Jezelf voeden is niet hetzelfde als gaan eten…

Jezelf voeden is niet hetzelfde als gaan eten… een boodschap met een dubbele bodem. Een vervolg op mijn vorige blog, al is deze een stuk smakelijker! Deze gaat over eten. Want dat is toch ook wel een van mijn favoriete bezigheden… (samen) koken én het daarna opeten. Veel leesplezier, of zal ik zeggen: eet smakelijk?

LTD… Live the Dream…
Droom jij ook van een lang en vooral gezond leven? Net als ik? Leuk! Dan kunnen we vast van elkaar leren. En elkaar motiveren.

Ik geef jou graag een duwtje in de rug om jezelf gezonde voedingspatronen aan te leren en vooral: vol te houden! Waarom? Omdat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Of in ieder geval niet zo moeilijk hoeft te zijn. En het begint heel, heel diep in jezelf… met je intrinsieke motivatie om gezond te WILLEN leven. Om je gezond te willen VOELEN. En gezond te willen BLIJVEN! Als die intrinsieke motivatie er niet is om een gezonde lifestyle te willen hanteren, zal je alleen maar hele goede redenen vinden om het vooral NIET te doen. Doe het dan ook niet. En zie het vooral niet als ‘jezelf veranderen’…
Jezelf willen veranderen is een paradox, een tegenstrijdigheid.Waarom zou je jezelf willen veranderen!? Wil je jezelf veranderen om jezelf beter te kunnen accepteren? Door tegen jezelf te zeggen dat je moet of wilt veranderen, bevestig je jezelf juist in het idee dat je nu niet goed genoeg bent, dat je jezelf niet (helemaal) kunt accepteren zoals je bent. Au…
Onthoudt: je bent goed zoals je bent! Omdat je bent wie je bent!

Begin dus met accepteren. Met accepteren van jezelf. En dat begint met inzicht. Of anders gezegd (en zoals boven de poort van het Orakel van Delphi geschreven stond): ken jezelf!
Dat is het enige dat écht nodig is! Zelfkennis…
Weet jij van jezelf waarom je gezond en vitaal wilt zijn? Anders is het lastig om gezonde keuzes te maken. Als je een duidelijk beeld voor ogen hebt wat je daarmee wilt en wie en hoe je wilt zijn, wordt het een stuk makkelijker!

Waarom eten we eigenlijk?
Omdat we trek hebben. En ook omdat eten of liever gezegd: voeding, een FUNCTIE heeft: bouwstof, brandstof, beschermende stof of reservestof. Voeding bevordert groei en herstel. Levert energie en warmte. Vult verliezen en tekorten aan. Etc.

Maar… dan zal je eten wel voldoende voedingswaarde in zich moeten hebben. En ik kan je vertellen: dat komt doorgaans niet uit pakjes, potjes en zakjes! Hoe makkelijk die ook zijn, en wat er ook op de verpakking staat (gezonde keus, minder vet, light, …): de pakjes, potjes en zakjes zitten regelmatig boordevol met suikers, conserveringsmiddelen, smaakstoffen en andere dingen die ik niet ken of herken… Misschien heb je op verschillende social media wel confronterende plaatjes van #eerlijkeverpakkingen gezien, zoals deze:

eerlijke verpakkingen

 

Een mooie spreuk vind ik: ‘Don’t eat, if you can’t read’.
Want: begrijp jij wat je doorgaans eet?! Wat je écht eet?!

Jezelf voeden is dus niet hetzelfde als gaan eten. Ben je jezelf aan het VULLEN of VOEDEN? Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik mijzelf regelmatig aan het vullen was… Gewoon, naar binnen schuiven. Eigenlijk niet echt proeven en genieten, maar gewoon vullen. Dit inzicht leidde tot aanpassen van mijn voedingspatroon, van mijn lifestyle. Ook ik heb net als vele mensen in mijn omgeving verschillende initiatieven geprobeerd om gezond of gezonder te leven. Om mijn gewicht te beheersen. Dat was vaak toch wel de belangrijkste reden. De ruim 12 kilo die ik de afgelopen jaren kwijt ben geraakt, wil ik er echt niet meer bij hebben! Maar ik ben zeker ook gezonder gaan leven om me gezond(er) te gaan VOELEN. Ik heb er veel over gelezen. En gehoord. Via verschillende (social) media, en ook via voedingsseminars en interessante blogs als bijvoorbeeld die van aHealtylife. En… ik heb ook een en ander aan ‘diëten’ geprobeerd. “Sonja Bakker” bijvoorbeeld: goed vol te houden. Maar voelt wel echt als een dieet. “Het geheim van slanke mensen“, dat is toch wel mijn ‘succes’ geweest! Écht verandering van lifestyle. Op basis van BEWUSTWORDING wat je eet. En herkennen van je valkuilen, of: DRAKEN, zoals ze in het boek worden genoemd. Tem je draken! En je zult succes hebben! Echt! En ook “40 dagen zonder suiker” heb ik onlangs nog uitgeprobeerd. Erg fascinerend. Was even zoeken in het begin, want overal leek wel suiker te zitten, maar toch ook zo makkelijk vol te houden. En het eten smaakte zoveel puurder, want ja… alles vers bereid! Geen zakjes  en pakjes en potjes.

De boodschap van deze blog? Voedt jezelf, in plaats van gewoon eten naar binnen schuiven! Heb AANDACHT voor je eten. Heb aandacht tijdens het eten voor je eten. Niet hangend op de bank voor de tv. Geniet ervan. Neem kleine hapjes. Proef. En geniet.
Wij doen dat tegenwoordig met een box van HelloFresh, met gezonde en gevarieerde recepten, met verse ingrediënten, en… het is ook nog eens leuk om samen klaar te maken! En het duurt echt niet langer dan het bereiden van aardappels/ groente/ vlees.

Eet smakelijk!

Bronvermelding en interessante links:
– Fit en gezond, scheurkalender 2015
www.sochicken.nl/zonder-suiker