Doorgaan na tegenslag…

Ervaring is niet wat je overkomt, het is wat je doet met wat je overkomt. Een passende quote van Aldous Huxley.

Dit artikel gaat over hoe je omgaat met tegenslag. Ieder leven kent tegenslagen. Hoe mooi je leven op dit moment ook is, je zult vroeg of laat te maken krijgen met mindere tijden. Er zullen tegenslagen op je pad komen die je op de proef stellen, en mogelijk je leven kunnen veranderen. Er zullen dierbaren overlijden, je kunt een ongeluk krijgen, ziek worden, je kunt werkloos raken of in andere problemen verwikkeld raken. De een gaat bij het minste of geringste tegenslag al bij de pakken neerzetten. De ander stroopt zijn mouwen op.

Stel je voor: het regent en je moet de deur uit. Wat kies je? Ga je mopperend de straat op met een kapotte paraplu (want je vergeet steeds een nieuwe te kopen). Of trek je een regenpak aan en ga je fluitend de straat op?

Welke keuzes je ook maakt: de ervaringen die daarbij horen, zijn niet hetzelfde

Zelf heb ik net een erg verdrietige ervaring achter de rug. Afgelopen week heb ik mijn zwangerschap, die inmiddels al 16 weken gevorderd was, moeten afbreken. Mijn vriend en ik hebben een keuze moeten maken, dat eigenlijk geen keuze is. De afwijking die vanuit onderzoeken naar voren kwam, was van dien aard dat ‘het niet met het leven verenigbaar is’, zoals ze dat in het ziekenhuis zo mooi kunnen verwoorden. De roze wolk waar we de eerste 11 weken van de zwangerschap op zaten, werd ineens een pikzwarte wolk. Een droom wordt ineens een nachtmerrie…

Ervaring is niet wat je overkomt, het is wat het je doet met wat je overkomt

En hoe gek het ook klinkt: tijdens deze nachtmerrie heb ik ook hele mooie dingen meegemaakt. Zo merken mijn vriend en ik hoe waardevol de afgelopen periode is geweest voor onze relatie. Het was mooi en bijzonder om zo samen mee te maken, hoe verdrietig en heftig deze periode ook is. Het heeft ons nóg dichter bij elkaar gebracht.

Een dag nadat we de verdrietige boodschap ontvingen dat we onze zwangerschap moesten gaan beëindigen, heb ik zelfs mijn examen EQfit gehaald, waardoor ik mij nu partner EQfit mag noemen. Theorie en praktijk van deze unieke en effectieve methode kwamen voor mij deze dag zó samen… oef! De een verklaarde me voor gek dat ik überhaupt mijn examen ging doen, de ander wilde me in de ‘ik ben zo zielig’-modus (in mijn ‘schuilkelder’) helpen. En ik? Ik was weer eens eigenwijs en volgde mijn eigen weg… En daar ben ik trots op. Ik voelde me sterk. Ik weet dat ik na 3 maanden intensief trainen en proefsessies de methodiek echt wel beheerste. Waarom dan niet gewoon proberen? Herkansen kan altijd nog.

En zo kan ik nog wel een paar tegenslagen noemen, waar ik uit ben gekomen. Relatie verbreken. Op je werk niet op je plek zitten. Promotie die wordt teruggedraaid. Gezondheid die te wensen overlaat. Starten als ondernemer en niet gelijk 10 opdrachten hebben ? (met alle onzekerheid van dien). Al deze ervaringen hebben me allemaal iets gebracht en me uiteindelijk een sterke(re) vrouw gemaakt.

Wat is goed en wat is niet-goed?

In dergelijke situaties bestaat er geen algemeen goed of niet-goed hoe met de situatie om te gaan. Goed is wat op dat moment voor JOU goed voelt. Als je maar niet vergeet de tegenslag ook een plek te geven. Het niet weg te stoppen, maar te gaan accepteren en loslaten. Bij de een gaat dat wat sneller dan bij de ander. Ik weet dat mijn verdriet er kan en mag zijn, en geloof ik, ik laat het ook regelmatig toe. Ik kan het wel accepteren. Nog niet loslaten. Daarvoor is het nog te vers.

Na tegenslag kom je dichter bij jezelf

Mensen die iets ergs hebben meegemaakt, staan vaak bewuster in het leven. Ze weten beter dan anderen wat belangrijk is en wat niet. Deze mensen maken vaak een gebalanceerde, soms zelfs gelukkigere indruk. Hoe komt dat? En wat kun je hiervan leren?

What doesn’t kill you, makes you stronger

Een van mijn eerdere artikelen heb ik onlangs ook aan dit onderwerp gewijd. Omdat ik om mij heen veel ‘tegenslagen’ zie, en de worsteling van de personen die daar niet mee om weten te gaan, zal ik een deel uit dat artikel hier herhalen.

Een gevleugelde uitspraak, dat bijna een cliché is geworden: what doesn’t kill you, makes you stronger… En tegelijk is deze uitspraak van Nietzsche een hele rake. De psychotherapie heeft hier zelfs een naam aan gehangen: posttraumatische groei. Een universele term voor het gegeven dat we betere mensen worden en gelukkiger door onze problemen en angsten onder ogen te zien.

Eerst is er ongeloof en shock. Grote verliezen en tegenslagen horen bij het leven. In onze psyche houden we daar alleen geen rekening mee. Kenmerkend voor verlies is dat je heel erg op jezelf wordt teruggeworpen. En daarin schuilt meteen de kracht die tegenslag kan hebben. Want als je op jezelf wordt teruggeworpen, komen onvermijdelijke grote vragen. Wat zijn de opvattingen over jezelf. Over het leven en de dood. Over liefde en relaties. En ook over geluk, de toekomst en perspectieven. Het zijn vragen waar je doorgaans niet bij stilstaat.

Leven of overleven?

Een situatie kan maken dat je tot jezelf komt. Dat je ruimte voor jezelf gaat pakken. De ruimte om illusies los te laten. Ruimte om te voelen. Ruimte om mogelijkheden te zien. Ruimte om te gaan leven in plaats van te overleven.

Hoe ga jij om met tegenslag?

Wie lering trekt uit nare dingen, kan zijn leven naar een hoger plan trekken.
Mag ik je er bij helpen om jouw doelen te realiseren? Om jou te leren hoe je om kunt gaan met tegenslag? Om keuzes te maken? Of hoe je de mentale last lichter kan laten worden? Neem dan snel contact met me op!