Verandering van eetpatroon/ leefstijl, durf jij het aan?

Herken je dit?
Op het moment dat jij een beweging inzet naar een betere gezondheid, zullen sommige mensen die het dichtst bij je staan, je het minst steunen… Zij begrijpen niet waarom je bepaald voedsel niet meer eet of waarom je überhaupt de keuze maakt om aan een gezondere leefstijl te werken. En ze zullen proberen je te ‘saboteren’…

Als je dit herkent, nodig ik je uit onderstaand verhaal te lezen. Een persoonlijk verhaal van “Marcel”. Het advies in dit verhaal heeft Marcel geholpen in zijn reis om niet alleen een gezonder mens te worden, maar vooral een gelukkiger en succesvoller…

“Hoe verwijder je de krabben uit jouw leven?”
Enkele jaren geleden, toen ik op een avontuurlijke reis naar Alaska was, ervoer ik wat ik een van de grootste lessen van het leven noem. Zoals alle grote levenslessen, kwam het onverwacht en het kwam voor mij precies op het moment dat ik het meest nodig had.

Terwijl ik genoot van een wandeling langs de kustlijn in Ketchikan, Alaska, merkte ik diverse krabvissers op die hun netten uitgooiden, even wachtten, en toen een paar krabben uit het water haalden.

Een visser had een emmer met vijf of zes krabben erin. Terwijl ik daar stond te kijken hoe de krabvisser op ging in zijn werk, merkte ik dat één van zijn krabben uit de emmer wilde klimmen. Dit was de meest ambitieuze krab van het stel! Deze kleine ambitieuze krab was een poging aan het doen om een uitje te maken! Hij klom bovenop de andere krabben om hoogte te winnen, toen hij zich langzaam uitrekte, met zijn voorpoten op de rand van de emmer klom… Deze kleine krab probeerde om een uitstapje te maken.

Meer uit nieuwsgierigheid dan iets anders vroeg ik de krabvisser of hij zich ervan bewust dat deze krab was op het punt om zichzelf op te hijsen en al bijna over de rand van de emmer was. Hij zei kalm: “Kijk wat er gebeurt.”

De ambitieuze krab begon zich op te trekken tot over de rand van de emmer, toen alle andere krabben zijn achterpoten pakten en hem weer naar beneden trokken, terug naar de bodem van de bak.

krab leefstijl

Levensles!
Ik besefte meteen dat ik een van de domste fouten van mijn leven had gemaakt. Eerder dat jaar had ik bedacht dat een paar mensen in mijn leven erg negatief en gelijkgestemde individuen zijn, die altijd een manier zoeken om mijn dromen belachelijk te maken of mij te ontmoedigen, elke keer dat ik die met hen ging delen… Toch bleef ik met hen omgaan, ik hield hen in mijn cirkel van invloed, en deelde mijn meest verheven doelen met hen. Ik wilde zo graag in de lucht zweven met de adelaars, maar ik was continue omringd met een stel kalkoenen.

Ik veronderstel dat het gewoon comfortabel was om mij te omringen met mensen die ik kende, zelfs als ze mij mijn persoonlijke en professionele groei niet steunden. In plaats daarvan had ik beter een nieuwe kring van mensen kunnen zoeken die mij zouden steunen, uitdagen, aanmoedigen en me te overtreffen in mijn doelen.

Angst voor het onbekende hield me eerder af van het bereiken van mijn dromen. Maar de dingen veranderden voor mij na die dag in Ketchikan, Alaska…

Toen ik terug thuis kwam, was ik vastbesloten om mijn eigen “bubble” te maken en mij los te maken van alle krabben en kalkoenen in mijn leven. Alleen arenden zijn nog toegestaan!

Je kent vast het gezegde wel dat inhoudt dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je jezelf het meest omringt. Maar… je kunt ook zeggen dat het iets zegt over de mate van je persoonlijke ontwikkeling, je houding, je bijdrage aan de samenleving, aan je persoonlijke en spirituele groei in het leven. Dat is allemaal een gemiddelde van de vijf mensen met wie je jezelf het meest omringt. Als de mensen in je cirkel van invloed vooral krabben zijn, zijn het vooral energievreters. Ze trekken je terug op het moment dat je een stap buiten de comfortzone wil gaan maken. Je behoeden voor het onbekende. Als de mensen in je cirkel van invloed positief zijn, zullen ze je aanmoedigen, steunen, inspireren, en dan is er absoluut geen grens aan wat je kunt bereiken. En dat is wat ik jou ook gun!

Jij bent een adelaar, maar je zult nooit zo hoog stijgen als je kunt, als je je blijft omringen met kalkoenen en krabben. Zet rondom jezelf de mensen die je zullen ondersteunen, stimuleren en uitdagen om je doelen te bereiken.

Ik had nooit meer tegenstand in mijn leven dan de periode dat ik ondernemer werd, mijn eetpatroon veranderde en nadrukkelijker ging werken aan mijn gezondheid. Het werd mij al snel heel duidelijk dat ik rondom mij vrienden en supporters had, die alleen maar wilden dat ik hetzelfde bleef – zodat zij comfortabel konden zijn met hun eigen tekortkomingen en onzekerheden. Je zult begrijpen dat deze mensen zijn niet langer deel uitmaken van mijn leven…

En ik? Ik ben een veel beter, gelukkiger, minder gestrest persoon geworden!

inkomen

Wat doet dit verhaal van Marcel met jou?
Ik herken zelf ook wel een en ander uit bovenstaand verhaal. Jij ook? Het is niet voor niets dat er nieuwe mensen in je leven komen, en ook mensen uit je leven verdwijnen.

Aanleiding voor mij om dit verhaal te delen, is een persoon die mij vertelde zijn leefstijl en dan vooral zijn eetpatroon om te gaan gooien, omdat dat beter is voor zijn gezondheid, maar daar vanuit het thuisfront absoluut geen steun in krijgt… Dat raakte me… En tegelijkertijd inspireert dat me. Om meer te vertellen over hoe voedsel als medicijn kan dienen. Een eetpatroon omgooien naar een verantwoord en gebalanceerd eetpatroon hoeft niet per definitie in te houden dat alle lekkere dingen niet meer mogen. En onder lekker verstaan vele mensen vaak pasta, pizza, etc. Ook daarin zijn verantwoorde én lekkere keuzes te maken, die niet uit een pakje of zakje komen en daardoor ook minder zout, suiker en andere toevoegingen bevat. Daarover in een van mijn volgende nieuwsbrieven meer…

En mocht je al eerder meer willen weten, neem dan gerust contact met mij op.