thalamus ons brein binnen.
 • De prikkels worden doorgezonden aan de amygdala.
  De amygdala is betrokken bij situaties waarbij negatieve emoties betrokken zijn, en maakt deel uit van het lymbisch brein. Het ligt verbonden tussen de informatie afkomstig van de zintuigen en koppelt deze aan emoties.
  Ook reageert de amygdala op gezichtsuitdrukkingen.
 • Er vindt een zogenaamd confrontatiemoment plaats.
  De amygdala stuurt een alarmsignaal naar de hippocampus.
 • De hippocampus reageert op basis van bestaande informatie vliegensvlug met vecht-, vlucht- of verstargedrag.
  Er gaan prikkels naar je spieren en organen om je lichaam in paratheid te brengen om te reageren.
 • De neocortex ontvangt tevens een signaal en beoordeelt de informatie van de amygdala met lichtsnelheid.
  Indien er informatie is opgeslagen in de neocortex over de herkende situatie zal deze de informatie gebruiken om de situatie eventueel te rationaliseren.
 • De neocortex zet het alarm uit en geeft via de amygdala de hippocampus het signaal om de primaire actie af te breken.
 • Als er tijdens de confrontatie geen rationele informatie beschikbaar is in de neocortex, zal er controleverlies worden ervaren.
  De vecht-, vlucht- of verstarreactie zal als rationeel worden opgeslagen in de neocortex en telkens wanneer via de zintuigen een soortgelijke prikkel binnenkomt gaat het alarm af en is er stress en controleverlies.
  Wanneer er tijdens een controleverliesmoment echter nieuwe informatie beschikbaar is, informatie die een positieve stressvrije reactie oplevert, zal de neocortex deze informatie direct verwerken, opslaan en doorgeven aan de amygdala.
 • Het alarm gaat uit en de hippocampus word bedaard of niet eens geactiveerd.
  Het lichaam is kalm en er kan rationeel gehandeld worden.
 • Telkens bij soortgelijke situatie zal de neocortex de bekende informatie gebruiken en er is sprake van nieuw gedrag!

De Martijn Haan-methode

Tijdens een oefening tijdens onze trainingen worden herkenbare situaties gecreëerd. Deze situaties worden via de zintuigen naar de amygdala gestuurd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het limbisch systeem vooral geactiveerd wordt door beweging van het gehele lichaam. Daarom maakt Vitality2improve voornamelijk gebruik van boksoefeningen om het systeem ‘aan’ te zetten en te beïnvloeden. Er kan een situatie ontstaan waarbij cognitieve dissonantie plaatsvindt. Persoon zegt A, maar doet B. Door een scherpe observatie spiegelen en communiceren wij terug wat wij hebben gezien. Gelijk met een confrontatiemoment vindt er een moment van controleverlies plaats. Tijdens het controleverliesmoment plaatsen wij positieve feedback in de vorm van oplossingen, toegepast nieuw gedrag (en succeservaringen) in de neocortex. Bij een volgende keer dat een herkenbare situatie zich voordoet, zal de ‘map’ waarin de positieve feedback en succeservaring zijn opgeslagen worden geopend en vanuit daar worden gereageerd.
Vitality2improve zorgt binnen korte tijd voor blijvende gedragsverandering!

 

Meer weten of ervaren?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] of +31 (0)6-4618 3348; [email protected] of +31 (0)6 211 70 910
Of lees meer op www.vitality2improve.nl