Voorbeeld of voorschrift?

Een voorbeeld werkt beter dan een voorschrift. Geldt dit voor jou ook? 

Op de Happinez-scheurkalender kwam ik weer een mooie spreuk tegen. Een mooie spreuk van een Indiase soefiheilige – Nizammuldin Auliya – met een tegenstelling er in. Daar hou ik wel van, tegenstellingen! Vanuit tegenstellingen kun je de mooiste gesprekken voeren. Hoe kijkt de een en hoe kijkt de ander er tegenaan. En waarom dan? Wat maakt dat iemand meer voor het ene dan voor het andere is? Vanuit een overtuiging. Of opvoeding. Of ervaring.

Een voorbeeld werkt beter dan een voorschrift” dus…

Wat doet deze spreuk met jou?
Ik heb deze spreuk de afgelopen dagen met een paar mensen gedeeld. Leuke gesprekken over gehad. Over wat dit voor mij betekent. En blijkbaar heeft niet iedereen hetzelfde gevoel hierbij. Wat is een voorbeeld en wat is een voorschrift? Het woordenboek stelt:

voor·beeld (het; o; meervoud: voorbeelden)

  1. iets dat nagemaakt of nagedaan moet of kan worden
  2. iets waarnaar je je richt: neem een voorbeeld aan je broer

 

Voor meer informatie klik hier.

voor·schrift (het; o; meervoud: voorschriften)

  1. aanwijzing waaraan je je moet houden

 

Voor meer informatie klik hier.

Voorbeeld

Goed voorbeeld doet volgen
Een andere spreuk die de essentie van mijn verhaal raakt. Het verschil tussen een voorbeeld en een voorschrift zit m voor mij vooral in het ‘kunnen’  of ‘moeten’. Een voorschrift heeft voor mij iets dwingends in zich: ‘waaraan je je moet houden’. En dat schiet dat in de irritatie van de kleine rebel in mij :)… Ik maak zelf graag uit wat ik doe. En wanneer. En met wie. Een synoniem voor voorbeeld voor mij kan zijn – afhankelijk van wat het betreft – een ideaal, een rolmodel, een richting of richtsnoer. En het is aan mij welke waarde ik daar aan hang. Het ‘moeten’ hangt hier voor mij dus niet aan. Het is een mogelijkheid. Het kan en het mag.

Wie of wat is jouw voorbeeld?
En wat maakt dat iets of iemand een voorbeeld voor jou kan zijn? Eigenwijs als ik ben, laat ik me niet graag overtuigen. Ik heb een allergie voor IWAB-jes. IWAB? Een IWAB is een woord dat vroeger bij ons thuis nog wel eens ter sprake kwam. Een IWAB is een betweter: “Ik Weet Alles Beter”. Probeer mij zeker niet te overtuigen of jouw mening op te leggen. Vragen stellen is bij mij veel effectiever. Vragen naar het waarom. En het hoe. Inspireer me. Verleid me. Maak me nieuwsgierig. En laat het me vooral zelf ervaren.

Van voorbeeld naar actie
Ik heb mooie voorbeelden gezien die mij hebben doen besluiten om een switch in mijn carrière te maken. Door op een andere manier inkomen te verkrijgen. Door voor mijzelf te beginnen. Al heb ik niet echt een voorbeeld in het hoe en wat ik ga doen… Ik heb een droom. Een ideaalbeeld. En een business partner met wie dit ideaalbeeld meer en meer vorm krijgt. Waarbij wij op basis van voorbeelden die wij kennen het ánders gaan doen. Dus de voorbeelden die wij beiden kennen inspireren ons op een andere manier: hoe we het juist NIET willen gaan doen.

De moraal van dit verhaal?
Blijf zelf nadenken en voelen. Al is de intentie van een ander mogelijk heel goed bedoeld, JIJ bent degene die belangrijke keuzes maakt in jouw leven. Iedere dag weer. Kies zelf voor jouw geluk. Laat een ander het niet doen.

Lieve groet,
Esther Ockeloen