Voltaire: Vandaag besloot ik alleen….

Vandaag besloot ik alleen om te doen wat ik leuk vind, omdat dat goed is voor mijn gezondheid (Voltaire – 1730)

Deze column draagt als titel een mooie quote van Voltaire. “Vandaag besloot ik alleen om te doen wat ik leuk vind, omdat dat goed is voor mijn gezondheid”. Ik ben dat onlangs zelf gaan doen. En ik merk ook écht dat dat goed voor je gezondheid is! Fysieke en mentale stress zijn 2 belangrijke indicatoren voor hoe je je voelt. En ik realiseer me steeds meer, dat ik toch aardig wat fysieke en mentale stress heb ervaren… Ik kreeg veel signalen van mijn lichaam en van mijn omgeving, die ik niet of onvoldoende oppakte. Met alle gevolgen van dien… En ik weet ook: je kan door de stress aan te pakken, heel anders in het leven komen te staan. Vitaal! Positief! Gelukkig!

Stress aanpakken – in ieder geval stress verminderen en waar kan helemaal uitbannen – is één van de belangrijkste activiteiten in het goed zorgen voor jezelf. Om te zorgen dat je je vitaal voelt. Om te zorgen dat je voldoende energie hebt om dingen te ondernemen. Gewoon, omdat je je goed wilt voelen. En ja, dat is voor iedereen natuurlijk anders.

Door een paar keuzes te maken, in hoe ik in het leven sta, in mijn werk en leefstijl, is mijn vitaliteit gigantisch verbeterd. En dat gun ik jou ook!

Mijn visie op vitaliteit
Vitaliteit is de energie om te leven. Bij vitaliteit gaat het om de levenskracht en veerkracht die iemand heeft. Als je veerkracht hebt, voel je je lichamelijk en geestelijk in staat om te ondernemen en te doen wat je écht wil doen. En ook grenzen stellen en nee zeggen. Keuzes maken. In werk of privé. In grote en in kleine dingen, zoals vriendschappen, eten, tijdsbesteding, … Mijn visie op vitaliteit heeft te maken met balans, visie en richting.

Voltaire

De basis voor vitaliteit is balans: fysiek en mentaal. Iedereen zoekt naar balans in zijn leven. Balans tussen werk en privé. Balans in eetgewoonten. Balans in het gebruik van je talenten en tijd. Ook bedrijven willen in balans zijn. Balans tussen een prettige cultuur en de bedrijfsresultaten. Balans in motiveren en bijsturen. In balans komen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe bereik je opnieuw balans wanneer deze verstoord is geraakt? Iemand van buiten die objectief kijkt, kan je helpen om de balans opnieuw te hervinden. Als je iets wilt veranderen, moet je in beweging komen. Veel mensen denken dat uit balans brengt, maar dat is niet zo. De beweging houdt je juist in balans. Ik trek een parallel naar fietsen: stilstaan is lastig… als je een beetje vaart hebt is het gemakkelijk.

Visie geeft aan waar je naar toe wilt. Visie zegt iets over de toekomst. Visie heeft te maken met doelen en dromen. Wat wil je persoonlijk bereiken? Of waar willen we als bedrijf naar toe? Waar wil ik zelf naar toe in de jaren die voor me liggen? En ook: hoe wil ik het aanpakken? Wanneer wil ik het gerealiseerd hebben? Durf het hier-en-nu even ontstijgen en durven dromen over een toekomst die misschien wel dichterbij kan zijn dan je denkt! Áls je op basis van jouw visie in actie komt.

Richting is de koers die je zet. En daar begint het natuurlijk mee. Wat zijn de concrete stappen die je moet ondernemen om het heden te veranderen en de toekomst in te stappen? Maak het concreet en geef richting aan je persoonlijk leven of je bedrijf.

Met Esther2improve begeleid ik – vanuit mijn visie op vitaliteit – mensen en bedrijven om hun krachten te (her)ontdekken, en van daaruit te groeien en te ontwikkelen. Daarin staan mijn passie en motivatie om anderen te helpen centraal. Het is nooit te laat om aan jezelf of om aan je bedrijf te werken. Wacht niet af. Stel een hulpvraag. Kom in actie!

Mijn aanpak is praktisch en gebaseerd op vertrouwen en de kracht van samen. Samen het doel vaststellen. Samen de route bepalen om het doel te realiseren. Samen de successen vieren. Uiteraard gaan we dan uit van realistische doelen, SMART-doelen. Het is immers belangrijk om te weten waar je naar toe wilt. En tegelijkertijd ben ik van mening dat de reis an sich belangrijker is dan de bestemming…

Ik trek graag de parallel naar sport. Topsporters stellen zichzelf doelen, bijvoorbeeld om over 4 jaar op de Olympische Spelen te kunnen staan. Hun doelen staan niet op zichzelf maar passen in een groter geheel. Het is de kunst dat grotere geheel te blijven zien. Denk er eens over na: wat is jouw grotere geheel? Welke doelen wil jij bereiken? Waar doe je het voor? Wat is belangrijk in je leven? En wanneer wil jij je doelen bereikt hebben?

Ik kan je helpen keuzes te maken en om meer balans te vinden. Ik help je bij het wegnemen van belemmerende ervaringen en overtuigingen. Ik maak hierbij gebruik van mijn jarenlange werk- en levenservaring én een netwerk van professionals op het gebied van voeding, suppletie, bio-resonantie en coaching. Mijn aanpak richt zich zowel op fysieke als het mentale vlak. Het begint met kennis, inzicht en zelfinzicht (‘outside-in’). De beweging komt van inside-out, vanuit je motivatie en verlangen. Verlangen om het ánders te willen. Verlangen om positief te denken. Hoe kijk jij naar de situatie? Laat je het hoofd hangen of kijk je om je heen of er kansen zijn? Maak er vanaf vandaag iets moois van!

Hartelijke groet!
Esther Ockeloen