“Wat achter ons ligt en wat voor ons ligt…

“Wat achter ons ligt en wat voor ons ligt, is niets vergeleken met wat er in ons ligt”

Wat is dat eigenlijk, “wat er in ons ligt”?
Deze nieuwsbrief heeft als titel een mooie quote van Ralph Emerson. De een noemt het bewustzijn, de ander het hogere zelf, weer anderen noemen het de ziel. Je zou het ook ‘het nu’ kunnen noemen. Wat voorbij is, is tijd. Datgene dat komt, is ook tijd. ‘Nu’ is in wezen geen tijd. Het is er altijd en gaat nooit voorbij. Tenminste, als je goed oplet. Dat kan natuurlijk niet 24 uur per dag, maar er zo af en toe bij stilstaan, maakt wel dat je je leven bewuster ervaart.

Gelukkig nieuwjaar!
Ik maak graag van dit moment gebruik om jou en jouw dierbaren een gezond, gelukkig en gezellig jaar toe te wensen. Heb jij net zo’n gezellig Oud & Nieuw achter de rug als ik? Ook een traan in je ogen gehad, toen je over bepaalde dingen nadacht? Of aan bijzondere dingen terugdacht? Of juist toen je dacht aan iets dat nog komen gaat? Heb je nog goede voornemens gemaakt? Uitgesproken? Of ben jij in staat om op elk gewenst moment met de gewenste verandering aan de slag te gaan? Waarom wachten tot 1 januari? Als je iets wilt, iets écht wilt, begin je NU. Of het nu 1 januari is. 18 februari. 28 maart. 19 mei. Of welke datum dan ook.

Opnieuw beginnen
Een nieuw jaar is voor veel mensen een moment om opnieuw te beginnen. Met nieuwe ogen te kijken. Coach en auteur Marisa Garau heeft haar mooie uitspraak toegelicht: met nieuwe ogen kijken betekent dat je altijd, elke dag zelfs op elk moment, opnieuw kunt beginnen. Met wat dan ook: je werk, je relatie, je leven, …

Maar: hoe krijg je nieuwe ogen? Het gaat natuurlijk niet om je fysieke ogen: het gaat om het reinigen of ‘openzetten’ van je innerlijke oog. Met een open oog, zie je op slag de werkelijke schoonheid en de diepe zin van alles wat er is. Hoe moeilijk of hoe lelijk het aan de oppervlakte soms ook lijkt…
En weet je wat het mooie is? Je kunt er iedere dag mee beginnen. 365 dagen per jaar. Of 366 dagen per jaar. Want 2016 is natuurlijk een schrikkeljaar. Dit jaar dus 1 dag extra om een verandering of verbetering in te zetten.

Is it magic?!
Is dit voor jou het moment een om nieuwe beweging in te zetten? In je werk, je relatie of je leven? De eerste stap is voor jezelf concreet maken wat je wilt bereiken. Een manier die mij persoonlijk aanspreekt is om een MAGIE-doel te stellen:

Meetbaar (Wanneer heb je je doel bereikt? Wat is dan bereikt? En wanneer?)
Acceptabel (Doe het niet voor een ander, maar voor jezelf!)
Gecommuniceerd (Deel je doel met anderen; laat je erop bevragen en vraag ook steun als je dat nodig hebt)
Inspirerend (Zinvol; duidelijke link tussen de inspanning die je gaat leveren en het resultaat)
Engagerend (Volledige commitment aan je doel)

Het start met discipline
Samengevat? Identificeer je volledig met jouw doel. Alleen dan zal je écht in beweging komen. En het volhouden. Want een verandering inzetten zal niet altijd makkelijk zijn. Je zal veel spreekwoordelijke hobbels tegenkomen. En hoe makkelijk is het dan om weer in ‘oud gedrag’ terug te vallen. In je oude valkuil te stappen… Het start met discipline. Discipline om te doen. Elke dag weer. En op enig moment zal het als vanzelf gaan. En zal je je ook beter gaan voelen.

Een tip!
Probeer jouw doel te visualiseren. En pak die visualisatie erbij als het even tegenzit. Als je het niet meer ziet zitten. Houdt continue jouw doel voor ogen!

Lieve groet,
Esther

Bronnen:

https://growingmindfulness.nl (Marisa Garau)
Happinez magazine