“Als er een conflict is tussen je gevoel en je gedachten, zegt je gevoel de waarheid”

“Als er een conflict is tussen je gevoel en je gedachten, zegt je gevoel de waarheid”
Een mooie spreuk op de Happinez scheurkalender deze week. Één van Eckhart Tolle. Vertrouw maar op wat je voelt in je lichaam, zegt de beroemde goeroe van het NU. Dat spreekt altijd de waarheid over jezelf. Dus als je denkt dat je nergens last van hebt, maar je maag krimpt samen bijvoorbeeld, of je voelt een steek in je hart, of een brok in je keel, denk dan nog maar een keer. Ons lichaam is een betrouwbare spiegel van onze ziel. Het kan niet liegen.

Heb jij dat gevoel ook wel eens?
Hoe ga jij om met dat interne conflict? Ga je er over zitten malen? Probeer je het misschien te negeren? Of ben je een ‘aanpakker’? Natuurlijk is niet iedere situatie hetzelfde, niet te vergelijken. En ook niet iedere persoon. Gelukkig niet. Dan zou de wereld wel heel saai en kleurloos zijn. Ik zeg altijd: wil je iets veranderen? Iets écht veranderen? En ben jij in staat er iets aan te veranderen? Ben jij in staat een beweging in gang te zetten? Kom dan in actie!
En gelijk een ‘bekentenis’… ik weet uit eigen ervaring dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Wees niet bang voor een reactie. Spreek je uit. Blijf bij jezelf. Praat vanuit jezelf.

Conflict

Cirkels van invloed en betrokkenheid
Bovenstaande krijgt een andere draai, als hetgeen je wilt veranderen buiten jouw zogenaamde cirkel van invloed en betrokkenheid ligt… De cirkels van Covey helpt om anders te kijken naar de dingen waarmee we bezig zijn. Door dat te zien kun je ook anders met dingen leren omgaan. Je ziet dat jouw invloed op zaken die spelen anders ligt dan je zou denken.

Wat ben jij: proactief of reactief?
Proactieve mensen richten zich vooral op de zaken, die binnen de cirkel van invloed liggen. Reactieve mensen daarentegen richten zich vooral op hun cirkel van betrokkenheid: de zwakheden van anderen, de problemen in hun omgeving. Deze gerichtheid genereert veel negatieve energie en frustratie, waardoor ze ook de zaken binnen hun directe invloedssfeer verwaarlozen. Waarmee feitelijk hun eigen cirkel van invloed wordt verkleind!

De problemen waar we mee te maken krijgen zijn:

Problemen die betrekking hebben op ons eigen gedrag (direct beïnvloedbaar);
Problemen die betrekking hebben op het gedrag van anderen (indirect beïnvloedbaar);
Problemen waar we niets aan kunnen doen, zoals ons verleden en bepaalde aspecten van onze omgeving (geen invloed).
Covey geeft aan dat alle bovengenoemde problemen kunnen worden opgelost binnen onze Cirkel van invloed en – als ze zijn opgelost – persoonlijke overwinningen zijn (persoonlijke groeimomenten). Centraal in de Cirkel van invloed staat het vermogen om beloftes te doen (doelen te stellen) en jezelf daaraan te houden, dit ook (durven) te communiceren. Daar heb ik al vaker over geschreven. In hoeverre ben je daar mee bezig? Helpt het je al?

Heb ik je hiermee kunnen inspireren?
Ik hou niet zo van ‘klaagzang’. Van het wijzen naar anderen. In de slachtofferrol stappen. Het ligt altijd aan een ander. Juist… niet dus! Kijk eens naar wat JIJ er aan kunt doen. Vaak meer dan je denkt.
Ik hou van een proactieve actie. Bij jezelf beginnen. Wat kan IK hier aan doen?! Stel jij je die vraag wel eens? Nee? Probeer het eens. En kijk wat er gebeurt!

Conflict

Een oosterse gezegde om mee af te sluiten:
“Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als je dus iets wilt loslaten, geef er dan geen aandacht aan”.
De essentie van deze quote is: wat laat je los, en wat laat je toe?! Geef aandacht aan de dingen die jij wilt toelaten! En er zullen mooie dingen volgen.

 

Bronnen

Over Eckhart Tolle
Met zijn eerste boek “De kracht van het Nu” brak Eckhart Tolle door als een van de meest toonaangevende spirituele leraren. Zijn recept voor ‘leven in het nu’ blijkt bij velen enorm aan te slaan. Tolle slaagt erin ons duidelijk te maken hoe we ons kunnen bevrijden uit het keurslijf, gevormd door onze gedachten, ervaringen en dogma’s die te maken hebben met ons verleden, en volledig in het Nu kunnen leven. We moeten alleen de ‘knop’ zien te vinden waarmee we onszelf kunnen ‘omschakelen’.

Over Stephen Covey
Stephen Covey schreef in 1989 zijn boek “de 7 eigenschappen van effectief leiderschap”.  Het boek geeft 3 eigenschappen, die nodig zijn om te groeien van een “afhankelijk” naar een “ON-afhankelijk” mens of medewerker.
Bij eigenschap 1 “ Wees proactief” beschrijft Covey de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Covey beschrijft daarna de 3 eigenschappen, die nodig zijn om te groeien  van een “ON-afhankelijk” naar een “WEDERZIJDS-afhankelijk” mens of medewerker. In de 7e eigenschap beschrijft Covey wat nodig is, om de eerdere 6 eigenschappen continu te kunnen blijven toepassen. Het boek baseert zich op 4 menselijke basiskwaliteiten, te weten voorstellingsvermogen (het vermogen tot het scheppen), geweten (waarde en normen, maar ook het middel om te ontdekken wat je uniek maakt), vrije wil (ieder mens heeft in elke situatie een vrije keuze) en zelfbewustzijn.