Gelukkig door meer groente en fruit!

Zit je slecht in je vel? Eet extra fruit en groenten.

Volgens nieuw onderzoek word je daar zichtbaar gelukkig van. “Het eten van acht porties groenten en fruit per dag maakt je even gelukkig als een werkloze die een nieuwe baan vindt.” Dat stelt professor Andrew Oswald van de Warwick University in een nieuwe studie. Om tot die conclusie te komen, hebben 12.500 Australiërs zes jaar lang een voedingsdagboek en hun gemoedstoestand bijgehouden.

De conclusie volgens onderzoeker Oswald? “Ons onderzoek bevestigt dat goed voedsel belangrijk is voor onze geest.”

Steeds meer porties

Deelnemers die van bijna geen fruit en groente nuttigen naar dagelijks acht porties gingen, ervoeren een geluksgevoel vergelijkbaar met het vinden van een baan na lange tijd werkloos zijn. Het positieve gevoel ontstond binnen twee jaar.

Onderzoeker Oswald hoopt dat mensen naar aanleiding van de onderzoeksresultaten vaker gestimuleerd worden om fruit en groenten te eten. “Mensen raken gedemotiveerd om groente en fruit te eten omdat ze het gevoel hebben dat ze niet snel gezonder worden. Maar nu we dit hebben ontdekt, is het misschien een reden om toch veel groente en fruit te eten”, zegt hij tegen de Science Daily.

De onderzoekers hopen met hun studie de basis te kunnen leggen voor onderzoeken naar antioxidanten.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die als functie hebben om gezonde cellen en weefsels in het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Van groente en fruit is bekend dat ze antioxidanten bevatten. Bessen, broccoli, druivenpitten en groene thee zijn rijk aan deze stoffen. Vitamine C en E, bèta-caroteen, selenium, koper, zink, co-enzym Q10 en OPC zijn bekend om een antioxidant werking.

Vrije radicalen ontstaan continu in ons lichaam bij de energieproductie. Hoewel ze nuttige functies hebben, zoals het doden van bacteriën, kunnen ze, bij een overmaat, ook de weerstand van cellen negatief beïnvloeden. In bepaalde situaties, zoals bij sport, overgewicht of door sigarettenrook, kan het aantal vrije radicalen sterk toenemen. Extra antioxidanten kunnen dienen ter bescherming tegen vrije radicalen.

In het lichaam werken verschillende antioxidanten samen. Daarom kun je het beste kiezen voor variatie in antioxidanten uit voeding eventueel aangevuld met supplementen met verschillende antioxidanten.

 

Toepassingen antioxidanten
  • Sport

Bij fanatiek sporten of zwaar lichamelijk werk worden meer vrije radicalen gevormd. Sporters hebben een verhoogde behoefte aan antioxidanten uit groente en fruit. Er zijn ook supplementen met antioxidanten, voor wat extra bescherming tegen vrije radicalen.

  • Hart en vaten

Veel mensen gebruiken antioxidanten uit groente, fruit en supplementen om hun bloedvaten te ondersteunen.

  • Stress situaties

Wanneer je regelmatige in stressvolle situaties zit, kan de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam sterk toenemen. Met antioxidanten ontstaat een betere bescherming tegen deze vrije radicalen

  • Overgewicht

Bij overgewicht verkeert je lichaam in een soort stresssituatie en komen veel vrije radicalen vrij. Antioxidanten uit groente en fruit, eventueel aangevuld met supplementen beschermen tegen vrije radicalen.

Ik blijf de boodschap herhalen…

Zorg dat je per dag minimaal 250 gram groente en 2 stukken fruit per dag binnen krijgt: dan kan je geluk niet meer stuk én zorg je dat je minder risico hebt op krijgen van een chronische ziekte!

Bronnen:
Wil je meer weten of hoe jij aan een gezonde(re) leefstijl kan werken?

Neem dan contact met mij op.