Stilstaan is achteruitgang. Of tóch vooruitgang?!

Stilstaan is achteruitgang. Ken je die uitdrukking? Vast wel. Die wordt regelmatig gebruikt als het gaat over ontwikkelprocessen in het leven. Vooral niet stilstaan! Blijf in beweging! Blijf in ontwikkeling! Ga voor méér! Beter! Groter! Sneller! Hoger! Herken je dit? Heb jij ook het gevoel dat de maatschappij jou in de greep houdt? Dat jij continu aan het rennen en vliegen bent, van a naar b en nog verder? Omdat dit blijkbaar van jou wordt ‘verwacht’

Doe jij ook mee in die ratrace? Houden jouw gedachten je continu bezig? Over het verleden, wat er allemaal wel niet is misgegaan… Of juist over de toekomst, hoe ga jij de dingen voor elkaar krijgen die jij wilt… Want in de toekomst, daar zal het allemaal moeten gaan gebeuren…

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd, net als ik…
Heb jij je wel eens afgevraagd hoe jij in het leven staat? Als jij de manier waarop je leeft een cijfer zou moeten geven, welk cijfer zou jij dan geven? Heb je daar wel eens over nagedacht? Wel eens bij stil gestaan? Of een goed gesprek over gevoerd met jouw partner, een goede vriend(in), broer of zus? Kan jij trots zijn op en genieten van de dagelijkse beslommeringen, van jouw gezin, jouw baan (als jij die al/ nog hebt), jouw sport, jouw hobby, jouw sociale leven, jouw successen in het leven, hoe groot of hoe klein ze ook zijn?

Ik heb er over nagedacht: mijn cijfer nu is een dikke 9! Nee, een 10 geef ik niet zo snel… want ik toch ook wel stiekem een perfectionist. Dan moet het echt he-le-maal perfect zijn. En wat is perfect? Het is goed voor mij zo. Heel goed. Ik kan mezelf zijn. Ik ben mezelf. Met mijn eigenaardigheden. Want zo ben ik nu eenmaal.

Een dikke 9 dus! Ik sta ’s morgens doorgaans met energie op. Gelukkig heb ik geen ochtendhumeur ;-).. Ik word blij als ik naast me kijk en de man met wie ik oud wil worden naast me zie liggen. Gezellig als de kinderen er zijn! Druk, en tegelijkertijd ook rustgevend. Structuur. Regelmaat. En regelmatig ook spontane acties doen, naar het strand rijden of zo. Of samen naar de sauna. Of met vrienden uiteten. Ik heb fijne en inspirerende familie en vrienden en collega’s om me heen. Ja natuurlijk, de een wat meer dan de ander. Maar laat ‘de ander’ je vooral niet in de weg lopen. Bepaal zelf  met wie je in verbinding wilt zijn. Volg daarin je gevoel! En neem afstand van wat je energie kost.
Ik kan erg genieten van sport, zelf doen of kijken. Ja, zelfs nu ik al een aantal weken geblesseerd ben en zelf niet kan tennissen (…), sta ik met veel enthousiasme naast de baan!

En mijn successen in het leven? Ach, ik ben wie ik ben en daar ben ik trots op. Daar durf ik trots op te zijn. En dat is ook echt wel eens anders geweest… Ik heb keuzes gemaakt. Ten aanzien van school/ studie. In banen. In relaties. In vriendschappen. Ik ben een vechter, soms tegen beter weten in! Ik durf te spiegelen. Ik durf confrontaties aan te gaan. En vooral: ik kies voor mezelf. Ik sta voor wat en wie ik ben. Ik leer de lessen van het leven. En ik accepteer. Hoe lastig dat soms ook is. En vooral: ik geniet! Van de vogels die ’s morgens al fluiten als ik wakker word! Van de bloesem in de bomen. Van de stilte tijdens een wandeling. Van een goed glas wijn. Van een mooie voetbalwedstrijd op tv. Van een fijn gesprek met een vriendin. Van de ‘rijkdom’ om me heen. En dat zit m níet in spullen! Ook die les heb ik al geleerd…

Pak jij tijd voor jezelf, net als ik…
Leef jij je leven of heb je het gevoel dat je wordt geleefd? Zitten al je dagen, al je weekenden volgepland de komende maanden al volgepland? Of heb je ook ruimte om ook spontaan dingen te gaan doen? Of gewoon even ‘niets’ te doen? In bad te gaan… Een boek te lezen… Een wandeling te maken… Spontaan ergens heen te rijden… Een film te kijken… Gewoon thuis te zijn, zonder verplichtingen… Hoe lekker is dat?!
Dat weet ik inmiddels ook! Ik ben uit mijn vacuüm gekomen. Het vacuüm dat mijn drukke en overvolle agenda was, en ook: mijn overgrote verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid bij alles en iedereen… Een samenloop van omstandigheden heeft mij geholpen uit mijn vacuüm te komen. Om uit de ratrace te stappen. Om na te denken. Om stil te staan.
Durf jij stil te staan, net als ik…
En durf jij te leven in het hier en nu, net als ik…Dat is voor mij: leven in het hier en nu, vanuit een gezonde en bewuste levensstijl. Dus: een balans tussen inspannen, ontspannen en voeding. Een balans tussen het hoofd, het lichaam en het hart. En ook ik weet: sommige dingen kun je niet veranderen. Bijvoorbeeld het feit dat er toch brood op de plank moet komen. Dat je een huishouden hebt te runnen. En zo zijn er nog vele dingen te noemen. Maar de manier waaróp je het doet, die kun je voor het grootste gedeelte wél zelf bepalen of beïnvloeden. Probeer op een prettige manier om te gaan met je energie. Probeer niet te veranderen wat buiten jouw cirkel van invloed ligt. Dat kost alleen maar energie. Doe wat je doet met aandacht. In het hier en nu. Geen zorgen voor morgen, er is alleen maar vandaag. Bij wijze van spreken dan. Om jou daarbij te prikkelen: ik ben wel fan van de spreuk: Moet ik dit nu doen?

  • MOET ik dit nu doen? (waarom moeten? Wie bepaalt dat?)
  • Moet IK dit nu doen? (waarom ik?)
  • Moet ik DIT nu doen? (waarom dit?)
  • Moet ik dit NU doen? (waarom nu?)
  • Moet ik dit nu DOEN? (waarom doen?)

Laat je niet gek maken! Zorg dat jij zelf de regie houdt over je leven.

Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt…
Stilstaan is achteruitgang? Of tóch vooruitgang?!

Ik weet mijn antwoord hierop: voor mij is het VOORUITGANG!
Alles wat je nodig hebt, zit van binnen. Sta stil. Laat het toe. Accepteer. Blijf dicht bij jezelf. En vooral: geniet!

 

Bronvermelding:
– Blijf jezelf, geschenkboekje voor het leven (Helen Exley, www.terralannoo.nl)
– Geert Kimpen, Hoe maak ik goed van mijn leven?