Hoe verbind jij?

Medio maart heb ik een interessante training gevolgd. Over mensen verbinden. De inhoudelijke essentie van deze training ging over coachingstechnieken, invloedstijlen en feedback geven/ ontvangen. Onder andere met rollenspellen met acteurs, waarbij mooie gesprekken hebben plaatsgevonden. De sfeer zat er goed in. Openhartig. Vertrouwd. Fun. En hier en daar een traan…
Vooral ook de kennismaking met de trainers en mede-cursisten, voordat het inhoudelijke programma begon, is mij heel erg bijgebleven… Die was creatief en inspirerend: jezelf voorstellen aan de hand van een voorwerp, dat symbool staat voor hoe jij in verbinding staat of komt met andere mensen!

Deze manier van kennismaken is er écht een die op mijn lijf is geschreven. En die zal ik zeker ook zelf gaan gebruiken in trainingen en teamsessies. Ik ben zelf namelijk erg gecharmeerd van visualiseren, van beelden, beeldspraak en mooie plaatjes en quotes. Zeker ook in dit soort bijeenkomsten. Dat maakt het persoonlijk. Verrassend. Energiek. Tastbaar. En zeker ook een leuke herinnering aan de trainers en mede-cursisten, die hiermee voor mij écht een gezicht en een persoonlijkheid hebben gekregen.. Ik zal deze personen in ieder geval niet snel vergeten!

Ben jij al nieuwsgierig naar de voorwerpen die tijdens mijn training zijn gebruikt om te visualiseren hoe je in verbinding kunt zijn of komen met mensen? Een paar voorbeelden…

 • Oestermes: met het oestermes kun je de oester openen, al is het soms wel wrikken, om bij de mooie binnenkant, bij de parel, te komen. De persoon die het oestermes mee heeft genomen, wil bij die mooie binnenkant van mensen kunnen komen, en de mensen in hun kracht zetten.
 • Tennisbal: tennis is een sociale sport, kost en geeft energie en kan je op ieder niveau doen. Jong of oud. Dik of dun. Man of vrouw. Tennis verbindt.
 • Kaars: de kaars staat voor gezelligheid, licht, warmte, … En vanuit die sfeer in verbinding staan met mensen.
 • Sleutels: iedereen heeft een ander ‘slot’, dus heb je voor iedereen ook een andere sleutel nodig. Deze persoon staat niet op één manier met mensen in verbinding, maar dat zal per persoon, per situatie kunnen verschillen.
 • Blanke nagellak: in verbinding staan door transparant te zijn. Nagellak, die hard wordt (van buiten), maar zeker niet van binnen. De buitenkant zegt niet altijd alles, daar moet je soms doorheen kijken.
 • Balletschoen: deze persoon vertelde een mooi verhaal aan de hand van een balletschoen over samen dansen naar perfectie. Je kunt niet alles alleen, juist door in verbinding te zijn, kun je samen die stappen gaan zetten.
 • Rits: met een rits kun je iets sluiten. Iets dichtmaken. Iets bij elkaar brengen en houden. Door in verbinding te staan met mensen, kun je ook andere mensen bij elkaar brengen. En houden.
 • Rol tape/ verband: door tape of verband kan je iets of iemand verbinden, bij elkaar houden.

Verbinden

En waarmee of hoe sta ík in verbinding met mensen?!
Vooral door mezelf. Door mezelf te ZIJN: open, eerlijk, energiek, extravert, geïnteresseerd en betrokken. Nu was dit natuurlijk wel een beetje te makkelijk… Dus pakte ik een spiegeltje. Ik ben graag met mensen in verbinding, in gesprek. Zakelijk en privé. En dan houdt ik regelmatig een spiegel voor. Of krijg ik zelf een spiegel voorgehouden. Zolang dat op een constructieve of positieve manier gebeurd, oftewel: met de juiste intentie, is dat een hele mooie en bijzondere manier van verbinding. Daar is soms lef voor nodig. En vertrouwen. Spiegelen is in mijn ogen meest effectief door door te vragen, echt bij de kern te komen. En door oprecht te zijn.  En zeker ook betrokken en geïnteresseerd. Niet te snel conclusies trekken of een oordeel gevel, niet invullen voor een ander, …
Gebruik bijvoorbeeld de volgende ‘aanpak’:
 • LSD (Luisteren, samenvatten, doorvragen)
 • NIVEA (Niet invullen voor een ander)
 • Zonder OMA (Oordeel, mening, advies)

In mijn persoonlijke oriëntatie/ zoektocht heb ik proberen in kaart te brengen wat mijn drijfveren zijn, en mijn intrinsieke motivatie. Mijn kernwaarden en kernkwaliteiten. Het wordt steeds concreter, want ik kan je vertellen: het is een heuse zoektocht, een mooie reis, die je doorgaans niet in een week of een maand afrondt…. Wat in ieder geval steeds terugkomt is MENSEN. Ik wil iets met mensen! Mensen in hun kracht zetten, in hun energie. Daar ben ik zelf ook mee bezig en laat ik me ook graag door een aantal personen bij helpen. Spiegelen ;-)…
En ik gun iedereen zo’n ‘reis’  als ik de afgelopen jaren heb kunnen en mogen doormaken. En daar heb ik ook hulp bij gehad, naast ook heel veel zelf te hebben gedaan en ik heb het ook vooral in mijn eigen tempo en op mijn manier gedaan. Soms tot irritatie van anderen. Maar ja, dat ben ik ook ten voeten uit: stronteigenwijs… Wel zelf willen helpen, maar niet altijd laten helpen.

Iets met MENSEN dus… Daarom ben ik begonnen met Esther2improve, vanuit de intentie om te verbeteren: verbeteren van mezelf én ook mensen in mijn omgeving die dat willen. Die open staan voor een goed gesprek. Voor reflectie. Voor gevraagd en ongevraagd advies. Voor inspiratie. Verbeteren… dan heb ik het over verbeteren in de breedste zin van het woord: bijschaven, corrigeren, goedmaken, herstellen, herzien, opknappen, perfectioneren, repareren, (ver)helpen, vijlen, vooruitgaan…. Zo maar een paar synoniemen voor verbeteren. Beter worden: letterlijk en figuurlijk. Want ik kan – naast een luisterend oor en een goed gesprek – jou ook helpen om gezond te blijven of helpen sneller te herstellen. Door het gebruik van ‘aanvulproducten’, zoals de Zuid-Afrikanen dan zeggen. Suppletie. Ik ben er in ieder geval beter door geworden. En ik presteer ook stukken beter op bijvoorbeeld de tennisbaan. Zit lekkerder in mijn vel.
Ik ben er graag voor jou om je te helpen een nóg mooier mens worden. Want ik ben van mening: iedereen mens ís al mooi, hoe hij of zij is. Gewoon door te zijn wie en hoe je bent! Wees trots op je zelf. Maar sta ook open. Open voor verandering. Voor dingen die op je pad komen. En bepaal hoe je daar mee om wilt gaan. Om kunt gaan. Laat ‘het’ soms maar gebeuren.  Of kom in actie, neem het heft in eigen handen. Ervaar. Voel. Geniet! LTD, Live the dream!

En nu ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar jouw voorwerp…
Hoe verbind jij!?!?

 

Bronvermelding:
– Fit en gezond, scheurkalender 2015